Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MTM na TVM + Visaton. Czas na 3 drogi?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MTM na TVM + Visaton. Czas na 3 drogi?

Witam, w 2009 roku zbudowałem sobie popularne jak na ten czas kolumny MTM na przetwornikach TVM oraz Visaton. Lata minęły a z nimi moje wymagania co do głośników (więcej środka). . Zastanawiam się czy jest sens przerabiać głośniki dodając im jakiś średniotonowy przetwornik czy też zabrać się za nowy projekt. Przejrzałem forum i zauważyłem, że popularne są 3 drogi na STX-ach. Pytanie czy taka zmiana będzie wystarczająca. Na stronie stx widzę że gotowce są w granicach 800-1000zł. Waham się pomiędzy DIY a gotowcem. Czy przeznaczając 800zł na same przetworniki jest w stanie się coś sensownego zbudować?

http://diyaudio.pl/showthread.php/27...336#post479336

Skomentuj

Zaiste ładne głośniczki z linka. Ale czy to nie będzie bliźniacza konstrukcja? Mało tam jest o samym brzmieniu kolumn.

Skomentuj

Masz tysiac wiec nie oczekuj ze zbudujesz zestaw kilka klas lepszy :) propozycja z linku jest bardzo dobra

Skomentuj

Nie ma to być jakieś cudo akustyki. A te 1000zł to nie jest sztywna granica. Jeżeli mam popełnić jakieś DIY to raczej jako moje ostatnie. Coraz mniej wolnego czasu a zainteresowań coraz więcej. Wiem że ciężko znaleźć złoty środek. Powiedzmy pełne pasmo z ładnym kopiącym basem. Boję się że z 10cm nie uzyskam tego czego oczekuję.

Skomentuj

W jakim pomieszczeniu to ma grać ?

Skomentuj

Zamieszczone przez PabloOkocim Zobacz posta
              Zastanawiam się czy jest sens przerabiać głośniki dodając im jakiś średniotonowy przetwornik czy też zabrać się za nowy projekt.
              wiele lat temu zbudowalem kolumny na teslach
              po dlugim czasie milych wspomnien znowu do mnie trafily...
              cokolwiek teraz nie zrobisz w tym budzecie to zagra lepiej niz to co masz

Zamieszczone przez PabloOkocim Zobacz posta
              Na stronie stx widzę że gotowce są w granicach 800-1000zł. Waham się pomiędzy DIY a gotowcem.
              jak masz kupic gotowe to rozwaz electrino
              nic ponizej F-200 bym nie kupowal

a sam bym wolal zbudowac 3 drogi "new fx-200"

Skomentuj

Czaruję...
              X