mam pytanie czy d asie udostepnic internet <adsl> z win98 na drugi komputer z winXp??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Udostepnienie netu drugiemu komputerowi help
Collapse
X
-
w mojej sieci jest to nielegalne- udostepnianie netu drugiemu komputerowi i moze to sie skonczyc w sadzie (bylo juz tak nie raz), jezeli ktos u mnie chce internet na dwoch kompach przychodzi koles z tej firmy podlacza switch'a a my placimy tylko 10zl wiecej miesiecznie za internet.... i mamy internet nawet dla 6 kompow (taki maly switch).
Skomentuj
-
nie baw sie w proxy.. musisz zainstalowac z plyty win98 moduł "udostępnienie połączenia internetowego"...
mozesz tez poprostu udostepnic polaczenie innym osobą
jest jeszcze opcja, ze to z win xp bedziesz udostepnial to wogole nie ma problemu, bo tam jest kreator..
[ pisalem to w mysli, ze masz 2 sieciowki, pod jedna modem/siec z netem.. a pod drugą inny komputer ]
Skomentuj
-
reoddai, ale sie uparles na proxy :)
w/g mnie to nie jest najlepsze rozwiązanie, bo w kazdym programie/przegladarce/grze musisz ustawiac ip i port przez który ma sie łączyć, a nie jest to zbyt praktyczne...
przynajmniej ja kiedys sie w to bawilem to tak musialem robic...
ja popieram umberto - nie warto pchac sie w inne rzeczy, jezeli nie potrzebujesz rozprowadzac tego na wiecej kompow.. u mnie w domu dla przykladu bylo tak samo, jak byly tylko 2 komputery... czyli laczenie przez winde "udostepnianie polaczenia internetowego"... a teraz są 4 komputery, ktore stale przypięte są pod router i nie ma problemu (no, jak ktos u providiera sie szczai to moze i bedzie problem, ale juz z 2 lata tak jest i nic)
wiec decyzja nalezy do ciebie...
Skomentuj
-
w mojej sieci jest to nielegalne- udostepnianie netu drugiemu komputerowi i moze to sie skonczyc w sadzie
prawo polskie mowi ze można dzielić łącznie na ile chcesz komputerów ale tylko w obrębie jednego mieszkania, NIE MOŻNA DZIELIĆ MIĘDZY MIESZKANIAMI
ja osobiście nie bawiłem się samemu w dzielenie, zadzwoniłem po łepka z firmy on przyszedł, zrobił 2 gniazdka, przewiercił się przez rząd mebli (bo mam zabudowany pokoj) oraz 2 ściany następnie przestawil coś w skrzynce w piwnicy i na serwerze w firmie, w sumie zapłaciłem za robote 70 zł
pozdrawiam
Skomentuj
-
Mam dwa kompy narazie polaczone w siec,dwie sieciowki setki ble ble i kabelek,teraz chcialbym z kompa na ktorym jest win98 , internet (przez modem adsl pod USB) udostepnic go za pomoca sieciowki i zcrosowanego kabela (ktory juz mam) na kompa z xp.
Teraz kolejny problem bo kreator win98 chce utworzyc dysk konfigurujacy na dyskietce a mi stacja za cholere nie chce dzialac,pokazuje non stop ze dysk jest nie sformatowany,nawet go nie moze sformatowac a dyskietka na bank jest dobra bo w drugim kompie śmiga!
dobra powiedzcie mi jeszcze czy duzo zabawy jest z konfiguracja,albo sam juz dojrze na jakims forum from bubi :)
[ Dodano: 2005-03-06, 22:35 ]
http://www.skretka.net/index.php?ser...otworz=4&nr=29 tutaj co sjest niby bez zabawy z dyskami konfiguracyjnymi,jutro moze to sprawdze
Skomentuj
-
Powineś sobie poradzić bez tworzenia tej dyskietki. Sklnfiguruj w Win98 w kreatorze aby udostępniał net, jak będzie chciał robić dyskietkę to weź anuluj. A potem w XP gdzieś w konfiguracjach sieci (nie pamiętam gdzie) wybierzesz coś w stylu "ten komputer łączy się z internetem poprzez kartę sieciową" dalej kreator Cię poprowadzi i będzie lajt.
Skomentuj
-
ja tam praktykowalem na jednym i drugim systemie.. w roznych kombinacjach.. i jakos zawsze zrobilem i dobrze dzialalo bez problemu...
a co do tej dyskietki... a moze wloz inna? a moze masz cos z FDD? bo to chyba naprawde najprostszy sposób - wtedy otwierasz tylko plik na drugim komputerze i masz juz neta
Skomentuj
-
coolombo, wg mnie admini takich sieci nawet nie chcą wiedziec, ze ktoś dzieli w ten sposób internet... przynajmniej u mnie nikogo jeszcze nigdy nie dupneli, a przypadków jest naprawde duzo :)... przeciez gdyby tak robili, to ludzie sami by sie wystraszyli i porezygnowaliby z internetu (bo wtedy moze by im sie juz nie oplacalo), albo poprostu przez wylapywanie i "karanie" stracili by wielu klijentów...
tak jest sieciach osiedlowych, kablówkach... raczej przymykają oko na to ile komputerów korzyta z modemu, mimo ilości terminali wpisanej w umowie (w moim przypadku - 1.. a korzysta 4 i jest dobrze)
Poza tym coolombo, kolega napisal, ze chce udostepnic w win98 na winxp .. a nie odwrotnie :)
Skomentuj
-
Wydaje mi sie ze nie taka prosta sprawa z udostepnianiem netu przez winde 98. Po pierwsze jak provajderem jest kablowka to masz pewnie dynamicznie przydzielany ip i to juz jest pewien problem, drugi to taki ze masz podlaczony modem przez usb. Najlepiej bedzie skorzystac z wingate'a - to powinno zalatwic problem. Pod XP musisz miec adres ip 192.168.0.1 na sieciowce wiec jezeli w sieci osiedlowej jest router z takim adresem to bedzie problem - to jezeli chcesz udostepniac za pomoca samej windy. Wingate nie robi takich problemow.
Pozdrawiam.
Skomentuj
Skomentuj