Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdy kable zasilajace nie starczaja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gdy kable zasilajace nie starczaja

http://www.antyradio.pl/Technologia/...getyczne-10344

Jak kogos stac i ma taka chec to jego sprawa. Ja bardzo nie chcialem slyszec, a jednak okazalo sie, ze cos tam slysze.. sprawdzilem jednak na wlasnej skorze i nie bede rozpowiadal slow bez pokrycia. Smiac sie w zyciu mozna z wielu rzeczy, ale sa rozni ludzie i nie mierzmy wszystkich swoja miara bo to jest zupelny brak wyobrazni.

Skomentuj

Adam_85, słyszysz kable zasilające? Jeśli tak na jakich obecnie grasz
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czytałem że newralgiczny punkt jeśłi chodzi o kable prądowych oraz ich wpływ na dźwięk, jest tuż przy wzmacniaczu :)

Moim zdaniem, te słowa, to czysty marketing kabli zasilających i odpowiedź na zarzuty "niesłyszących", że przecież w ścianie mamy zwykły cienki drut z ''castoramy".

Kto się pokusi o jakieś pomiary?
        Last edited by marian; 16.08.2016, 12:58.

Skomentuj

Gram na zwyklym komputerowym, ale podlaczajac kabel od kolegi slyszalem niestety roznice w przypadku daca, choc nie jest to taki duzy wplyw, ale bardzo maly tez nie. We wzmacniaczu raczej nie odczulem zmian :-) sam bylem zaskoczony, pozniej robilismy jeszcze odsluchy sygnalowych, co tez slyszalne bylo dosc wyraznie. Glosnikowych nie slyszalem, ale nigdy dobrych nie mialem do porownania. Mozna przyjemnie sluchac muzyki w moim odczuciu bez drogich kabli, ale jak wspomnialem jak kogos stac i ma chec to biorac pod uwage moje male doswiadczenie nie zamierzam sie nasmiewac, ani oceniac..

P.s. dodam ze kabel zasilajacy jak i interconnecty mialem pare tygodni i byl czas na rozne proby i porownania. To nie jest ocena ani wniosek wyciagniety pod wplywem chwili z jednego odsluchu.
          Last edited by Adam_85; 16.08.2016, 13:09.

Skomentuj

Słuchajcie, z tym słupem to tak nie do końca bez sensu. IHMO jeśli już zasilanie słychać, to więcej sensu ma indywidualny jakiś specjalny trafo SN/NN niż ostatni metr kabla od gniazda do wzmaka.
            I tak jak patrzę po cenach audiofilskich bajerów, to nie jest to tak strasznie drogie. Własną stację można sobie za jakieś 100k PLN zbudować. Jak ktoś ma takie parcie...Jak już wydał pół bańki na topowe kolumny, to i stację sobie może na podwórku postawić :)

Skomentuj

To juz nie lepiej kupić własny generator przeznaczony do audio ? :P Przecież w sieci energetycznej też nie ma idealnego prądu.

Skomentuj

W sumie nie takie glupie. Kto bogatemu zabroni?

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                  Gram na zwyklym komputerowym, ale podlaczajac kabel od kolegi slyszalem niestety roznice w przypadku daca, choc nie jest to taki duzy wplyw, ale bardzo maly tez nie. We wzmacniaczu raczej nie odczulem zmian :-) sam bylem zaskoczony, pozniej robilismy jeszcze odsluchy sygnalowych, co tez slyszalne bylo dosc wyraznie. Glosnikowych nie slyszalem, ale nigdy dobrych nie mialem do porownania. Mozna przyjemnie sluchac muzyki w moim odczuciu bez drogich kabli, ale jak wspomnialem jak kogos stac i ma chec to biorac pod uwage moje male doswiadczenie nie zamierzam sie nasmiewac, ani oceniac..

