Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Udostępni CNC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Udostępni CNC

W temacie CNC- jeśli ktoś nie ma zbyt daleko do Zawiercia, to mam do udostępnienia frezarkę. Nie mogę założyć wątku w "ogłoszeniach" bo nie mam 30 postów, napisałem do Q żeby mi to zamieścił, może jakiś admin stąd przekopiuję.

tytuł:
    [udostępnię -oddam usługę] Udostępnię frezarkę CNC (ploter frezujący) 60 cm x 90 . Zawiercie

treść:
    Udostępnię nieodpłatnie frezarkę CNC - szerokość czynna to 60 cm, całkowita 70 cm, długość pola roboczego to 90 cm, ale to nie jest specjalnym ograniczeniem, bo oczywiście można materiał przesuwać. Maszyna stoi i się kurzy, aż żal- stąd ogłoszenie.

Obudowy kolumn głośnikowych, panele binarne, wzory na sprzęcie itp. Drewno i płyty, aluminium raczej nie.

Jeśli będzie ktoś zainteresowany to napiszę więcej jak przygotować program do frezarki.

Zamieszczone przez Erni Mi Zobacz posta
    napisałem do Q żeby mi to zamieścił, może jakiś admin stąd przekopiuję.
    Q raczej szybko nie odpisze :p

niestety regulamin to regulamin...
    ale mozna to obejsc

zaloz temat w dziale offtopic i najlepiej prowadzcie wszelkie rozmowy tam
    w ten sposob zyskasz zaufanie. jako user tylko z 3 postami raczej nie budzisz obecnie zaufania

Skomentuj

W sumie to już kilka osób wie, więc ok. Jutro wypiszę jakie mam frezy i pstryknę jakieś fotki co-i-jak.

Mam temat audio do ogarnięcia- głośniki do Auro 3d. Chyba się zdecyduję, żeby je samodzielnie wykonać, więc sobie tu zagoszczę :) Zgodnie z zasadą forum- wymiana doświadczen- nie mam na razie żadnych do wymiany. Ale to co mam- oferuję do skorzystania dla chętnych :cool:
      Last edited by Erni Mi; 13.10.2016, 21:01.

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        niestety regulamin to regulamin...
        ale mozna to obejsc
        Piękny przykład jako administrator dajesz :)
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
          Piękny przykład jako administrator dajesz
          nie mozesz dodac ogloszenia - narzekasz
          nie mozesz czegos znalezc - narzekasz
          jak chce pomoc forumowiczom to tez nagle narzekasz?
          typowy polak :p

te 30 postow w dziale ogloszen i 100 postow w grupowych zamowieniach sa zabezpieczeniem przed "przelotnymi" handlarzami...
          tutaj mamy piekny przyklad kogos, kto nam pomoze...
          ile to juz bylo tematow "kto mi zrobi?", "kogo polecacie?"
          teraz bedzie mozna jasno wskazac!

Skomentuj

Nie na temat...
            nie mozesz dodac ogloszenia - narzekasz
            nie mozesz czegos znalezc - narzekasz
            Że niby gdzie
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Ok, to dalej w temacie CNC.

Do dyspozycji maszyna z warsztatem. Jest widok na jezioro, więc nie piwnica :) Warunki mam takie, że daję radę nie natykać się na teściową jak przyjeżdża, więc spokojnie można korzystać nie krępując się domowników.

Frezy- aktualnie jest licho, ale na początek wystarczy. Są v 90 stopni i 45 stopni, proste i kilka drobniutkich. Przemierzę dokładnie i wypiszę odpowiedniki w artcamie, ale to przy okazji oprogramowania.

G-code
              Kontroler plotera przyjmuje pliki g-code, najczęściej są z rozszerzeniem .tap. Wsuwamy je na pendrive.

Do wygenerowania g-code:

Programy do projektowania
              Mam oryginalnego ucancama z kluczem sprzętowym. Po wejściu na ucancam.com strona wyświetla się po chińsku i to mniej więcej mówi wszystko na temat programu. Ma kilka pożytecznych funkcji, no ale wiadomo- nie ma możliwości odpalenia bez klucza, zresztą specjalnie trzymam komputer z windowsem xp... nie warto ciągnąć tematu.

Najlepszy a na pewno najbardziej przyjazny program to Artcam. Właśnie oglądam, bo dużo się zmieniło od czasu gdy miałem z nim ostatnio kontakt. Producenta- firmę Delcam przejął Autodesk. Jest wersja demo a za pełną wersję płaci się abonament, co jest super rozwiązaniem bo da się nie łamiąc siódmego przykazania skorzystać z oprogramowania, które cenowo dotychczas było poza zasięgiem. Właśnie sciągam demo, napiszę więcej w kolejnym poście.

Skomentuj

Założyłem nowy wątek w offtopic, nie ma to nic wspólnego z budowaniem na ekranie. Znając życie, wygaśnie zapał za parę dni ale może się mylę.

Skomentuj

Ile kosztuje taka maszyna? Da sie kupic sensowny ploter, do 20tys?

