Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Układ głośników - MTM czy TMM

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wiesiek990

Najprawdopodobniej bede dawal dwie aluminiowe czarne albo biale 15 od SB + jeszcze nie wiem, ktora z wysokotonowek. Mam jeszcze troche czasu to sie zastanowie.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      Osobiście wolę układ TMM w 2,5 drogach i jest ku temu kilka powodów :-).

Układ taki pozwala na uzyskanie lepszego pasma w zakresie basu i niskiej średnicy, po prostu tym dodatkowym głośnikiem można sobie to pasmo fajnie wymodelować. Zarówno zwrotnicą jak i położeniem dodatkowego woofera.

Jeżeli chodzi o średnicę to tu dyskusja może być mocno zażarta który układ jest lepszy. Rozwiązanie MTM może mieć problemy w osi pionowej (stąd wymóg zwartego układu głośników oraz niskiej częstotliwości podziału) gdyż różnice fazowe przy odejściu od osi będą dość znaczne. Dodatkowo kolumny będą bardzo wysokie jak na tak mały wymagany gabaryt, ergo sporo wolnej przestrzeni w srodku lub po prostu dziwne proporcje (dość płytkie). Robienie MTMu z tweeterem poniżej osi odsłuchu uważam za złe rozwiązanie.
      Jest też jedna rzecz która mi się w MTMach nie podoba. To , że pasma dolnego i górnego woofera sie różnią w wyniku dyfrakcji. Szczególnie górny woofer jest dość mocno "poszkodowany" bo zwykle znajduje się na skraju obudowy i jego ch-ka w zakresie średnicy staje się trochę koślawa. Generalnie mierząc głośniki razem dostajemy uśrednienie i tego tak nie widać ale mimo wszystko uważam, ze układ TMM na tych samych głośnikach pozwala uzyskać lepsze rezultaty pomiarowe.

Układ TMM ma moim zdaniem jedna niepodważalną zaletę - można kolumnę pochylać. Można pobawić sie w koherencję czasową lub po prostu uprościć sobie tym sposobem konstrukcję zwrotnicy bez wnikania w koherencję bo to czasem wymaga absurdalnych kątów pochyleń. Dodatkowo odpowiednio duże pochylenie daje taki efekt, że dolny woofer pracuje w bardzo podobnej odległości od słuchacza co górny i problem przesunięć fazowych w zasadzie się eliminuje.

Suma sumarum dla mnie układ TMM jest lepszy właśnie z dwóch podstawowych powodów. Po pierwsze mogę pochylać (aczkolwiek nie muszę), jednak taka możliwość jest cennym handicapem przy wejściu w projekt. Po drugie możliwość łatwego modelowania pasma do tych ok 500Hz do których pracuje dolny woofer jest również świetną sprawą. Nie zmienia to faktu, że 2,5 drogi i zalety z rozdziału pasm można równie dobrze przenieść na układ MTM ;-).

Któregoś razu trenowałem układ 2 i 2,5 drozny na MTM i powiem szczerze, brzmieniowo trudno było wyłonić faworyta. Grało to praktycznie identycznie. Więc da się zrobić dobrze w obu koncepcjach.
      Yoshi, a jak wygląda sprawa SPL całego zestawu ? Czy w przypadku 2.5 way (TMM) SPL zestawu wychodzi znacząco niższy niż w układzie MTM ?
      Jeśli SPL jest zbliżony w obu zestawach ( TMM i MTM), to wg Twoich doświadczeń i opisu wynika, że TMM ma lekką przewagę nad MTM ....

Skomentuj

Wiesiek, zrob sobie symulacje w Vituixie i bedziesz mial wszystko na tacy. Jesli Ci sie nie chce, to odpowiem. Nie, SPL wariantu TMM nie bedzie wiekszy niz MTM. Juz o tym pisalismy.

Skomentuj

Dokładnie jak Pogromca mitów pisze. Nie wiem dlaczego ludzie dopatrują się różnic w tym aspekcie. To chyba wynika z niezrozumienia zasad układu 2,5 drożnego. Wiele osób myśli, ze to taki układ 2 drożny z dopalaczem basowym w postaci drugiego głośnika co jest nieprawdą. Tu się niczego nie dopala, nie dodaje basu, nie ma innego SPLu . To ma podobne, jak nie identyczne osiągi jak układ 2 drożny, ale uzyskane w nieco inny sposób.