P.s. dodam ze kabel zasilajacy jak i interconnecty mialem pare tygodni i byl czas na rozne proby i porownania. To nie jest ocena ani wniosek wyciagniety pod wplywem chwili z jednego odsluchu.
                  Jak robiliscie testy to wiedziałeś jaki obecnie jest podłączony czy kolega zmieniał a ty później sluchales czy jest lepiej , inaczej czy też nie. Tak z czystej ciekawości pytam bo miałem kilka fajnych kabli reala i audioquesta nie koniecznie najniższe modele ale obecnie mam klotza

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Nie robilem slepych testow, jestem sceptycznie nastawiony do wielu rzeczy, ale ksiazki nie pisze. Sprawdzam takie rzeczy dla wlasnej informacji. Jakbym mial za duzo pieniedzy to pewnie zakupilbym lepszy kabel zasilajacy, ale mam inne wydatki i sa rzeczy w audio, ktore maja wieksze znaczenie stad mam zwykly komputerowy i nie odbiera mi to radosci ze sluchania muzyki :-D

Skomentuj

Dopóki nie zrobisz testów ABX, to jest ogromne prawdopodobieństwo, że Ci się wydaje.

Wszyscy tak mamy. U Ravena mieliśmy dwa różne odtwarzacze CD robiące za źródła cyfrowe (mogą różnie grać - jitter, filtry cyfrowe, itd.) no i też nam się wydawało, że grają inaczej. Szkoda tylko, że jak podłączyliśmy oba naraz i puściliśmy ten sam sygnał, a na pilocie wybieraliśmy który ma grać, to wszystkie różnice nagle znikły.

Ostatnio to samo, ale już z kolegą Hermes i Racjonalny - mieliśmy dwie płyty CD od różnych wydawców. Na początku też nam się wydawało, że różnica ogromna i w ogóle nie ma porównania, a jak poszły dwie płyty na raz z dwóch odtwarzaczy i wybór na pilocie, to nagle te ogromne różnice znikły i została tylko minimalna różnica, ale już nie taka jak nam się wydawało na początku.

Wszyscy się wywalimy na testach ABX.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                        Dopóki nie zrobisz testów ABX, to jest ogromne prawdopodobieństwo, że Ci się wydaje.

Wszyscy tak mamy. U Ravena mieliśmy dwa różne odtwarzacze CD robiące za źródła cyfrowe (mogą różnie grać - jitter, filtry cyfrowe, itd.) no i też nam się wydawało, że grają inaczej. Szkoda tylko, że jak podłączyliśmy oba naraz i puściliśmy ten sam sygnał, a na pilocie wybieraliśmy który ma grać, to wszystkie różnice nagle znikły.

Ostatnio to samo, ale już z kolegą Hermes i Racjonalny - mieliśmy dwie płyty CD od różnych wydawców. Na początku też nam się wydawało, że różnica ogromna i w ogóle nie ma porównania, a jak poszły dwie płyty na raz z dwóch odtwarzaczy i wybór na pilocie, to nagle te ogromne różnice znikły i została tylko minimalna różnica, ale już nie taka jak nam się wydawało na początku.

Wszyscy się wywalimy na testach ABX.
                        Mam na uwadze, ze slepe testy pokazuja, ze czesto te roznice sa mniejsze niz sie nam wydaje. W przypadku kabla zasilajacego nie mowilem dla znajomego, ktory gra i poprosilem o to by powiedzial swoje odczucia po przelaczeniu przewodow. No jego opinia pokryla sie z moja, co byc moze niczego nie udowadnia, ale dla mnie tez daje jakis poglad. Nie jestem tutaj by cokolwiek i komukolwiek udowadniac. Tak jak wspomnialem cos uslyszalem, a myslalem ze nie uslysze.. jakbym sobie zakupil lepszy kabel to jednego bym mu nie odmowil, ze wyglada audiofilsko :-D Jednak w miejsce przewodu wole np. wyprobowac Twojego daca na ad1865 i nikogo to chyba nie dziwi :)
                        Last edited by Adam_85; 16.08.2016, 15:01.

Skomentuj

Czaruję...
                        X