Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

E-MU 0404 PCI (EM8852) i Windows 7/10

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

E-MU 0404 PCI (EM8852) i Windows 7/10

Ostatnio zakupiłem kartę, jak w temacie, ale mam problemy z jej uruchomieniem, tzn. system wykrywa ją jako sb audigy i pokazuje błąd nr 10...

Próba wymuszenia instalacji sterowników E-DSP daje ten sam efekt (kod 10).

Próbowałem też ASIO i kX, ale nic to nie dało.

Te ostatnie niby się zainstalowały, wskaźniki w panelu sterowania pokazywały, że leci jakaś muzyka, ale nic nie było słychać...

Zmieniałem wyjścia, przez które miał iść dźwięk, ale bez zmian.

Odpaliłem też openelec'a i daphile, ale karta też nie została wykryta...

Czy komuś z Was udało się uruchomić tą kartę pod win7/10?

Sprobuję pomóc. Mam 2 komputery jeden z kartą 0404 pci drugi z zewnętrzną usb/ oba na win7 x64. Na tą chwilę komputery są spakowane bo jestem w trakcie przeprowadzki, ale znalazlem na NASie sterowniki pod kartę usb i moją małą instrukcję jak mi się to udało. Wygląda to tak:

"Podłacz karte emu/ włacz zasilanie. Zainstalują sie automatycznie sterowniki/ wyskoczy info ze jeden sterownik nie został zainstalowany. Wejdz w menadzera urzadzen i odinstaluj sterowniki emu wraz z oprogramowaniem. Zaznacz we właściwosciach obu instalek tryb zgodnosci win xp sp3 / uruch. jako administrator i zapisz.
    Zainstaluj das driver/ moze wyskoczyc info ze nie posiadasz sprzetu przeznaczonego do tej instalacji/ poczekaj do konca.
    Zainstaluj emu pcappdrv, jak wyskoczy info czy chcesz zainstalowac sterowniki creative zaznacz tak i zawsze ufaj oprogramowaniu creative.

Po zakonczeniu zrestartuj kompa
    Po wlaczeniu kompa powinna byc widoczna przy zegarze ikonka emu/ 3 poziome niebieskie paski"

Link do sterownikow https://ufile.io/mzlnf

Skomentuj

Dzięki wielkie za pomoc, ale niestety nic to nie dało... - te sterowniki, są chyba do wersji USB.

Wydaje mi się, że jednak jest problem z kartą, bo system ją źle wykrywa.

Zainstalowałem nawet XP'ka, żeby sprawdzić, czy będzie działać, ale objaw jest ten sam...

Tu zrzut informacji o karcie:

Bus 3 (PCI), Device Number 2, Device Function 0
      Vendor 1102h Creative Labs
      Device 0008h SB0400 Audigy2 Value
      Command 0100h (Bus Access Disabled!!, System Errors)
      Status 0290h (Has Capabilities List, Supports Back-To-Back Trans., Medium Timing)
      Revision 00h, Header Type 00h, Bus Latency Timer 40h
      Minimum Bus Grant 02h, Maximum Bus Latency 14h
      Self test 00h (Self test not supported)
      PCI Class Multimedia, type Audio
      Subsystem ID 10001102h Audigy Audio Processor
      Subsystem Vendor 1102h Creative Labs
      Address 0 is an I/O Port : 0000E800h
      System IRQ 20, INT# A
      New Capabilities List Present:
      Power Management Capability, Version 1.1
      Supports low power State D1
      Supports low power State D2
      Does not support PME# signalling
      Current Power State : D3hot (Device off: no power to device, maximum power saving)

Skomentuj

Sprobuj wsadzic karte w inny slot pci, ponieważ tam gdzie jest obecnie jest automatycznie wyłączany lub karta/ slot uszkodzona. Odinstalowałeś zintegrowaną kartę, lub wyłączyłeś ją w biosie/ moze to powoduje konflikt? Sciągnij nowe sterowniki ze strony ( nie pamiętam czy te co wysłałęm działają też z pci)
        Last edited by ruffpl; 04.08.2017, 08:51.

Skomentuj

Kod błędu nr. 10 oznacza ,że sterownik wykrył niekombatybilny sprzęt lub podróbkę i dlatego blokuje urządzenie .Należy odłączyć sieć od komputera ,wyinstalować wszystkie sterowniki od karty -wykasować ręcznie pliki i dane w rejestrze systemowym też by się przydało .A potem spróbować ze starszymi wersjami sterowników od tej karty.Najnowsze drivery ,które windoza uważa za najlepsze i na siłe je wpycha niekoniecznie muszą działać poprawnie

Skomentuj

Niestety mam tylko 1 slot PCI...

