Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przełącznik kolumny a wzmacniacze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przełącznik kolumny a wzmacniacze

Witam przydałby się solidny przełącznik. Dwa wzmacniacze jedna para kolumn?

w czym problem? dobry przekaznik by chyba wystarczyl
    ewentualnie 2 styczniki

Skomentuj

Czasami sprzedają ludzie takie przełączniki DIY. IMO prościej po prostu kupić banany i przepiąć kable ale jak ktoś lubi się bawić...

Skomentuj

… chodzi właśnie o to żeby nie przepinać kabli, w wzmacniaczach są zaciski śrubowe. Potrzebuje tylko podpowiedzieć jaki typ przekaźnika lub przełącznika kupić, resztę sobie ogarnę.

Skomentuj

przepinanie kabli sie nie sprawdza kiedy chcesz np porownac 2 wzmacniacze

przekazniki na duuuze prady :p

Skomentuj

Wiem o amperach, bardziej pytam o rodzaju styków, materiał z jakiego są zrobione.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Myślę o układzie w którym wzmacniacz "I" jest załączony, a włączając wzmacniacz "II" przełącza się za pomocą gniazda 230V zasilającego np. CD.

Skomentuj

a to ladnie sobie wymysliles
              ja myslalem o osobnym sterowaniu tylko do przekaznika
              a tak to fabrycznym pilotem przelaczysz wzmacniacz
              pytanie tylko jak szybko to zadziala?

Skomentuj

To w zasadzie kupujesz dwa przekaźniki z cewka na 230V i z głowy :)

Skomentuj

Ja miałem tak zrobione, że zastosowany był przekaźnik R15, jeden wzmacniacz był wpięty do styków no, jeden do nc, również masy wzmacniaczy, cewka zasilona z trafa jednego wzmacniacza, także jego włączenie odłaczało sygnał z tego, co był wpięty na nc.

Skomentuj

Ja miałem kiedyś zrobione tak na zasilaniu z sieci. Jeden przekaźnik włączał zasilanie "główne" a drugi przełączał zasilanie na poszczególne wzmacniacze. Wyjścia wzmacniaczy podpięte równolegle do kolumn. Zaletą tego typu rozwiązania jest opóźnione załączanie kolumn we wzmacniaczach. Brak ryzyka, że to się wszystko zewrze. Wada natomiast to kilkusekundowa przerwa w odsłuchu co u mnie nie było wadą bo nie do tego celu ten układ służył. Przy okazji remontu pokoju wpadłem na pomysł reorganizacji całego audio i co za tym idzie i układu. Rozebrałem to wszystko i do dziś nie złożyłem od nowa.
                    Pozdrawiam.

Skomentuj

Możesz zastosować przekaźnik -> RM84 <- albo taki jaki stosuje się w automatyce do bram czyli -> FINDER 40.52/RM94 <- tylko tu wersja na 12V. Te findery to naprawdę dobre przekaźniki. Do całości możesz dla łatwiejszego podłączenia dokupić podstawkę z kablami. Do całości prosty zasilacz beztransformatorowy i możesz zasilać ten przekaźnik wprost z sieci 230VAC.

Skomentuj

Tak naprawdę szukam dobrego przekaźnika pod względem styków, nie cewki.

- - - - - aktualizacja - - - - -

I tak zostaje przełączanie wejść, CD ma dwa...

Skomentuj

Czaruję...
                        X