Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gramofon

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gramofon

Współforumowicze. Nie znalazłem nic, więc zakładam.
    Jaki gramofon kupić, aby odtwarzanie winyli miało sens?
    Kolegów, którzy uważają, ze winyl sam z siebie nie ma sensu prosiłbym o ignorowanie wątku.
    Bardziej pytanie kieruję do ludzi którzy mają i są zadowolenii... bardziej lub mniej.
    Płyt jakis specjalnych wydań nie mam, choć zdarza się kupić coś poza biedronką, ale kolekcja błyskawicznie wzbogacać się nie bedzie. Chcialbym coś nowego.
    Budzetu nie znam... jest sens szukać czegoś w przedziale 1,5-2k?
    Pozdrawiam

Witam Ja mam Polską Fonikę (Bernard) Wersja exportowa PL 731 wkładka Audiotechnika AT95. Jak na razie to mi wystarcza...

Skomentuj

Sam jestem obecnie na etapie rozglądania się za gramofonem....

Zamieszczone przez głuchy Zobacz posta
      Chcialbym coś nowego.
      Budzetu nie znam... jest sens szukać czegoś w przedziale 1,5-2k?
      Ponoć w tym przedziale cenowym nie znajdziesz żadnego dobrze wykonanego i dobrze brzmiącego nowego gramofonu.
      Za dobry nowy gramofon trzeba położyć już ponad 3k zł żeby to miało sens. (Jeśli ktoś sądzi inaczej proszę mnie poprawić.)

Co innego jeśli chodzi o starsze egzemplarze. Tutaj masz sprzedawcę który ma sporo różnych godnych polecenia gramofonów na start LINK

Bardzo dobrymi modelami są Technics SL 1200 i Thorens'y serii 3xx

Skomentuj

Jak chodzi o nówkę to szukaj Audiotechnika w miarę tanie...

- - - - - aktualizacja - - - - -

Technics SL 1200 to już profesjonalny klasyk ...

Skomentuj

Za 3k znajdziesz uzywke adfontes, wiem ze to ponad budzet ale moze warto dołożyć. Gramofon rodzimej produkcji chyba z dozywotnią gwarancja i wykonaniem i wyglądem gramofonów za dużo wyzsze kwoty. Z tym ze to 100% manual I niektórym moze to nie pasować inni będą uważali że to wlasnie zaleta.

Skomentuj

A o co chodzi z tymi gramofonami że grają dobrze lub źle, bo nigdy tego nie rozumiałem. Prosty talerz. Dobra kontrola obrotów. Ramię z pełną regulacją. Dobra wkładka. W sumie współcześnie te warunki nie są jakoś trudne do spełnienia chyba. To czemu ludzie mówią że te grają dobrze a tamte źle? Co jeszcze się liczy? Żeby nie było to nie pytanie sarkastyczne, tylko poważnie tego nie rozumiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez sebasbox Zobacz posta
              Za 3k znajdziesz uzywke adfontes, wiem ze to ponad budzet ale moze warto dołożyć. Gramofon rodzimej produkcji chyba z dozywotnią gwarancja i wykonaniem i wyglądem gramofonów za dużo wyzsze kwoty. Z tym ze to 100% manual I niektórym moze to nie pasować inni będą uważali że to wlasnie zaleta.
              Gdzie się rozglądać za uzywanym Adfontesem? Silnik ma rok gwarancji. Wykonanie nieprzeciętne, więc chyba nikt takich zabawek nie katuje.
              Nie określałem budżetu, bo się na tym nie znam.

Żółwik, znasz coś z nowych za 3k godnego polecenia?
              Przydalby się punkt zaczepienia.

Skomentuj

W tym budżecie nowa audiotechnika jest ok. ale jak chcesz mieć coś extra to dozbieraj i szukaj SL1200 - to gramofon legenda.

Skomentuj

Jaki gramofon kupić, aby odtwarzanie winyli miało sens?
                  Kolegów, którzy uważają, ze winyl sam z siebie nie ma sensu prosiłbym o ignorowanie wątku.
                  Moim zdaniem, każdy meloman, audiofil powinien mieć w swoim systemie jakiś przyzwoity patefon. :)

Skomentuj

Gdzie się rozglądać za uzywanym Adfontesem? Silnik ma rok gwarancji. Wykonanie nieprzeciętne, więc chyba nikt takich zabawek nie katuje.
                    Nie określałem budżetu, bo się na tym nie znam.
                    dosyć często pojawiają do odsprzedaży. W zeszłym tygodniu widziałem na hifi.pl (giełda) ale zaglądaj też na olx i allegro

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Moim zdaniem, każdy meloman, audiofil powinien mieć w swoim systemie jakiś przyzwoity patefon. :)
                      A co u kolegi kręci płytą?

Skomentuj

Mam trzy Duale, 1219, 604 i 721, ale używam właściwie tylko 604 i to od święta.

Skomentuj

https://www.olx.pl/oferta/ad-fontes-...tml#70779028a6
                          Tylko czy to aby dobry wybór????

Skomentuj

Ile obecnie trzeba zapłacić za porządny gramofon? Orientujecie się może?
                            Last edited by ameli; 03.11.2021, 11:04.

Skomentuj

Czaruję...
                            X