Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

bmw X5 osborna z discowery - pytanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bmw X5 osborna z discowery - pytanie

witam.
    Ogladałem w piątek program na discowery, w którym to przerabiali bmw x5 dla osborna.
    Wszystko spoko tylko zaciekawiła mnie jedna rzecz.
    do jednego głośnika biegy 3 pary kabli. Koleś połączył do głośnika pierwza parę i grał sopranik, potem do tego samego głosnika podłaczył drugą parę i grał głośnik średnimi. Połączając trzecią parę głośnika grał tylko basem.
    Jak to mogło być zrobione..... bo ja nie kumam ;-)

Trojsystemowy glosnik i zwrotnica.

Skomentuj

Zwrotnica ma to do siebie ze nie obcina dzwięku.....
      tam natomiast śrdenie to średnie, gwizdek to gwizdek.... a bas to bass. wszystko tak grało jak by było cięte przy dopowiednich częstotliwościach...

Skomentuj

Moze wszytsko bylo cięte zewnatrzną zwrotnicą przez procesor. Robisz cos takiego a potem dostrajanie jest bajka, bo mozesz wszytsko ustawic (faza, czesc, lev. ) z poziomu panelu sterujacego. Jest kila systemow dajacych taka mozliwosc, Pierwszy taki system (o jakim slyszalem) nazywa sie chyba F1 (zdajsie pionier) duza zadkosc z powodu ceny takiej jednostki sterujacej i oczywiscie wzmacniaczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez xxx
          Zwrotnica ma to do siebie ze nie obcina dzwięku.....
          sorry, ale nie rozumiem...

Skomentuj

prosty przykład.
            Kupiłem ostatino zwrotkę do suba pasywnego, cietą na 150 hz. lecz mi mo to sub gra nadal przy częstotliwościach 1000 hz ale ciszej... A tam było jak by obciąte powyżej 80-60 hz naa basie, średni a z jedenj i drugiej cięty i gwizdek to samo.

Skomentuj

xxx, no to standard... ...tak dzialaja wszystkie zwrotnice. nie wycinaja pasma tylko je wyciszaja... a od konstrukcji ich zalezy jak mocno beda to robily.

Skomentuj

że tak działa zwrotnica to ja tez wiem :-)
                Ale żeby tak obcinało konkretnie jak jakiś filtr to jest dziwne.... i fajne...

Skomentuj

Zamieszczone przez xxx
                  że tak działa zwrotnica to ja tez wiem :-)
                  Ale żeby tak obcinało konkretnie jak jakiś filtr to jest dziwne.... i fajne...
                  yyy chyba tu czegos nie kumam.namieszałeś strasznie. zwrotnica to filtr tyle że pasywny. jeśli chcesz oby filtr wycinał mocniej wyzsze częśtotliowści to potrzebujesz filtr o wiekszym nachyleniu zbocza 18dB/okt lub 24dB/okt. jednak zawsze coś za coś. przy tak stromej ch-yce cięcia wystąpi znaczny spadek efektywności, dlatego w subach stosuje się filtry aktywne które dodatkowo mozna regulowac i przestrajać. poczytaj wiecej o filtrach. wogóle poczytaj...

Skomentuj

xxx, Ty chyba nie wiesz jak działa zwrotnica...

Skomentuj

Sprzęcik o nazwie F1 status robi firma Alpine a nie jakże popularny i lubiany pioneer.

Skomentuj

Czaruję...
                      X