Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny DIY bez histori- pomiary i odświeżenie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny DIY bez histori- pomiary i odświeżenie

Mam kolumny DIY na głośnikach Philips- Grają naprawdę super . Poprzedni właściciel te je odkupił od budowniczego z Dani
    Jednak mam pewne wątpliwości co do kolumn i podzespołów. Bo impedancja na mierniku spada poniżej 4 Ohm.
    Czy jest ktoś tak dobry i wsparł by mnie w możliwości przeprowadzenia takiego pomiaru i ewentualnej korekty w zwrotnicy .
    Zdjęcia na priv

Miernikiem rezystancję się mierzy, a nie impedancje.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Wstaw zdjęcia tutaj. Miernikiem impedancji kolumn nie zmierzysz. Bez sprzętu pomiarowego nic nie zdziałasz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        Wstaw zdjęcia tutaj. Miernikiem impedancji kolumn nie zmierzysz. Bez sprzętu pomiarowego nic nie zdziałasz.
        Fotki Kolumny.
        Głośniki wysokotonowe i średniotonowe występują w parze ( po 2 szt)

Niestety nie mam sprzętu pomiarowego, stąd ukłon w stronę osób, które mają pojęcie i się znają- o niebo więcej niż ja :)

Dziękuję za pomoc i zainteresowanie moim postem.

Skomentuj

Zamieszczone przez katka10 Zobacz posta
          Niestety nie mam sprzętu pomiarowego, stąd ukłon w stronę osób, które mają pojęcie i się znają- o niebo więcej niż ja
          No i to jest właśnie problem. Nie da się nic zdziałać bez sprzętu. To tak jakbyś chciał podnieść samochód bez lewarka. No nie da się. Albo oddaj te kolumny komuś żeby je ogarnął albo po prostu zostaw. To musi być bardzo stara konstrukcja bo dzisiaj się raczej nie daje średniotonowych i wysokotonowych w parach. A i zwrotnicy nie da się zrobić dobrze na słuch.
          Last edited by Oskar29; 18.06.2019, 11:21.

Skomentuj

A masz komputer z kartą dzwiękową która posiada wejście liniowe stereo?

Skomentuj

Mam póki co laptopa Lenovo y510 i planuje kupić interfejs do pomiarow w REW. Przeglądam aukcje na allee... Ale osobiście wolabym podjechac z kolumnami do kogoś kto się zna .
              Last edited by katka10; 18.06.2019, 18:39.

Skomentuj

Pomiar Impedancji wykonasz za pomocą kilku kabli, rezystora i laptopa. Do tego masz darmowy program Arta.

Skomentuj

Dodatkowo możesz zmierzyć też przy pomocy jednego rezystora i kilku odważników/monet parametry T/S woofera. https://midwestaudio.club/resources/easyzma/ które określą czy obudowa jest w ogóle właściwej wielkości. Może bassreflex by się dało zastosować nawet.
                  Last edited by Oskar29; 18.06.2019, 23:40.

Skomentuj

O czym wy gadacie. Kolega jest początkujący, a wy mówicie żeby pomiary robił. Nie rozróżnia rezystancji od impedancji. Nie nauczy się w 2 wieczory podstaw elektrotechniki i akustyki.

Zostaw jak jest jak Ci się podobją. Albo ktoś z twojej okolicy za flaszkę Ci to sprawdzi. Bo jak oddać do profesjonalisty. Koszt rozgryzienia całości przewyższy ich wartość.
                    Jak wzmacniacz Ci się nie wyłącza, nie grzeje nadmiernie itp. to nie martw tą impedancją.
                    Pozdrawiam

Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

To niekoniecznie musi być DIY. Podobne konstrukcje robiła m.in. firma DUX, właśnie na przetwornikach Philipsa

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
                        To niekoniecznie musi być DIY. Podobne konstrukcje robiła m.in. firma DUX, właśnie na przetwornikach Philipsa
                        Jestem tego samego zdania, już nawet zwrotnica wygląda jak fabryczna, tylko że oczywiście w wykonaniu vintage, to samo paczki.

