Cześć, naście lat temu zakupiłem przez forum wzmacniacz do subwoofera. Niestety nie mam korespondencji kto to byl :( po wielu latach pracy coś w nim padlo. Jeżeli osoba ktòra go oferowała jest jeszcze na forum i przypomina sobie sprzęt który kiedys oferowala będę wdzięczny za kontakt. Jutro postaram sie dodac fotke tego napędu. Może alurat :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Szukam kontaktu w sprawie wzmacniacza PA300 do subwoofera
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postaMoże lepiej powiedz/pokaż co padło a uda się pomóc w naprawie.
Znalazłem prawdopodobny schemat tego wzmacniacza, z którego wynika że jest to rezystor 1k i 27k oraz tranzystor BC 556B rezystory te białem obok wyglądają dobrze, jeden jest tylko widzę przysmolony ale chyba od spalenia się rezystora obok.
http://hobbyelectronicsdri.blogspot....11995.html?m=1
Niestety nie mam wiedzy o pomiarach badam wszystko 'na oko'.
Urządzenie po włączeniu zasilania świeci tylko (włącznik). Nie słychać kliku przekaźnika.
Nie wiem czy zakupić te spalone elementy i samemu reanimować czy szukać fachowca aby zbadał czy nie spaliło się coś jeszcze.
Skomentuj
-
Odświeżam temat o ile ktoś podpowie mi w kilku sprawach. Zacząłem na własną rękę szukać usterki i doszedłem do kilku wniosków.
Prawdopodobnie problem powstał w wyniku spalenia się cewki w głośniku - wpadłem na to dopiero po długim czasie - zupełnie nie sprawdziłem czy działa. Delikatnie poruszając membraną stawiała mocny opór. Przy okazji śmierdziała spalenizną.
Korzystałem ze schematu: https://handsontec.com/index.php/300...plifier-pa300/
Wymieniłem dwa rezystory oraz tranzystor (T5, R21, R22)
Wylutowałem następnie tranzystor T7 - jest spalony miernik pokazuje przejścia na każdej nóżce (kombinacji).
Dodatkowo sprawdziłem T3 - ten wydaje się być sprawny.
Do weryfikacji zostały mi tranzystory T9 i T15 (MJ15004) - Jak wykonać pomiar prostym miernikiem?
Wykonałem test:
przewód czerwony -> do bazy
przewód czarny -> do kolektora
--------------> jest sygnał
przewód czerwony -> do bazy
przewód czarny -> do emitera
--------------> brak sygnału
Czy to oznaka uszkodzenia czy poprawne zachowanie?
Przy okazji czytałem że te tranzystory są często podrabiane. Gdzie można je zakupić trafiając na oryginalne?
Skomentuj
Skomentuj