Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przedawnienie mandatu karnego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przedawnienie mandatu karnego

Witam!
    Dostalem mandat 7.08.2002. Jednak rok pożniej został wczesty tytuł wykonawczy (wizyta komornika w domu :) ) i nie wiem czy w takiej sytuacji mandat sie przedawnia. Po jakim okresie nastepuje przedawnienie mandatu? Może sie ktoś spotkał z taka sprawa?
    Dodam ze nie mam srodkow z jakich mogliby sciagnac i jeszcze pdzez 4 lata bede sie uczyl wiec nie bede mial dochodow.
    Jestem tez wspolwlascicielem auta, czy moga sie doczepic do niego??

Jak Ci wlepili mandat to trzeba bylo go zaplacic...

Skomentuj

hmm latwo powiedziec...trudniej zrobic...niestety!!

Skomentuj

poczekaja z sciaganiem kasy az zacznie im sie oplacac to robic... odsetki sobie leca a komornik zaciera tylko rece ze za nic robienie bedzie mial na zyce. sam mam mandat nieoplacony i obciazajacy rodzicow bo nie bylem jeszcze pelnoletni... jak sie pozniej okazalo nie mieli podstaw do przyznania mi go ale to juz inna sprawa.

Skomentuj

ja dostalem mandat pod koniec pazdziernika i jakis tydzien temu bez zadnych ostrzezen przyszla mi egzykucja na konto bankowe a wszystko przez urzad skarbowy bo mialem zwrot podatku z urzedu na to konto;/ jakos sie skomunikowali i bez mojej wiedzy mnie oszwabili
          wniosek: lepiej zaplacic od razu bo mnie zabrali 30pln wiecej niz wynosil mandat ;/
          pozdrawiam

Skomentuj

30 zl to oplata komornika, jak ma nakaz egekucji to moze wynieść coś z mieszkania w ktorym jesteś zameldowany. Jedyna rada to nie otworzyć komornikowi, albo zeby rodzice powiedzieli ze jestes za granica to chyba tez nie mozna sciagnac, a mandaty sie dosc dlugo przedawniaja, jakies kilka lat.

Lepiej zapłacic i miec spokoj, bo potem jak sie sprawa karna zacznie to mozna osiwiec, a zapewnienie ze najpierw przychodzi upomnienie w sprawie mandatu to nIeprawda. A mily pan ktory przedstawi sie ze jest z urzedu skarbowego, a potem przeprosi ze jest komornikiem zapyta sie czy syn nie majacy dochodow ma komputer :))

Skomentuj

Teraz mandaty się nie przedawniają!!!! Tak było, ale już nie jest !!!!

Będą ci, przysyłalu upomnienia, komornik będzie łaził (był u paru kumpli za mandaty i byli w domu, ale nic nie wyniósł) a procenty będą rosły. Możesz pogadać z komornikiem, że masz słabą sytuację materialną i jak gość będzie wporzo to rozłoży Ci na "raty" tą zaległość. Ostatecznie pojdziesz społecznie za kare zamiatać ulice czy coś w tym stylu

Lepiej zapłać, bo tak jest, że może nawet Ci nic nie zrobią, ale nigdy nie będziesz mógł mieć jakiejś własności. Kupisz auto, zarejestrujesz go, odprowadzisz podatek w skarbówce i zanim wrócisz z urzędu, to komornik będzie już czekał przy samochodzie

PS. Tylko w tym przypadku 7.08.2002 niewiem czy ten akurat się nie przedawnił, bo prawo nie działa wstecz a niewiem kiedy weszła ta ustawa, że mandaty się nie przedawniają.

Skomentuj

było pewne wyjście (jak mandaty się przedawniały) trzeba było wpłacić więcej jak 20zł np 21zł lub 22zł wtedy mandat znikał z listy nie zapłaconych i komornik nie przylazł wiem to od zaprzyjaźnonego policjanta i sam sprawdzałem przez 3 lata nie przylazł jeszcze

Skomentuj

Wczoraj przeczesalem strone www.poradaprawna.pl i z tego co tam sie dowiedzialem to mandaty sie przedawniaja po 3 latach. tylko czy jezeli jest postanowienie tyułu wykonawczego czy tez sie przedawni to tego juz nie wiem.

yeti, a to znaczy ze jak mam iiny mandat, a komornik do mnie jeszcze nie przyszedl to jak zaplace 22 zł to nie przyjdzie???

Ogolnie to mam juz 4 mandaty i ani jeden nie zapłacony. Wczoraj niestety doszedł 4 i mam nadzieje ze osatatni...

Skomentuj

jeżeli są wystawione przez policje to 90% nie przyjdze, chyba że komornik dostał już namiar na Ciebie tylko się jeszcze nie wybrał, a wystawione przez innych to nie wiem

Skomentuj

no wszystkie przez policje,przez drogowe...

Skomentuj

Czaruję...
                      X