Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogówki J1.v2- opinie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłogówki J1.v2- opinie

Cel:

Jest to moja 4 konstrukcja i 2 podłogówki myślałem o budowie już jakiś czas temu (Inspiracją były pewne high endowe kolumienki) a w zasadzie to zbudowałem ją jako eksperyment i po to żeby się czegoś nowego nauczyć .. kolumny miały być do średniego pomieszczenia oraz bardziej szczegółowego słuchania muzyki i oglądania filmów .nie mam miejsca na dodatkowego suba stąd takie a nie inne rozwiązanie poza tym miały wyglądać imponująco

Przetworniki :

Z finansowych wybrałem takie głośniki jak
    -arn 226/03/8 jest to typowy głośnik do obudowy zamkniętej i sprawia się w niej bardzo dobrze ale trzeba zadbać by był w szczelniej obudowie ponieważ wystarczy mała nieszczelności i już traci on na jakości dźwięku
    -arp 150/00/8 według mnie jest to bardzo dobry średniak choć troszkę wybijający się ponad całość choć jest dość szczegółowym ale chłodnym głośnikiem
    -gdwk 9/80/1,8 jest to już starsza konstrukcja ale przez to przetestowana przez wielu konstruktorów i słuchaczy a jak za tą cenę to myślę ze to bardzo dobry głośniczek nie jest zbyt ostry a raczej stonowany ale i tak trzeba go tłumić..
    -stx gdn 22-120SC nie wiem dlaczego ale polubiłem ten przetwornik .. nie boji się on mocy potrafi wprawić we wściekłość nie jedną starszą sąsiadkę ;D choć jego dźwięk nie powala ale jest jak Rosjanin z polskim obywatelstwem – tania choć niejednokrotnie niezbyt dokładna siła robocza ( przepraszam za to porównanie wszystkich Rosjan.

Obudowa :

Całość jest wykonana z 22 mm płyty MDF jak zresztą widać ciąłem wyrzynarką i szlifowałem wszystko sam wiec jest włożone 100% mojej pracy w to choć nie ukrywam ze nie jest to idealnie proste .wymiary kolumny to 120cm/30cm/36cm . Kolumna jest podzielona na 5 części .. pierwsza to przedni panel złożony z dwóch 18 mm płyt MDF sklejonych wikolem i skręconych wkrętami 2 cześć to dolna komora na zwrotnice i terminal silnie wytłumionapocietą gąbką, 3 część to komora basreflex na stx gdn 22-120SC 30l strojona na 43 Hz .. wymiary tunelu to 9x23mm (w WinISD wychodziło 2-3db podbicie w okolicy 50-60 Hz ale wytłumienie na dolnej i na górnej ściance myślę ze załatwiło sprawę .4 część to komora na arn 226/03/8w obudowie zamkniętej 40l a po odjęciu wzmocniej jest cos około 35l wytłumienie na wszystkich ściankach 3 cm oraz luźna watolina nie zbyt ubita ale tez nie zbyt luźna ,w tej komorze znajdują się tarze oraz średniak arp 150/00/8 oraz mała komora z gdwk 9/80/8 a zarazem 5 część .Wszystkie głośniki są uszczelnione uszczelką do okien .zarówno br jak i closed posiadają wzmocnienia .

Zwrotnica i przewody :

Przewody miedzy terminalem a zwrotnicą a także miedzy zwrotnicą a niskotonowym i filtrem a STX’em są to przewody 2,5mm2 OFC z oferty DEXONA o specjalnym splocie natomiast średniak jest to ten sam przewód tylko ze 1,5mm 2 a wysokotonowiec ma 0,5mm2
    Zwrotnica do 3 way to J3-A polskiej firmy Janbo natomiast sekcje basreflex posiadają filtry także firmy Janbo FE-8 odcięcie jest na 200hz przy 12db/okt.

Wykończenie :

Z powodów bardzo prozaicznych <okleinę miałem za darmo> zdecydowałem się na okleinę bo już nie miałem pieniędzy na fornir a i przykre doświadczenia (popękanie forniru podczas klejenia)spowodowały to ze wybrałem okleinę. Przedni panel jest polakierowany 2 warstwami lakieru samochodowego „czarna perła” natomiast okleina z racji tego ze kolumny były używane trochę poodchodziła n bokach wiec postanowiłem ją polakierować w celu zapobieżenia dalszej degradacji, lakierem akrylowy także samochodowym efekty widać zresztą .Kolumny posiadają także kolce .wykończenie było najtrudniejszą kwestią ..ponieważ było ono robione w 2 etapach w odstępie 3 m-cy pierwsza była okleina a następnie panel który został pomalowany 2 warstwami podlładu iszlifowany papierem 800 oraz 1200 na mokro z dodatkiem płynu a nastepnie pomalowany 2 warstwami lakieru lecz ostatnia warstwa była inna i cały efekt lustra poszedł w ..... ale teraz mam nauczkę żeby go nie stosować ;].Stoją na 27mm kolcach , a tak dla ciekawości kolumny ważą 40 kg sztuka

Odsłuch , wrażenia :

Sekcja basreflex jest oddzielnie zasilana .. zamierzam kupić wzmacniacz ,ale na razie jest ona podłączona do wieży Aiwa i trochę brakuje mu mocy ale podczas prób na wzmacniaczu Technics SU-VX500 (2x90) pokazał na co go stać bas potrafi zniewalać w muzyce( choć w niektórych utworach jest troszkę mułowaty ale sporadycznie ) jak i na filmach .
    Natomiast sekcja na teslach jest zasilana wzmacniaczem Blaupunkt XA-5400 niestety nie znam jego mocy ale przypuszczam ze cos koło 50-60 W ( jest to jeden ze starszych modeli HiFi z ’81r.) Naprawdę warto było kupić te przetworniki ..co do jakości nie mogę się nigdzie przyczepić choć troszkę się wybija jak dla mnie średniak ale jak za takie pieniądze to myślę ze nie jest najgorzej szybki wyrazisty choć niezbyt nisko schodzący bas średnie i wysokie idealnie komponujące się razem czasem z tonsila poleci jaki dziwny szelest ale to pewnie wina jakości mp3 dodam ze wszelkie podłączenia wzmacniacz –kolumna są wykonane z OFC
    Podsumują zestaw zachowuje się tak jak bym miał 2 satelity na tych teslach + 2 suby nad którymi mam pełną kontrole . Nie jest to może znakomity zestaw ale trafił w moje gusta i to się chyba liczy .na pewno znajdzie się w nim sporo błędów ale chętnie posłucham konstruktywnej krytyki , co mógł bym zmienić lub poprawić. A tak krótko mówiąc to nad tymi czarnymi panelami poświeciłem więcej czasu niż na budowę zestawu.. W niedalekiej przyszłości zamierzam wymienić wszystkie wkręty na imbusowe zrezygnować z wieży i zbudować jakiegoś wymaka a już w dalszej , wykonać monitorki o podobnej budowie jako tył do zestawu.

celem zamieszczenia tej konstrukcji jest poznanie waszych opini co mozna zmienic lub poprawic
    kolumny bedą jeszcze lakierowane i ten ciemny matowy czarny przemieni sie w lustrzaną powieżchnię
Czaruję...
X