Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kamera cyfrowa vs PC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kamera cyfrowa vs PC

Witam
    Kolega kupil sobie cyfrowa kamere Canon'a (model chyba malo wazny), bylo to jakies 3miechy temu, wczoraj bylismy w MediaMarkt po kabel zeby zgrywac filmy z kamery (kasetek) na komputer, koles dal mi kabel FireWire<--->wtyczka do kamery (wyglada jak micro USB troche) i teraz nasowaja sie pytanka:
    W kompie mam wejscie FireWire w karcie dzwiekowej SoundBlaster Audigy 2 ZS, koles z media powiedzial ze sie nada chociaz sie dziwie troche czemu to akorat jest w dzwiekowce a nie w graficznej... Czy potrzebuje jakies oprogramowanie specjalne zeby zgrac to z kamery ?? Moze to jest sprzet plug and play tak jak aparaty cyfrowe, jakim programem zmienic format tego pliku na *.avi, a moze to juz bedzie avi..... (??)

Bede wdzieczny za pomoc i porady

Pozdrawiam

a próbowałeś podłączyć?

Skomentuj

to w dźwiękówce się nada a co do oprogramowania to nie wiem.. chociaż wydaje mi się, że powinno się dać zgrać jak z dysku flash

Skomentuj

Jak nie podłączysz to się nigdy nie dowiesz. Powinno zaskoczyć jak normalny dysk wymienny.

Skomentuj

chcialem sie jakos przygotowac ;] kolega przyjedzie niedlugo i bedziemy kombinowac

Skomentuj

musisz miec program do przechwytywania video :) niestety z kamerami niejest tak jak z aparatami a jaka to kamera miniDV, digital8 ?

Skomentuj

miniDV

Skomentuj

A do kamery nie ma dołączonego oprogramowania? powien być program do zgrywania materiału video.

Skomentuj

Z kamery miniDV nie można ściągnąć filmu jak z aparatu w postaci avi czy innym formacie.Złacze Firewire umożliwoa przechwytywanie obrazu przez komputer można do tego użyć np Adobe Premiere.Obraz przechwytywany jest w czasie rzeczywistym dlatego to trochę potrwa....

Skomentuj

Można też użyć programu VirtualDub.

Skomentuj

jeżeli przez FireWire nie będzie szło, musi być jeszcze możliwość przez S-Video. I tu jest problem. Trzeba posiadać albo Tuner TV, albo kartę grafiki VIVO.

Skomentuj

hm.. a ja u znajomego z kamery JVC (jakis wysoki model) zgrywalem bez zadnych programow. tzn. same pliki na dysk zgralem i pozniej dopiero w specjalnym programie sie montuje wszystko. ale bez montazu tez mozna obejrzec w np. WMP :):)
                        zalezy od modelu kamery i formatu zapisu:). on tam na dysk 4GB w tej kamerze i nagrywa w formacie DVD nawet :) super sprzet, ale on nie ma pojecia wogole jak sie tym poslugiwac :)
                        starosc nie radosc :)hehe

Skomentuj

Dziekuje bardzo za odpowiedzi troche juz mi sie rozjasnla sprawa...

Jak bede mial jeszcze jakies problemy to odswierze temat a tym czasem musze pobrac kopie zapasowe tych programow z sieci p2p ;]

Skomentuj

greg nie rób zamętu, wyraźnie jest napisane że chodzi kamere miniDV.

Skomentuj

Musisz miec poprostu zainstalowane sterowniki od FireWire. To czy gniazdko jest w karcie dzwiekowej , graficznej czy jakies innej to juz malo istotne.
                              Liczy sie zebys mial widoczne we wlasciwosciach sprzetu ze jest poprawnie port (srodowisko) zainstalowane.

Skomentuj

hehe spoko moze greg00 nie zna roznicy miedzy kamerami, w sumie do dzis tez sie nie interesowalem bo zeby nadazyc za technika to musial bym 15h dziennie siedziec przed kompem i czytac wszystkie fora a tak to tylko jedno- ale za to od deski do deski ;]

OK zobacze co z tym portem

Skomentuj

Czaruję...
                                X