Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki Seas H1217-04 PORADA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki Seas H1217-04 PORADA

Witam forumowiczów.

Proszę o pomoc. Krótko, a żeby nie zaśmiecać :) Posiadam w/w głośniki w ilości sztuk 4. Są to głośniki o rezystancji 4 omy. Chcę wykonać jakiś projekt w oparciu o nie. Nie opieram się na konkretnym projekcie, lecz
    chcę coś sam stworzyć w ranach nauki, ale oczywiście żeby przyzwoicie zagrało. Pytania....

Czy może ma ktoś parametry T-S dla tych przetworników ? Wszędzie szukam po necie i ukazują się tylko wersje 8 omów.
    Druga sprawa, to sam pomysł na kolumnę. Po pierwsze ma być 8 omów, a więc chcę połączyć dwa w szereg. Dalej opierając się na fakcie, że są to przetworniki nisko-średnio tonowe, to chcę dołożyć tylko tweeter.

Jeśli to dobra idea, to czy dobrą koncepcją będzie umieszczenie tweetera po środku między tymi dwoma seasami, czy u góry nad nimi. Czy od początku mój pomysł jest do bani. Jeśli jest dobry, to jaki tweeter polecacie do tego zestawu.
    Czy np. HDS się nada, ponieważ posiadam.

O zwrotnicę nie pytam i nie będę. Sam podziałam w temacie.

Bardzo proszę o konkrety i w miarę możliwości o odpowiedź na wszystkie zadane w temacie pytania, a żeby się nie powtarzać. Proszę również o pomoc osoby znające zagadnienie, a nie teoretyków. Przepraszam za sformułowanie, ale często bywają posty, które donikąd nie prowadzą i nie pomagają, a nie chciałbym zrobić wtopy i niszczyć czas i materiały.

Rozumiem, że trudno jest podać jednoznaczną odpowiedź z zapewnieniem, że tak będzie dobrze, ale doświadczeni forumowicze-konstruktorzy na pewno coś powiedzą, na czym mógł bym się oprzeć i zacząć myśleć o konstrukcji.

Z góry dziękuję za podpowiedzi, jeśli takowe będą :)

deja vu?
    https://diyaudio.pl/showthread.php/3...070-03-8Ohm-15

jakas akcja promocyjna byla na te glosniki?

- - - - - aktualizacja - - - - -

2 drogi jak najbardziej
    nie wazne czy MTM czy TMM - sam sobie pomierzysz to zobaczysz roznice

co do TSow - jak nie masz to zrob zwykla surowa skrzynke testowa i sluchaj roznych pojemnosci i strojenia
    i tak zawsze na koncu decyduje sluch a nie wyniki symulacji

Skomentuj

Dziękuję Pawle za odpowiedź.
      Widziałem wczoraj temat z linku, który podałeś. Akcja promocyjna może nie, ale istotnie na Alleg..... te głośniki sprzedaje firma z Gliwic za dość mocno obniżoną cenę i się skusiłem. Opinie są takie, że to ponoć dość dobre głośniki. Delikatna w dotyku membrana i kosz aluminiowy.

"nie wazne czy MTM czy TMM - sam sobie pomierzysz to zobaczysz roznice"

Pewnie jest tak , jak piszesz, ale ja nie dysponuję mdf-em na ta chwilę i muszę zakupić. Do testowania muszę zakupić i trochę zniszczyć do wypróbowania różnych wariantów. Wiem, że ta metoda byłaby najlepsza do nauki, ale szkoda mi trochę materiału. Co do pojemności, to natrafiłem na projekty, gdzie podają dla jednego głośnika w BR około 24 litry... Dla dopasowania obudowy myślałem (nie wiem, czy dobry pomysł) o troszkę wyższej obudowie i dolnej ściance w formie tłoka z filcem wsuwanego w prostopadłościan. Po znalezieniu właściwej pojemności tylko bym skleił na gotowo, a nadmiar odciął, ale to tylko taka zajawka...

Co do MTM, czy TMM, to wolałbym od razu zrobić "prawidłowo", czyli najkorzystniejsza opcję, ale nie wiem, czego mogę się spodziewać i jakie byłyby różnice. Czy w ogóle to coś zmienia, albo na co wpływa. Starzy konstruktorzy zapewne to przećwiczyli i mogliby coś podpowiedzieć. No i czy wszystkie głośniki w linii, czy tweeter odsunąć do jednego boku zarówno przy MTM, czy TMT.

http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_CA18RLY-COMPACT.htm
      Last edited by ROBERTO_1965; 09.12.2020, 05:07.

Skomentuj

Zamieszczone przez ROBERTO_1965 Zobacz posta
        Wiem, że ta metoda byłaby najlepsza do nauki, ale szkoda mi trochę materiału.
        Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie ludzie bez przerwy wystawiają pod śmietnik stare meble z płyt wiórowych, które doskonale nadają się na obudowy testowe.

