Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozklepanie cewki o na(d)biegunnik

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rozklepanie cewki o na(d)biegunnik

WItam
    Gdy glosnik dostanie zaduzej mocy + bedzie to na dosc niskiej czestotliwosci to cewka sie zacznie obijac o na(d)biegunnik(niewiem czy nadbiegunnik czy nabiegunnik) a co by bylo gdyby wywiercic dziure aby cewka swobodnie wyskoczyla ?
    Dziekuje za odpowiedzi
    Pozdro

a co by bylo gdyby wywiercic dziure aby cewka swobodnie wyskoczyla ?
    a moze wcale nie podlaczaj glosnika ?? wtedy sie napewno nie zepsuje w nim nic....
    Od tego m.in. jest subsonic..... aby uniknac oczywiscie takich zdarzen...

Skomentuj

ja wiem ze od tego jest subsonic...... ale GDYBY? przeciez przewarza te czestotliwosci np 20 hz co prawda z duzym spadkiem ale slychac

Skomentuj

Słychać to chyba jak zawieszenie furkocze.

Skomentuj

Primo: nabiegunnik :)
          Secundo: brak sensu w rozwiązaniu, które proponujesz. Cewka nie powinna wysuwać się poza jednorodne pole magnetyczne istniejące w szczelinie - innymi słowy ilość zwojów cewki znajdująca się w jednorodnym polu magnetycznym powinna być stała. Osiąganie przez głośnik wychylenia większego niż Xlin (maksymalne wychylenie liniowej pracy głośnika) okupione jest potężnymi zniekształceniami odtwarzanego dźwięku. Gdy cewka uderza o nabiegunnik to najlepszy dowód na to, że głośnik dawno przekroczył zakres liniowej pracy i trzeba mu odjąć mocy. Nie ma więc NAJMNIEJSZEGO sensu umożliwienie głośnikowi większych wychyleń niż Xmax (maksymalne wychylenie membrany z punktu widzenia mechanicznego).

Skomentuj

i o taka odpowiedz mi chodzilo..... wielkie dzieki
            Pozdro :))

Skomentuj

Czaruję...
            X