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                    Że niby gdzie
                    ogolny przyklad - wiele osob tak robi

erni, niestety musisz wrzucic zdjecia na nasz serwer

http://diyaudio.pl/uploader.php

lepiej nie pisz, zeby userzy sami sobie pisali programy bo stracisz frezy
                    niech wysylaja DXFy i sam bedziesz to programowal

mozesz podac przyklady swoich prac?
                    co ta frezarka potrafi? 2,5d czy 3d?

Skomentuj

Nie na temat...
                      ogolny przyklad - wiele osob tak robi
                      Ogólny przykład a skierowany bezpośrednio, personalnie, do mnie :)

EOT
                      marcinsywala.pl

Skomentuj

Pawel S. Po mojemu to 3d - ma płynny ruch w trzech osiach jednocześnie. Kilka pierdółek zrobiłem- głównie jako stemple zalane później betonem (na fotce widać warsztat żony, która robi detale z betonu), ostatnia rzecz, która mi wyszła, to coś na modłę Rekli Photo-Engraving (google) - muszę do tego wrócić, to będzie się czym pochwalić.

frezy ojojoj... no tak. Ale oczywiście wiemy, że najfajniej to się łamie frezy... swoje :) Sam nie mam zbyt dużych umiejętności i brakuje mi cierpliwości i wolnego czasu żeby siedzieć przy maszynce i słuchać miłych robotycznych dźwięków :) dlatego nie oferuję usług tylko udostępniam maszynę i jakąś swoją podstawową wiedzę.

Marios - Zapał: z mojej strony jest to kwestia pasywna (jest, leży, chcesz, korzystasz), więc nie ma co gasnąć. Ale tak- gasnący zapał to problem- szczególnie jak już się kupiło sprzęt za kilkanaście tys :) Rzeczywiście żal jak się póżniej o to obijasz przechodząc.

Opiszę w poniedziałek jak się z grubsza brać się za temat.

Pogromca mitow - Nowa wersja tej mojej teraz kosztuje trochę ponad 20. Ja kupiłem używaną ok. miesiąc za kilkanaście. Czyli widać, że kupić jest łatwo, ale już przed kupnem się martw jak to później sprzedać :)

Chyba nie ma możliwości edytowania wcześniejszych postów- tu fotki, które powinny być w moim poprzednim poście:

Last edited by Erni Mi; 14.10.2016, 21:43.

Skomentuj

dlatego nie oferuję usług tylko udostępniam maszynę i jakąś swoją podstawową wiedzę.
                          aaa - w takim razie zainteresowanych forumowiczow bedzie duzo mniej :(

Skomentuj

znajome sterowanie.... to chyba rznc 0501 jeśli tak to chyba jeszcze mam postprocesor do artcama a nawet solid cama :)

Skomentuj

Pawel S.: wiesz, że to tylko tak asekuracyjnie napisałem.

Sound Wave W sensie plik .con? Poszukaj, jeśli możesz. Zawsze eksportowałem jako g-code (mm), ale chętnie porównam pliki.

Oprogramowanie: Chyba najbardziej przyjazny jest Artcam. Nie miałem długi czas kontaktu z cnc, z tego co widzę co się porobiło, to producenta tego programu przejęła firma Autodesk i to się przekłada na kilka spraw, wszystko na +

Kiedyś można było dostać trial na tydzień po wpłaceniu kaucji i otrzymaniu klucza sprzętowego. Teraz są triale i wersje obcięte. Właśnie zainstalowałem sobie w pracy Artcama, wersja "free"- nie ma 3d, ale całe 2d jest na początek, filmiki zapoznające z programem wyświetlają się na starcie. Oczywiście tutoriale są na youtube.

http://www.artcam.com/

Link do instalki:
                              http://www.artcam.com/downloads/soft...4bit_Setup.exe
                              Last edited by Erni Mi; 17.10.2016, 09:31.

Skomentuj

Nie na temat...
                                przejęła firma Autodesk i to się przekłada na kilka spraw, wszystko na +
                                To by był chyba pierwszy przypadek. Reszta ze znanych mi przejęć niszczyła dobry produkt.

Skomentuj

Na pewno pierwsza wersja po przejęciu jest szokująca dla stałych użytkowników- pamiętam co się działo jak przejęli Alias i co zrobili z Mayą. Ale chyba z dłuższej perspektywy programy chyba się rozwijają w dobrym kierunku (??) Na pewno to wygląda lepiej niż w przypadku innych programów np. Vegas pro -jak się dynamicznie rozwijał dopóki położyło na nim łapę Sony, czy wszystko czym się zainteresowały wielkie koncerny: Winamp, ICQ, altavista.com czy tysiące smartfonowych apek jak quickpic, musicmatch...

Jak się bawię teraz tym darmowym Artcamie, to naprawdę czuje się solidny, stabilny program. Nie jak wcześniej- jak jakaś webowa aplikacja otwarta w Internet Explorerze.

Może nie widziałeś:

https://www.youtube.com/watch?v=-XhQLJYjYzE

:)

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Nie widziałem. Popłakałem się. Taki śmiech przez łzy

Edit: koledzy też :)
                                    Last edited by Micwoj; 17.10.2016, 13:05.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X