Skomentuj

Jak zamawiasz MDF, to nic nie stoi na przeszkodzie żebyś zamówił większą ilość frontów i je wymieniał albo nakładał jeden na drugi, nawet wkrętami.

Skomentuj

Dzięki wszystkim za chęć pomocy.

Dość sporo naczytałem się na temat MTM i TMM zarówno na tym, jak i na innych forach, że głowa puchnie :) Ostatecznie biorąc pod uwagę za i przeciw zdecyduję się chyba na układ MTM. Tak sugeruje większość osób, które miały coś do powiedzenia w tym temacie. Każdy z przedstawionych sposobów ma swoje plusy i minusy, ale ponoć 2-way w układzie TMM jest raczej nieciekawym pomysłem. Pozostaje zakup materiału i zacząć dłubać. Jestem po budowie pierwszego zestawu 3-way, z którego jestem bardzo zadowolony i szczerze mówiąc trochę się zaraziłem...

Skomentuj

Zamieszczone przez ROBERTO_1965 Zobacz posta
              i szczerze mówiąc trochę się zaraziłem...
              Kolejna ofiara zaraźliwego bakcyla

Skomentuj

A no tak jakoś wyszło ...
                Gdyby to były głośniki 8 ohm, to może zrobiłbym 2,5 drogi, ale przy 4 ohm to raczej tylko dwa w szereg. Nie wiem, jak "spektakularny :)" będzie bas z tych głośniczków. Najwyżej dorobię suba, jeśli reszta będzie ładnie wybrzmiewać. Pozdrawiam.

Skomentuj

To są te same głośniki chyba co w Pylonach Diamonda 28,basu im raczej nie brakowało ... Zmiękczony ,dość szybki ,zależy czego wcześniej słuchałeś i jakie masz pomieszczenie :)

Skomentuj

Witaj Cebanczyk.

Sprawdziłem trochę w necie i masz rację, co do Pylon 28. Różnica tylko w tym, ze moje głośniki są 4 ohm. Myślę, że jak połączę je w szereg i zrobię konstrukcję dwie drogi MTM, to może coś z tego wyjdzie... Okaże się w praniu.

Skomentuj

Jaki masz tweeter do tych seasow ?

Skomentuj

A wybacz, nie doczytałem ,że masz hdsa :p
                        W Pylonach jest classic tweeter

https://akustyk.com.pl/p/56/16/scan-speak-d2010851300
                        Był detaliczny ale bywał ostry ,hdsa słuchałem w kilku konstrukcjsch i mi się bardo podobał ,moim zdaniem powienies złożyć ciekawy zestaw z tego co masz

Skomentuj

Też mam taka nadzieję, że może wyjść ciekawy zestaw. No i mocowo nie będzie taki słaby. Zamawiam materiał i zacznę coś robić. Może na początek skrzynkę testową i pobawię się w dobór litrażu.
                          Mam wolne między świętami, to znajdę trochę czasu. Myślę o skręcanej skrzynce i uszczelki do okien. Nie trzeba będzie się bawić z klejem,bo za zimno teraz. Docelowe potem wykonam już normalnie.

Skomentuj

Charakterystyka: Średnica, mm: 176; Pełny współczynnik Q: 0,40; Pasmo przenoszenia, Hz: 35–3000; Objętość równoważna, VAS: 37; Częstotliwość rezonansowa, Hz: 43; Moc, W: 80; Czułość, dB: 90; Opór, Ohm: 4 Qts 0,56
                            Dane na ile prawdziwe nie wiem, z tej strony http://www.bluesmobil.ru/topic/74976-seas-h1217-04/

Skomentuj

Spoko głośniki. Zrób ładne MTM i będzie fajny zestaw.

Skomentuj

Dzięki wielkie Mustang2 za link. Ja nie trafiłem, a szukałem.
                                Skoro Pogromco tak twierdzisz, to dalej nie będę się zastanawiał, tylko robię, jak radzisz. Ostatnio wykonałem projekt z tej strony

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...t-by-raven1985

Trochę przekombinowałem "po swojemu" i jestem bardzo zadowolony, ale w czym rzecz.

Mam jeszcze drugi taki sam komplet skrzynek bez wklejonych frontów, bez forniru. pomyślałem sobie, że wykorzystam do prób. Komora woofera ma około 32 litry. Nie jest to tyle ile trzeba, ale można się pobawić, póki co i posłuchać, jak grają. Dorobię front, wyfrezuję pod głośniki i zobaczę, jak zabrzmi. Pozdrowionka i Wesołych Świąt...

Skomentuj

Czaruję...
                                X