Integrę wyłączyłem w BIOS'ie.

Próbowałem z innymi sterownikami, ale nic to nie zmieniało...

Wydaje mi się, że jest problem z samą kartą - wykrywana jest w systemie jako:

Creative Audigy Audio Processor (WDM) PCI\VEN_1102&DEV_0008&SUBSYS_10001102

a powinna jakoś tak:

E-MU E-DSP Audio Processor (WDM) PCI\VEN_1102&DEV_0004&SUBSYS_40011102

Mam jeszcze w domu HTPC ZOTAC i terminal HP - jeżeli będą tam sloty PCI, to spróbuje przełożyć kartę i sprawdzę, jak tam będzie się zgłaszać.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez czart Zobacz posta
            Należy odłączyć sieć od komputera ,wyinstalować wszystkie sterowniki od karty -wykasować ręcznie pliki i dane w rejestrze systemowym też by się przydało .A potem spróbować ze starszymi wersjami sterowników od tej karty.
            Postawiłem od zera Windowsa XP, odpaliłem instalatora od karty, który stwierdził, że nie odnalazł kompatybilnego sprzętu, więc dodałem sterowniki ręcznie, zainstalował je, ale po restarcie był wykrzyknik na sterowniku...

Skomentuj

Niestety w HTPC ZOTAC nie ma slotu PCI, a ten w terminalu HP jest w takim miejscu, że bez przelotki kątowej nie da się włożyć karty...

W międzyczasie trochę popgooglałem i chyba trafiłem na mój przypadek:

http://www.progtown.com/topic1341771...ed-eeprom.html

Chyba, że znacie jakiś inny patent, jak to rozwiązać bez wylutowywania i programowania eprom'u?

Skomentuj

Wyłącz port com jeśli jest, port LPT prawdopodobnie chodzi o przerywania na szynie pci.

Skomentuj

Port COM i LPT są wyłączone, więc raczej nie przeszkadzają...

Dzisiaj zrobiłem testy na innym komputerze z kilkoma złączami PCI i objaw niestety jest ten sam, więc chyba bez programowania epromu się nie obejdzie.

Skomentuj

Temat trochę przeleżał, ale chciałem napisać,jak się zakończył - może komuś się to przyda...

Generalnie zrobiłem podejście do przeprogramowania układu (tzn. kupiłem drugi, wgrałem właściwy soft i zamieniłem z tym starym), ale niestety okazało się, że problem jest w jakimś innym miejscu, bo nie było żadnej poprawy...

Wgrywanie ręczne sterowników też nic nie dawało (oprogramowanie odnosi się do sprzętu po ID), więc ściągnąłem źródła sterowników kxdriver, podmieniłem ID'ki, skompilowałem, zainstalowałem i karta działa :)

Jedyny problem to certyfikaty wymagane przez Windows'a (musiałem użyć testowych, a na czas instalacji trzeba wyłączyć weryfikację certyfikatów).

Skomentuj

jucez

Fajnie ze udalo ci sie ogarnac temat z EMU. Ja mam co prawde 0204 na ktora nie narzekam ale jezeli chodzi o walke z sterownikami w nowszych W-owsach to jest jakas masakra. Juz nigdy w zyciu wiecej Creativa, nawet za darmo nie chce

Pozdr
                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Odkopię ale karta bardzo przyjemna a problem ze sterownikami był od zawsze. Aktualnie problemów nie ma. Windows 7 x64 oraz Windows 10 x64 działa.

Karta 0404 PCI ma te same sterowniki co wyższe modele

Link do sterowników: https://support.creative.com/Product...e+Professional

Gdyby nie zadziałało warto szukać j po nazwach:

EmuPMX_PCApp_US_2_20_00
                        EmuPMX_PCDrv_US_2_30_00_BETA

Skomentuj

Hej,
                          jeżeli temat już odkopany to dołączę krótkie pytanie:
                          Do starszego systemu potrzebował bym "dobrą" kartę audio, mam możliwość nabycia owej EM8852 PCI (bez "e") powiedzmy za grosze, tylko: Czy ta karta nagrywa na analogowym wejściu 24Bit / 44.1kHz ?
                          Może ktoś potwierdzić?

Z góry dzięki,
                          silvae :-)

Skomentuj

Cześć,
                            u mnie na sterownikach kX maksymalnie może być 96kHz/16bit, nie wiem, jak na oryginalnych sterach,bo u mnie nie działają...

Pozdr.

Skomentuj

Czaruję...
                            X