Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

energooszczędny wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

energooszczędny wzmacniacz

nie mam zielonego pojęcia gdzie to umieścić więc wstawie tu
    poszukuje wzmacniacza+CD+Mp3+tuner radiowy który moze być zasilany napięciem 12-14V (akumulator) więc odrazu pomyślałem o radyjku samochodowym.... w czym problem -ma to zostać zamontowane w lodce.
    co chce osiągnąć
    1) ma być energooszczędne
    2) nie zalezy mi na mocy, chce cicho posłuchać muzyki i nie zakłucać uroków zeglarstwa (dla tego kupiłem żaglówke a nie motorówke bo chce mieć cisze)
    3) przydał by się pilot (lodka jak dom raz jesteś na dziobie raz w kabinie......)

problem jest taki że niechce żeby po 2 dniach rozładował mi się akumulator (100Ah) (który jest wykorzystywany także do oświetlenia kabiny i nocnego) bo żeby go doładować trzeba zawinąć do jakiegoś portu a nie zawsze mam taką wene..... dodatkowo nieche wydać na to jakiś strasznych pieniędzy

ps myślałem o czymś takim http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30036921 wiem że First to g***o jakich mało i że niema napewno tych 60 wat ale moze to i lepiej kiepska końcóka będzie brała mało prądu.... pytanie tylko czy to będzie działąło.... warunki pracy praktycznie jak w domu. sucho ciepło, brak wstrząsów itp tylko musi pracować pod kontem do 30 stopni

Witam. Ja bym kupił discmana i zrobiłbym do tego wzmacniacz w klasie T. (był kiedyś projekt w EP, 2*25W) Wiem, że to więcej zaczodu niż kupienie radia, ale jeśli ma być energooszczędne...
    A jaką masz żaglówke? :)

Skomentuj

Trudno będzie sprostać twoim wymaganiom bo z własnego doświadczenia wiem, że takie radia trochę ciągnie. Sam się o tym przekonalem, kiedy to chciałem sobie umilić prace słuchając sobie muzyki z samochodu. Po około 6h coś zaczęło przerywać, aż w końcu przestało grać. No i trzeba było pchać. Tylko, że do radia (Blaupunkt) mam wzmacniacz na suba (tda 1562Q).
      A akumulator tylko 44Ah.
      Może pomyśl nad jakimś małym agregatem prądotwórczym. Będziesz mógł akumulator doładować. Coś za coś.

Skomentuj

oswietlenie nawigacjne na ledach w srodku swietlówki albo miejscami zwykłe samochodowe takie jak do oœwietlenia tablicy.... chyba coœ koło 12wat. ale to co œwieci się naj częsciej to swietlówki.... całej nocy w toalecie nie siedzie :P jak do tej pory akumulator starczał mi na około 2 tygodnie..... zaglówka to tes 550. mała ale mi starcza

Skomentuj

z doswadczenia wiem ze jedna z wad tych low-endowych produktow typu First jest totalna lacha na kwestie oszczedzania energii (porownywalem z kumplem discmany mp3 firmowego philipsa i jakis badziew), pewnie w tym przypadku jest tak samo, a radio samochodowe jak jest uzywane w jezdzie to nie robi roznicy, ale tobie w lodce robi wielka roznice - zwlaszcza naped cd (jego silnik) bo w koncowce mocy to pewnie niewiele da sie zrobic, ale mechanika moze pozerac pradzik, fajnie byloby miec playera mp3 pod reka z duzym ramem, takie cos prawie nie pozera pradu:)))

Skomentuj

z CD moge zrezygnować.... coœ czuje że chyba zaczne coœ powaznego klecić przez zime :P klasa T, energooszczędny tuner radiowy, amatorskie sterowanie z pilota.... przynajmniej będe się miał czym bawić.... bo oszczędnoœci to z tego napewno nie będzie....

Skomentuj

taaa, tuner ktory dobrze trzyma fale i nie musi caly czas jej tropic w eterze tez moze zaoszczedzic pare godzin akku, a jak idzie zima to mozesz w domu to zmontowac i testy wytrzymalosci robic;]

Skomentuj

Zakup discmana z radiem i wykonanie samodzielnie wzmacniacza.
                wybór discmana pozostawiam Tobie.
                Jako wzmacniacz proponuje TDA1555Q. Jego zalety: brak elementów towarzyszących jesli zdecydujesz sie na prace w mostku. jesli nie to masz do dyspozycji 4 kanały ale kazdy potrzebuje na wyjsciu kondensator.
                U mnie taki działa dokrecony do starego radiatora od pentium 75 i nie narzekam na temp. wiec pobór pradu powinien byc naprawde mały.
                Polecam ta kosc własnie ze wzgledu na prostotę wykonania i zadowalajaca jakosc zwieku.

Skomentuj

wzmacniacz na tda 1557Q 2*22W (teoretycznie :-) i radiator z blachy aluminiowej około 15x8 cm na glosnikach 6 om i prawie sie nie grzeje a trafo to 20W

Skomentuj

2*22W i trafo 20W-coś chyba nietak.Wiem,że gra ale chyba tylko do 1/4 mocy.

Skomentuj

A po co wiecej?
                      taka kosc z regóły nie zasila HighEndu tylko jakies proste piszczałki
                      mam rację?

Skomentuj

tiaaaaaaaaa

Skomentuj

Czaruję...
                        X