Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Renowacja parkietu podłogowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Renowacja parkietu podłogowego

Cześć wszystkim!

W celu nie zaśmiecenia wątku spam post oraz aby cenne informacje nie uciekły między Waszymi postami postanowiłem założyć odrębny wątek.

Aktualnie zmieniam lokum mieszkalne. W dwóch pomieszczeniach nowego mieszkania na podłogach znajduje się zużyty już życiem parkiet dębowy. Z tego co mi wiadomo tylko raz w życiu był cyklinowany.

Postanowiłem jednak go zostawić zamiast walić tam panele tylko niestety nie znam się na tego typu pracach. Powierzchnia dość spora wynosząca około >50m2.

Chciałbym się zapytać czy ktoś z Was potrafi odnowić kompletnie taki parkiet (cyklinowanie, lakierowanie itp) i zna się na rzeczy?
    Prosiłbym o informację jak to wygląda takie odnowienie oraz jak to wygląda od strony finansowej, czy jest sens samemu się bawić (wypożyczać cykliniarkę) czy lepiej wziąć ekipę do tego?

Czytałem trochę na ten temat w necie jednak dane zazwyczaj ogólnikowe i bicie piany więc wolę zapytać tutaj kolegów z ambicjami. Wiadomo jak to polscy fachowcy :flapper:

Jeśli ktoś z Was działa w takim temacie w okolicach Katowice-Sosnowiec-Bedzin za rozsądne pieniądze to chętnie zapraszam do konsultacji

Pozdrawiam,
    Marek.

Od strony finansowej ci nie powiem, bo każdy rejon ma swoje ceny. Warszawa i okolice, przy dobrym fachowcu i materiałach (lakier itd) cena zaczyna się od 100zł/m2. Jak trzeba taki parkiet miejscowo podkleić to cena może być nawet x2 albo i więcej, a w większości przypadków trzeba jak ma być to zrobione na kolejne kilkanaście lat.

Profesjonalista wykona to lepiej, no i cykliniarka to nie wszystko co ci jest do tego potrzebne :)

Skomentuj

Zamieszczone przez luki343 Zobacz posta
      Od strony finansowej ci nie powiem, bo każdy rejon ma swoje ceny. Warszawa i okolice, przy dobrym fachowcu i materiałach (lakier itd) cena zaczyna się od 100zł/m2. Jak trzeba taki parkiet miejscowo podkleić to cena może być nawet x2 albo i więcej, a w większości przypadków trzeba jak ma być to zrobione na kolejne kilkanaście lat.

Profesjonalista wykona to lepiej, no i cykliniarka to nie wszystko co ci jest do tego potrzebne :)
      Dzięki za garść cennych informacji.
      Dlatego myślałem żeby zlecić tylko czyszczenie parkietu (właśnie przez profesjonaliste aby wyszło równo) a nie kompletne odnowienie. Nie mam takiego budżetu żeby wydać 100zl za M2. Z tego co się orientowałem to samo czyszczenie to koszt około 25-30zl m2? Co do lakierowania itp to wykonam już własnoręcznie co myślę mocno zmniejszy wydatek.

Skomentuj

Za samo cyklinowanie, polerowanie w ok. 30zł powinieneś się zmieścić, tylko nie każdy będzie chciał Ci zrobić samo cyklinowanie i wywinduje cenę.

Bardzo dobry lakier kosztuje ~800zł/5L, dobry ~500zł/5L, ale możesz kupić w markecie jakiś za 200zł, 5L starczy Ci 40-50m2 w jednej warstwie, a powinny być 2 z matowieniem pomiędzy warstwami, ręcznie to trochę Ci się zejdzie z matowieniem :)
        No i potrzebny Ci jeszcze podkład, ze 300zł/5L (wydajność podobna j/w), płyn do szpachlowania też blisko 300zł/5L (wydajność zależy od szpar) a do tego potrzebny ci pył z polerowania.

Jak chcesz mieć to zrobione dobrze to tanio nie będzie, jak ma być tylko zrobione to może wyjść tanio :)

Proponuje Ci przedzwonić po parkieciarzach i zebrać oferty, podpytać jakiej chemii używają i ile kosztuje np. 5L lakieru/podkładu, niestety dobry towar kosztuje bardzo dużo.
        Zaoszczędzić możesz sporo na podklejaniu parkietu, do tego potrzeba Ci raptem pięść, wiertarka, klej i strzykawki.
        Last edited by luki343; 28.02.2020, 08:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez luki343 Zobacz posta
          ........płyn do szpachlowania też blisko 300zł/5L (wydajność zależy od szpar) a do tego potrzebny ci pył z polerowania.

Zaoszczędzić możesz sporo na podklejaniu parkietu, do tego potrzeba Ci raptem pięść, wiertarka, klej i strzykawki.
          Możesz coś więcej napisać o tej technologii podklejania i co to za płyn do szpachlowania?

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
            Możesz coś więcej napisać o tej technologii podklejania i co to za płyn do szpachlowania?
            Wiercisz dziurkę na rogach klepki i wpuszczasz strzykawką klej poliuretanowy, żadna filozofia. Nie trzyma to tak jak dobry klej do parkietu ale bez zrywania nic innego nie wskórasz.
            Wrzuć sobie w google płyn do szpachlowania parkietu, rożnie firmy to nazywają ale większość działa na tej samej zasadzie, mieszasz z najdrobniejszym pyłem i wpychasz we wszystkie szczeliny.

Skomentuj

Czaruję...
            X