Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czyszczenie duzej ilosci miedzi...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czyszczenie duzej ilosci miedzi...

Witam

Nie wiem czy to w tym dziale powinienem o tym pisac...

Jesli nie to przepraszam za pomylke

Ale do rzeczy... Posiadam ponad 30kg miedzi z tym, ze jest ona dosc zaszniedziala, a w skupie zaplaca wiecej za czysta.

Dlattego pytam Was czy znacie jakis sposob najlepiej chemiczny na szybkie oczyszczenie miedzi ze sniedzi ??? Najlepiej jak by to bylo by najtansze i cos w rodzaju plyno, ktorym mogl bym zalac ta miedz...

pozdr

mozesz sprubowac ugotowac ja w wodzie z sola.. to dziala na srebro ale nie wiem czy na miedz tesh :) warto sprubowac

Skomentuj

Zalej butelką Coca-coli, ma pH koło 3, żre zęby, kamienie na nerkach to miedź z nalotu też . Roztwór rozcieńczonego kwasu solnego, cytrynowego będzie ok. Albo woda z solą plus blaszka cynkowa połączona z tym złomem miedzianym - wyworzy się wtedy ogniwo elektrochemiczne. Coś z tych rzeczy powinno działać.

Skomentuj

Aha a jakby tak zastosowac hmm powiedzmy ocet taki zwykly kuczenny ocet...???

pozdr

Skomentuj

Ocet nie, bo będzie smród na całą chatę, matka Cię pogoni, a najlepiej użyć przegotowanej wody do sporządzenia roztworu, więc polecam kwas cytrynowy, jest podobnej mocy co octowy.

Skomentuj

To ze bylby smrud to spoko bo i tak bym to robil w garazu, tylko czy ocet bedzie dobry tez..??

A co do tego kwasu cytrynowego to chodzi Ci o np kupienie kilka kg cytryn... i wycisniecie soku..i rozkcienczenie..??

pozdr

Skomentuj

Cytryna nie! Kupujesz w spożywczym kilka torebek kwsaku cytrynowego tak żeby wyszło ze 100g i tyle. Ocet też może być. Ale z temperaturą rośnie szybkośc 5rakacji i to miałem na myśli piszac że ocet jest be, bo jak się grzeje to paruje ....

Skomentuj

Co Wy za bzdury piszecie. Wystarczy zamoczyc w cilit bang! ;D

Skomentuj

Czaruję...
                X