Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z potencjometrem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z potencjometrem

Mam problem z potencjometrem podwójnym od głośności, tzn. gdy go podpinam to albo reguluje on głośność jednego kanału albo drugiego albo czasami jeszcze balans :/ (w zależności od podpięcia). Powiedzcie mi czy taki potencjometr podłącza się identycznie jak dwa pojedyncze??, a jak nie to jak BO JUŻ MI NERWY PUSZCZAJĄ!! (jak dałem 2 razy pojedyncze to wszystko działało ok). Aha napewno nie jest to wina samego potencjometru bo próbowałem na innym i działo się to samo. Pozdro.

skorzystam z tego topicu zeby nie zakładać nowego (mam nadzieje ze sie nie gniewasz)

kupiłem ostatnio używane radyjko blaupunkt do samochodu i coś jest w nim z potencjometrem, tzn ścisza sie elegancko normalnie ale jak chce podglośnic to poziom dB spada a to zwieksza sie (chodzi sobie jak chce) i w sumie nic mi sie nie zgłaśnia, żeby normalnie zgłośnić muszę kręcić potencjometrem w tempie okolo 10 stopni / s czyli bardzo wolno (a robić to jeszcze w czasie jazdy ) . Czy mieliście podobny problem, jak tak to piszcie, z góry dziękuje za pomoc!!

Skomentuj

przesmaruj//wymien

Skomentuj

Jakbyś uważnie czytał to byś zauważył że to nie jest wina zrąbanego potencjometru bo już dwa sprawdzałem.

Skomentuj

lajner, a to może jest kwestia podłączenia tego potencjometru może sprawdz miernikiem jak się znienia rezystancja przy regulacji i podłączasz jak dwa pojedyńcze

ps. ale, że balans reguluje :/

Skomentuj

nie mam jak tego zmierzyć bo nie mam takiego sprzętu :/

A może to być wina tego że do potencjometru idą grubsze kable a wychodzą z niego cienkie?
            Załączone pliki

Skomentuj

W sprawie tego blaupunkta: kolega tez ma radyjko tej firmy i dokladnie taki sam efekt porzy zglasnianiu. Ten typ tak ma ... to chyba firmowe :)

Skomentuj

Lajner wybacz ale to bylo do Richarda Small'a

Skomentuj

lajner, może naryuj jeszcze raz schemat połączeń, bo nie kumam... ale zrób to tak, żeby było widać skąd i dokąd idzie sygnał.

Skomentuj

Dobra udało mi się wreszcie i działa ok ale pojawia się ten sam problem, który był w dwóch pojedynczych potencjometrach. Chodzi o to że jakby sygnał miesza się i ze stereo robi się tylko mono podzielone na dwa kanały, bo jak reguluje balans na prawo albo na lewo w winampie to to nic nie daje i cały czas działają oba kanały. Dodam tylko że jak podpiąłem bezpośrednio sygnał z karty do wzmacniacza to wszystko działało ok. No i tu znowu napewno nie jest to wina potencjometru bo już kilka sprawdzałem i to samo.

Skomentuj

Czaruję...
                    X