Skomentuj

Eee, no jak nie dodaje?
            Przy pomocy drugiego głośnika można modelować charakterystykę, a co za tym idzie można dodać basu, i zazwyczaj w takich konstrukcjach jest go więcej niż w 2way.

Można wymodelować 2,5way (w zależności od charakterystyki samych głośników) aby charakterystyka była płaska, a można też tak aby charakterystyka opadała, co za tym idzie było odczuwalnie więcej basu.

W 2way też można pochylić charakterystykę, ale nie da się zrobić tego tak jak w przypadku 2,5way.
            Last edited by marian; 05.05.2018, 10:54.

Skomentuj

2 way MTM dwa midbasy ida tym samym pasmem od dolu do punktu podzialu. W TMM 2.5 way gorny woofer idzie od dolu do podzialu z tweeterem, przy tym na tym midbasie masz mala cewke i brak kompensacji BS. Dolny midwoofer dodaje sie do pasma gornego woofera, uzupelniajac strate wynikajac z BS. Suma sumarum, nie bedziesz mial wiecej spl takiego zestawu niz z MTM 2 way d'appolito.

http://www.bambergaudio.com/technical/2pt5.php

Skomentuj

Myślę że to trochę wyjaśni.

- - - - - aktualizacja - - - - -

zapomniałem dodać jest to MTM na W15

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  ...przy tym na tym midbasie masz mala cewke i brak kompensacji BS. Dolny midwoofer dodaje sie do pasma gornego woofera, uzupelniajac strate wynikajac z BS.
                  A jak dasz większą cewkę (i będziesz miał głośnik który ma powiedzmy równą charakterystykę, a nie jak ten na wykresie), to pochylisz charakterystykę tak aby po dodaniu drugiego głośnika była lekka górka na początku pasma, czyli na basie.

A na tych wykresach widać jak na dłoni że w 2,5way można wymodelować charakterystykę tak aby było (odczuwalnie) więcej basu (równowaga tonalna).

Przy 2way zrobić tak się nie da, a jeśli się da to to nie będzie miało sensu.

Dlatego napisałem:

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Zdecyduj się, albo efektywność albo bas.
                  Jeśli efektywność to MTM i 2way, jeśli chcesz więcej basu to 2,5way no i wtedy układ dowolny.
                  ...tylko w sumie nie napisałem też że te 2way może też być w układzie MMT, bo tu nie będzie znacznej różnicy (no ale to chyba można było się domyślić).

Skomentuj

Marian, nie będziesz miał więcej basu, tylko dziurę na średnich tonach.

Skomentuj

Marian, nie będziesz miał więcej basu, tylko dziurę na średnich tonach.
                      Doskonale wiesz o czym ja piszę...
                      Przecież nie o SPL-u wziętym z kosmosu
                      "równowaga tonalna"... ile razy i na ile innych sposobów mam to jeszcze tłumaczyć? :)

Prześlij mi pliki do SW pomiarów konstrukcji 2,5way, to pokażę o co mi chodzi.
                      Last edited by marian; 06.05.2018, 00:18.

Skomentuj

Marian, w praktyce jest tak, ze TMM uzywa sie po to, zeby osiagnac jak najbardziej wyrownane brzmienie, a nie cudowanie z ksztaltowaniem charakterystyki. W MTM trzeba dzialac inaczej, w zaleznosci od przypadku, aby osiagnac wyrownane pasmo, lecz finalnie oba rozwiazania beda mialy zblizone charakterystyki na osi, tylko zbudowane innym podejsciem do zwrotnicy.
                        Nie da sie zrobic wiecej basu z TMM w stosunku do MTM, chyba ze poswiecisz gore pasma, zeby uksztaltowac charakterystyki opadajace, ale to samo zrobisz na MTM.

Skomentuj

Widzę ze się nadal nie rozumiemy :)
                          Ja piszę o różnicy między 2way - 2,5way, a nie MMT - MTM.

Skomentuj

MTM symetryczny to tez 2way. Temat dotyczy glosnikow z dwoma midbasami, a nie TM vs TMM czy MTM. 2 way TMM to sredni pomysl.

Skomentuj

Temat dotyczy glosnikow z dwoma midbasami, a nie TM vs TMM czy MTM.
                              Tak, temat jest opisany i wiemy o co chodzi.
                              Ale rozmowa była o basie, więc zaproponowałem 2,5way zamiast 2way.

Dobra, koniec tego off topu, ja już swoje zdanie napisałem :)

Skomentuj

Czaruję...
                              X