Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłączenie słuchawek do wyjścia RCA ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłączenie słuchawek do wyjścia RCA ?

Pytanie elektronicznego laika.
    DAC Cambridge Audio Dacmagic 100 posiada wyjście RCA, nie posiada wyjścia słuchawkowego.
    Czy podłączenie słuchawek za pośrednictwem adaptera RCA->3,5 jack żeński może mieć jakieś negatywne konsekwencje?
    Pytam, ponieważ CA odpisali, że nie można i nie wiem czy dmuchają na zimne, czy coś jest na rzeczy?

Dane techniczne:

Dacmagic 100:
    Impedancja wyjściowa < 50 Ohm
    Maks. poziom sygnału wyjściowego (asymetrycznego) 2,3 V rms
    https://techsupport.cambridgeaudio.c...00-User-Manual

słuchawki CAL:
    Impedancja 32 Ohm
    https://www.cnet.com/products/creati...na-live/specs/

Jak by się tak dało to by nikt nie kupował wzmacniacza słuchawkowego. To co chcesz zrobić to prosta droga do uszkodzenia sprzętu

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

http://www.hifi.pl/porady/sluchawki-intro.php
      audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
      http://www.rane.com/note160.html
      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Podłączając słuchawki bezpośrednio pod RCA będziesz przeciążał wyjście DAC'a i teoretycznie jest szansa na uszkodzenie. W praktyce nie udało mi się nigdy uszkodzić wyjścia niskopoziomowego małą impedancją.

Tak czy inaczej wzmacniacz jest wskazany z jednej podstawowej przyczyny. Bez wzmacniacza słuchawki będą o wiele gorzej grały.

Skomentuj

Ja sobie ostatnio złożyłem ten z reduktora szumu i fajny jest. Trochę nietanio wychodzi jak na słuchawkowca na scalakach, ale gra OK, szybki jest, bas ma, wyciąga różne tam tematy z tła.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            Ja sobie ostatnio złożyłem ten z reduktora szumu i fajny jest. Trochę nietanio wychodzi jak na słuchawkowca na scalakach, ale gra OK, szybki jest, bas ma, wyciąga różne tam tematy z tła.
            Zostawiles wszystko jak w kicie było czy powymieniales coś?

Skomentuj

Zostawiłem. W sygnale nie ma kondensatorów, tylko odsprzęgające. Rezystory dali 1% metalizowane więc też OK. Jednego 10 czy 100pF zapomnieli włożyć, ale akurat miałem w domu jakiegoś SMD. Trochę duże esr miał, ale to w filtrze RF przed pierwszym opampem. Tak szczerze to tam jest tylko kilkanaście elementów było do wlutowania, reszta w SMD wlutowana. W 20 minut załatwiłem lutowanie. Wzmak ruszył od razu.
              Jedyny minus tej płytki to brak zabezpieczeń i przed zwarciem i przed DC ani szybkiego odłączania, ale znacząco zwiększyłoby to skomplikowanie projektu. Trochę przy włączaniu i wyłączaniu słychać stuk, ale do przeżycia nawet na 32R słuchawkach.
              Porównywałem dźwiękowo z telefonem, sansa clipem, integrą na ALC889 (bez szans) z EMU0202 (sporo słabiej) i z wyjściem słuchawkowym w Grundigu V3 (żeby było wesoło, grał lepiej niż EMU :) ). Od każdego z tych sporo lepiej.
              Last edited by Micwoj; 05.01.2017, 10:17.

Skomentuj

Trzeba by chyba jakiś temat może założyć. Ja go porównać mogę tylko z lovelycube z as a przy tym jak płytka była taka goła to na pierwszy ogień poszedł opamp i kondy tht resztę zostawiłem ale bardzo mało używam słuchawek tzn nie mam możliwości kabla po pokoju rozciągnąć a ten by mógł być mobilny ale na razie z braku czasu stoi bo się pcb pod trafko robi

Skomentuj

No opampa to tu nie ma co ruszać, bo cały układ na opampie wisi. Właściwie ta płytka jest zrobiona zgodnie z nota aplikacyjną, to co tu więcej walczyć? Można by najwyżej spróbować wywalić OPA2134 z wejścia i podać sygnał od razu na wejście TPA (jest R8 i R9 w miejsce których można by się wlutować). W nocie aplikacyjnej OPA na wejściu robi za konwersję I/V i nie wiem czy tutaj ten bufor ma sens. Ale tak szczerze, to nie chce mi się tego sprawdzać, gra dobrze.

Skomentuj

Podłącze mojego chyba na innym trafku to też sprawdzę czy w ogóle gra

Skomentuj

Czaruję...
                    X