Skomentuj

Niekoniecznie. Myślę że w jednym i drugim może być trochę prawdy. Wiele firm w tym philips sprzedawały kity składające się z głośników i zwrotnic.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                            O czym wy gadacie. Kolega jest początkujący, a wy mówicie żeby pomiary robił. Nie rozróżnia rezystancji od impedancji. Nie nauczy się w 2 wieczory podstaw elektrotechniki i akustyki.

Zostaw jak jest jak Ci się podobją. Albo ktoś z twojej okolicy za flaszkę Ci to sprawdzi.

Niestety muszę z bólem przyznać Ci rację ale też chciałbym zobaczyć jak wyglądają i przebiegają takie pomiary. Czysta ciekawość ale niestety w Kujawsko-pomorskim nie ma chętnych bo dałem zapytanie w ogłoszeniach.
                            Właśnie z tym grzaniem i ciekawość to był główny powód rozpoczęcia poszukiwani bo gra to fajnie i uznałem że warto zawalczyć o nie o może coś można jeszcze poprawić w brzmieniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                              A masz komputer z kartą dzwiękową która posiada wejście liniowe stereo?
                              Czy ta karta jest warta uwagi by służyć do pomiarów :
                              Behringer U-PHORIA UM2 ???

Skomentuj

Zamieszczone przez katka10 Zobacz posta
                                Fotki Kolumny.
                                Głośniki wysokotonowe i średniotonowe występują w parze ( po 2 szt)

Niestety nie mam sprzętu pomiarowego, stąd ukłon w stronę osób, które mają pojęcie i się znają- o niebo więcej niż ja :)

Dziękuję za pomoc i zainteresowanie moim postem.
                                Znalazłem kilka danych technicznych:
                                Philips AD1200 Specificaties
                                http://www.hupse.eu/radio/speakers/AD12100.htm
                                Pdiss: 25
                                Res: 45
                                Freq: 17,000
                                Imp: 4
                                Size: 31.5x31.5x15
                                Diam: 27
                                Weight 3000

Philips AD5060/Sq8
                                www.hupse.eu/radio/speakers/AD5060.htm

Specificaties

Pdiss: 40
                                Res: 130
                                Freq: 10,000
                                Imp: 8
                                Size: 12.8x12.8x5.1
                                Diam: 9.6
                                Weight: 615

Skomentuj

Na mfb freaks masz nawet całe karty katalogowe tych głośników. Nie zmienia to faktu że nic to kompletnie nie daje . Poza tym ty znalazłeś informacje o szerokopasmowce a ty masz woofer.
                                  Last edited by Oskar29; 25.06.2019, 10:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                    Na mfb freaks masz nawet całe karty katalogowe tych głośników. Nie zmienia to faktu że nic to kompletnie nie daje . Poza tym ty znalazłeś informacje o szerokopasmowce a ty masz woofer.
                                    dasz jakiś link bo ja na wskazanej stronie nie umiem odszukać,

chciałbym w programie do projektowania obudów wyliczyć czy te głośniki nadają się do BR/ CL

Skomentuj

Philips do tak starych obudów nie podawał parametrów T/S które powinieneś wpisać. Jak ktoś sobie zmierzy to się dowie jakie ma parametry dany typ głośnika . Wyczytałem że takiego woofera jak twój ktoś zmierzył takie parametry
                                      Fs 19 Hz
                                      Vas (l) 450
                                      Qts 0.13
                                      Qes 0.15
                                      Qms1.00
                                      Re 4.00
                                      Sd (cm2) 530
                                      Vd (cm3) 500
                                      Pe (w) 50

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://www.mfbfreaks.com/documentat...er-datasheets/
                                      Last edited by Oskar29; 25.06.2019, 12:16.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X