Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szukam kontaktu w sprawie wzmacniacza PA300 do subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szukam kontaktu w sprawie wzmacniacza PA300 do subwoofera

Cześć, naście lat temu zakupiłem przez forum wzmacniacz do subwoofera. Niestety nie mam korespondencji kto to byl :( po wielu latach pracy coś w nim padlo. Jeżeli osoba ktòra go oferowała jest jeszcze na forum i przypomina sobie sprzęt który kiedys oferowala będę wdzięczny za kontakt. Jutro postaram sie dodac fotke tego napędu. Może alurat :)

Może lepiej powiedz/pokaż co padło a uda się pomóc w naprawie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
      Może lepiej powiedz/pokaż co padło a uda się pomóc w naprawie.
      Spaliły się z tego co widzę dwa rezystory i być może tranzystor. Z tym, że on nie jest zwęglony ale jedna nóżka jest czarna:

Znalazłem prawdopodobny schemat tego wzmacniacza, z którego wynika że jest to rezystor 1k i 27k oraz tranzystor BC 556B rezystory te białem obok wyglądają dobrze, jeden jest tylko widzę przysmolony ale chyba od spalenia się rezystora obok.
      http://hobbyelectronicsdri.blogspot....11995.html?m=1

Niestety nie mam wiedzy o pomiarach badam wszystko 'na oko'.

Urządzenie po włączeniu zasilania świeci tylko (włącznik). Nie słychać kliku przekaźnika.
      Nie wiem czy zakupić te spalone elementy i samemu reanimować czy szukać fachowca aby zbadał czy nie spaliło się coś jeszcze.

Skomentuj

Jak nie masz doświadczenia i wiedzy to lepiej daj to komuś kto się zna. Możesz zrobić tylko więcej szkody.
        Nawet przy pomocy przez forum trzeba mieć jakieś podstawy, żeby przynajmniej sprawdzić tranzystor itd.
        Last edited by jamess8; 27.12.2018, 12:47.

Skomentuj

Odświeżam temat o ile ktoś podpowie mi w kilku sprawach. Zacząłem na własną rękę szukać usterki i doszedłem do kilku wniosków.
          Prawdopodobnie problem powstał w wyniku spalenia się cewki w głośniku - wpadłem na to dopiero po długim czasie - zupełnie nie sprawdziłem czy działa. Delikatnie poruszając membraną stawiała mocny opór. Przy okazji śmierdziała spalenizną.

Korzystałem ze schematu: https://handsontec.com/index.php/300...plifier-pa300/

Wymieniłem dwa rezystory oraz tranzystor (T5, R21, R22)
          Wylutowałem następnie tranzystor T7 - jest spalony miernik pokazuje przejścia na każdej nóżce (kombinacji).
          Dodatkowo sprawdziłem T3 - ten wydaje się być sprawny.

Do weryfikacji zostały mi tranzystory T9 i T15 (MJ15004) - Jak wykonać pomiar prostym miernikiem?
          Wykonałem test:
          przewód czerwony -> do bazy
          przewód czarny -> do kolektora
          --------------> jest sygnał

przewód czerwony -> do bazy
          przewód czarny -> do emitera
          --------------> brak sygnału

Czy to oznaka uszkodzenia czy poprawne zachowanie?

Przy okazji czytałem że te tranzystory są często podrabiane. Gdzie można je zakupić trafiając na oryginalne?

Skomentuj

Czaruję...
          X