Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak najszybciej usunac nadmiar...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak najszybciej usunac nadmiar...

jestem poczatkujacym konstruktorem :P
    zlozylem juz dwie skrzynki i zabralem sie za szpachlowanie jednej z nich. niestety z braku doswiadczenia nalozylem zbyt gruba warstwe i jak przejade palcem to (i tak po mocnym wyszlifowaniu papierem) straszne garby zostaly. myslalem ze uda sie to zjechac jakims grubszym papierem ale to nic nie daje - strasznie sie pyli i pyl nachodzi na papier :(
    nie mam zadnych specjalnych urzadzen do szlifowania.
    poradzcie co zrobic z tym fantem...

wez papier 80 jezeli jest to grubu garb przyczep go do jakiegos klocka drewna lucz czego podobnego(ja kiedys uzyłem słownika ruskiego) i szoruj inaczej nie dasz rady

Skomentuj

Jeżeli to naprawde gruba warstwa to bierz wiertarkę(jak nie masz to leć do sąsiada :P) poświęć jedno wierło, albo kawał metalowej rurki. Przymocuj je do cieńkiej sklejki, deski w kształcie koła o promieniu poowiedzmy 10cm, oczywiście przymocuj wiertło centralnie w kole. Na sklejke, deske mocujesz papier ścierny i na niedużych obrotach szlifujesz. Tym o to sposobem masz szlifierkę :] Oczywiście można kupić taki specjalny element do wiertarki zamiast go "budować", ale dla chcącego...

Skomentuj

z klockiem juz probowalem (paier zapycha sie od pylu) ale z ta wiertarka moge sie pobawic
        czekam na inne pomysly
        wezme sie za szpachlowanie drugiej kolumny i tym razem zrobie to z glowa :)

Skomentuj

papier sie zapcha ale jesli szpachal jest miekka to warto uzyc takiej siatki sciernej jak przy wykanczaniu tynkowanyc scian

nalozyc siatke scierna zamiast papieru na klocek i mozna z grubsza zetrzec uparty garb - konieczne bedzie wykonczenie drobniejszym papaierem

pozdro

Skomentuj

pewnie juz sobie poradziles, ale ja mialem podobny problem..

ale pozyczylem sobie szlifierke oscylacyjna i bylo po sprawie.. tym to sie szlifuje, a nie ręką :)

Skomentuj

do takich celow spokojnie wystarczy szlifierka oscylacyjna z supermarketu za 30-50zl, wiec chyba nie ma sensu kombinowac z jakimis wynalazkami

Skomentuj

a ja na takie rzeczy kupilem sobie nakladke na szlifielke katowa te 13000rpm robi swoje :> a nakladka kosztuje 14pln do tego paczka tarcz za 10pln i mozna szlifowac )
                pozdro

Skomentuj

Kup dobry papier ścierny . Co to za szpachla ? Jak samochodowa to najlepszy jest papier 180. Lecisz na mokro a szpacha schodzi jak masełko i nie trzeba zadnych maszyn stosować.

Skomentuj

tak szpachla samochodowa - ciekawy pomysl yoshi dzieki :)
                    taka szlifierke moge pozyczyc od sasiada ale za dobrze z nim nie zyje :P
                    dzieki za rady sprobuje w weekend bo na razie nie mialem za duzo czasu

Skomentuj

Czaruję...