Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiary arta/vituix

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiary arta/vituix

Witam wszystkich jestem nowy na forum i mam do was pytanie, chcialbym zaczac robic pomiary artą , w planach mama zakup focusrite scarlet2i2 i mikrofon sonaworks z plikiem kalibracyjnym znalazlem w sieci tutorial z arty i jest schemat polączania dla kart muzycznych z wbudowanym phantomem czy ten schemat jest poprawny?Natomiast znalazlem drugi chemat z vituixcad i czy też jest dobry?rozumiem że arta jig box to jest do kart muzycznych bez przedwzmacniacza mikrofonowego i zasilania phantom? Pozdrawiam

Tu pomiar impedencji przy uzyciu wzmacniacza ale to nie jest mi potrzebne bo wystarczy mi zrobienie okablowania ze schematu arty tak?
    Last edited by kubix; 10.06.2020, 14:47.

Witamy na forum.

Schemat połączeń będzie zależał od tego, czy będziesz wykorzystywał wewnętrzny preamp mikrofonowy czy zewnętrzny. W pierwszym przypadku przy pomiarze częstotliwości musisz użyć metody semi dual channel, czyli jeden kanał spięty w pętli. Do pomiaru impedancji będziesz musiał wszystko rozpinać i podłączać przewody z rezystorem referencyjnym. Wzmacniacz zew przydaje się do pomiarów parametrów TSP głośników, ale do samej impedancji nie jest niezbędny.

Największą wygoda jest użycie dodatkowego przedwzmacniacza dla mikrofonu oraz zbudowanie Arta Box. Dzieki niemu możesz szybciej poruszać się miedzy pomiarami i używać wzmacniacza do pomiarów impedancji.

Skomentuj

Dziekuje za odpowiedz,rozumiem ze ten pierwszy schemat z arty jest poprawny a do pomiaru semi-dual chanel wystarczy w karcie scarlet prawe wyjscie polaczyc kablem z wejsciem mikrofonu prawgo ?
      Zakladając ze chce zrobic zestaw pomiarowy na oddzielnym przedwzmacniaczu zamiast na focusrite to potrzebuje np: ( karta m-audio transit )- (przedwzmacniacz mpa-102 - arta box np już z wbudowanym wzmacniaczem jak u kolegi kondrax)-(mikrofon sonarworks)?
      Czy taka karta m-audio transit bedzie dzialala na windows10
      Last edited by kubix; 10.06.2020, 23:03.

Skomentuj

Czy ktoś może mi polecic jakies karty na usb i przedwzmacniacz z tanich ale dobych.

Skomentuj

Tutaj ktoś sprzedaje wszystko co potrzebujesz i jeszcze więcej w jednej obudowie. Da się zmusić do pracy pod Windows 10, nawet X64.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/in...usb-sterowniki

Skomentuj

Poszukaj Miditech Audioface II .
            W zupełności wystarczy a cena nie powala.

Do tego Arta/MasterJIG i mikrofon i masz komplecik.

Arta/MasterJIG -opis tutaj:
            http://iamp.diyaudio.pl/?masterjig-for-speaker-workshop
            Last edited by toopcool; 11.06.2020, 17:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez kubix Zobacz posta
              Dziekuje za odpowiedz,rozumiem ze ten pierwszy schemat z arty jest poprawny a do pomiaru semi-dual chanel wystarczy w karcie scarlet prawe wyjscie polaczyc kablem z wejsciem mikrofonu prawgo ?
              Tak.

Zakladając ze chce zrobic zestaw pomiarowy na oddzielnym przedwzmacniaczu zamiast na focusrite to potrzebuje np: ( karta m-audio transit )- (przedwzmacniacz mpa-102 - arta box np już z wbudowanym wzmacniaczem jak u kolegi kondrax)-(mikrofon sonarworks)?
              Transit jest bardzo dobry do pomiarów, ale działać będzie nawet zintegrowany Realtek na płycie głównej.

Czy taka karta m-audio transit bedzie dzialala na windows10
              Będzie działać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ibmacir Zobacz posta
                Tutaj ktoś sprzedaje wszystko co potrzebujesz i jeszcze więcej w jednej obudowie. Da się zmusić do pracy pod Windows 10, nawet X64.

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Tak.

Transit jest bardzo dobry do pomiarów, ale działać będzie nawet zintegrowany Realtek na płycie głównej.

Będzie działać.

Dziękuje za wskazówki

na płycie mam realtek ALC283 Audio Codec
                - 1 x Headphone/Headset Jack
                - 1 x MIC-In

:(Zamówilem wczoraj częsci do arta box i wzmacniacz na tda2030a ale z polecenia toopcool napiszę wiadamość o dostępność zestawu do masterjig do arty bo jak rozumiem odpadnie mi zakup przedwzmacniacza z phantomem
                Last edited by kubix; 11.06.2020, 19:09.

Skomentuj

Mozesz zrobic pomiar w petli wyjscie-wejscie, sterownik powinien miec mozliwosc przelaczania miedzy line in/mic.

Ja mam Transita, Echo miamidi, Scarlett 6i6 i Hercules 16/12 fw, a robie pomiary na Realteku :)

Skomentuj

:(Zamówilem wczoraj częsci do arta box i wzmacniacz na tda2030a ale z polecenia toopcool napiszę wiadamość o dostępność zestawu do masterjig do arty bo jak rozumiem odpadnie mi zakup przedwzmacniacza z phantomem
                    W ogłoszeniach jest oferta PCB dla ARTA JIG od Gawrona.
                    Do PCB dostaniesz dokumentację i sobie poskładasz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ibmacir Zobacz posta

Tak.

Będzie działać.
                      Mozesz zrobic pomiar w petli wyjscie-wejscie, sterownik powinien miec mozliwosc przelaczania miedzy line in/mic.

Ja mam Transita, Echo miamidi, Scarlett 6i6 i Hercules 16/12 fw, a robie pomiary na Realteku :)
                      W ogłoszeniach jest oferta PCB dla ARTA JIG od Gawrona.
                      Do PCB dostaniesz dokumentację i sobie poskładasz.
                      Dzięki

Skomentuj

Czaruję...
                      X