Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Elektryk chciałby zostać elektronikiem/automatykiem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Elektryk chciałby zostać elektronikiem/automatykiem

Witajcie :)

Zachciało mi się po 30stce dokształcać i może przebranżowić :) Więc chciałem zapytać o radę.

W skrócie: Jestem absolwentem Elektrotechniki na AGH, w specjalności Elektroenergetyka. Od 7 lat pracuje jako projektant instalacji niskoprądowych i automatyki budynkowej. Jednak od jakiegoś czasu rozważam małe przebranżowienie idące w kierunku elektroniki lub automatyki i chciałbym rozwinąć swoją wiedzę z tego zakresu oraz mieć na to tzw. papier :) Elektroniką interesowałem się od czasów młodości. Jeszcze przed podjęciem studiów na Elektrotechnice było to zainteresowanie elektroniką analogową. Hobbystycznie projektowałem i wykonałem proste układy typu wzmacniacze akustyczne, zasilacze itp. Od dwóch lat interesuje się także elektroniką cyfrową, zarówno w teorii jak i praktyce poprzez programowanie mikrokontrolerów Arduino. Jeśli chodzi o automatykę to zainteresowałem się tą dziedziną już po studiach w trakcie pracy zawodowej. Od kilku lat projektuje systemy BMS, szafy automatyki budynkowej. Miałem też małą styczność z programowaniem sterowników, w postaci szkoleń producentów.
    Chciałbym podjąć studia podyplomowe na jednym z wymienionych kierunków AGH:
    - Elektronika stosowana – projektowanie, programowanie, aplikacje - https://www.agh.edu.pl/ksztalcenie/o...nie-aplikacje/
    - Komputerowe systemy sterowania i sterowanie cyfrowe https://www.agh.edu.pl/ksztalcenie/o...wanie-cyfrowe/
    - Przemysłowe systemy sterowania - https://www.agh.edu.pl/ksztalcenie/o...my-sterowania/

Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie powiedzieć mi coś więcej na temat tych kierunków? Może ktoś z Was je studiował? Ewentualnie proszę o radę na jakich innych studiach podyplomowych lub kursach mógłbym rozwinąć wiedzę aby w przyszłości podjąć pracę w takich zawodach jak projektant/konstruktor elektroniki, projektant automatyki przemysłowej, programista PLC.
    Z góry dziękuje

Ja podobnie jak Ty przebranżowiłem się, ukończyłem elektronikę i telekomunikację, a pracuję teraz jako programista PLC/HMI w przemyśle samochodowym. Wszystko zależy z jakimi sterownikami chcesz pracować, w pierwszej pracy była budżetówka Fatek, Weintek itd., które działają całkiem nieźle. Teraz zajmuje się tylko gratami od Siemensa. Najważniejsza w tej branży jest umiejętność szybkiego uczenia się standardów, które bardzo ułatwiają i jednocześnie utrudniają życie. Po Volvo mam teraz projekt bez standardów i jak tu żyć . Warto pójść na kursy z np. Siemensa, które pozwolą zapoznać się z oprogramowaniem i dadzą jakieś podstawy, bo tak naprawdę wszystkiego musisz się uczyć w praniu. Moim skromnym zdaniem pewne rzeczy ktoś musi Ci pokazać jak zrobić, resztę ogarniesz sam. Zależy też na czym dokładnie chcesz się skupić. Rzeczywistość jest okrutna, ale najwięcej wiedzy łapie się realizując projekty zagraniczne, które mocno biją w życie prywatne.

Skomentuj

Niestety jeśli chodzi o automatykę to ciężko o dobrze płatną pracę w Polsce. Za to u Niemców w bród a zarobki o tej samej liczbie ale w euro.
      Najpopularniejszy chyba jest Siemens i też bym polecał zapoznanie się z tym produktem na start.
      Warto też znać rodzaje i zasady działania czujników wykorzystywanych w automatyce.

Skomentuj

A ja zapytam się o podobny temat ale o co innego . Potrzebna mi pomoc kogoś z branży . Właśnie skończyłem technikum elektroniczne i szukam pracy na wakacje lub jeśli się uda to na dłużej i studia wtedy zrobię zaocznie. Chciałbym coś związanego z elektroniką. Chciałbym iść dalej w tym kierunku, a z jakimś doświadczeniem w tej branży (nawet na monterze PCB, w końcu pracowałem w branży elektronicznej :P ) będzie mi prościej znaleźć potem pracę gdzie wymagają kogoś z doświadczeniem. Wiadomo że chciałbym pracę związaną z audio ale to taka nisza że ciężko raczej będzie coś znaleźć . W co warto uderzyć? Automatyka i alarmy to zdecydowanie nie moja działka . Z reszty czuję się w miarę pewnie. Może macie jakieś namiary na taką pracę w trójmieście (preferowany Gdańsk)? Zawsze lepiej jakiś polecony pracodawca przez kogoś .
        Last edited by Oskar29; 21.05.2018, 21:48.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
          Niestety jeśli chodzi o automatykę to ciężko o dobrze płatną pracę w Polsce. Za to u Niemców w bród a zarobki o tej samej liczbie ale w euro.
          Najpopularniejszy chyba jest Siemens i też bym polecał zapoznanie się z tym produktem na start.
          Warto też znać rodzaje i zasady działania czujników wykorzystywanych w automatyce.
          Podpisuje się pod tym postem. Dodatkowo do zestawu czujników dodałbym falowniki (ile siemensowskie napsuły mi krwi to moje), profibus i profinet.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Pracodawcy ostatnio coraz cześciej patrza na umiejętności i wiedza aniżeli na papiery, przychodza do nas inzynierowie po studiach ktorym trzeba tłumaczyc podstawy programowania falownikow czy proste obwody sterowania automatyki przemysłowej.

Jeśli chodzi stricte o automatyke w zakładach produkcyjnych
            to znajomośći typów, wykorzystania, podłączania czujników optycznych, indukcyjnych, pojemnościowych
            znajomośc, podłączanie przekaznikow bezpieczenstwa
            podlaczanie i programowanie falowników (jeśli ogarniesz podstawy to zaden falownik nie sprawi Ci wiekszych problemów)
            znajomosc plc, hmi podstawy, jeśli myślimy o pracy jako automatyk w utrzymaniu ruchu to uczysz sie tego na czym pracuje dana firma, u mnie np 99% sterowników to Omrony CQM1H, CP1E, CP1H
            w takiej pracy czesto diagnozujesz maszyne na podstawie programu, czasem edycja programu przy okazji jakiejs modyfikacji, pisanie programów praktycznie nie wystepuje.
            Druga sprawa sporo maszyn wykorzystuje autorskie sterowniki, ktore poznasz dopiero po zatrudnieniu, wiekszosc sterownikow lata po ethercacie wiec to tez tzreba znac, jeśli dany zaklad ma roboty przemyslowe typu Fanuc, Kuka to tez fajnie miec kursy w tym kierunku ale to zazwyczaj pracodawca wysyla swoich najlepszych pracownikow

Dlatego trzeba byc elastycznym, znac podstawy, interesowac sie tym co sie robi (pasja+zawod w jednym kierunku to najwazniejsze) a cala reszte zdobywasz poprzez praktyke zawodową

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
            Jak z każdym innym zawodem, w PL zarobisz 6tys, w niemczech 6tys euro, jak ktos chce to przeciez wyjedzie ;p
            Last edited by Bumpalump; 22.05.2018, 20:38.
            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Czaruję...
            X