Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nowy stx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nowy stx

przegladałem stronę STX-a o zobaczyłem ten model GDN-30-300-4-AP. czy to jest głośnik sound wave'a ? tak się nad nim zastanawiam, tylko ta cena
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...0&vSubPage=365

Chetnie bym go przetestowal w samochodzie skrzynia gotowa tylko STX raczej mi go na testy nie podesle :(, wiec zostaje przy cw1202c

Skomentuj

Co to za membrana? Jakaś nietypowa dla STX-a. Zawieszenie również - jakieś szersze mi się wydaje? Ten omawiany przez Sound Wave to miała być estradówka, a to ma ledwie 91 dB. Jak na moje oko, to to jest głośnik do car audio, o którym baardzo dawno temu wspominał chyba Irek.

Skomentuj

tak to jest ta basówka na wiekszym zawieszeniu co kiedys Irek mial do testow

Skomentuj

ale Xmax jest powalające

Skomentuj

Nie no rzeczywiście powalajace :]

Skomentuj

heheh faktycznie 3.1mm

Skomentuj

zwalili ten głośnik niema co.... miałem go do testów gra ładnie moc wytrzymuje tylko wtedy miał chyba dłuzszą cewke..... teraz go jakoś chyba podcieli.... mogli mu dać troche dłuzszą cewke to by wykorzystali jego potencjał +-22mm a tak to jakieś nieporozumienie.... zawieszenie jak dentka w rowerze (spokojnie +-2,5cm) miękie ale ogromne. kosz od estradówki który tez kosz pozwala na ruch zawieszenia +-3cm ograniczeniem jest wyprofilowanie kosza +-22mm a tu X-max +-3mm nie no pochlastać się mozna.....

poniekąd ich rozumiem zwiększenie wysokości uzwojenia cewki pociągneła by za sobą spadek SPL wzrost Qts i Qes co niekorzystnie odbiło by się na jakości dźwięku mozna by jeszcze zastosować silniejszy układ magnetyczny ale to znowu zwiększa koszta troche przekombinowali ten głośnik. musze troche sobie policzyć troche pokalkulować i zobaczymy - moze zamówie własną wersje

Skomentuj

Sound Wave czy ta 30 bedzie lepsza od 27/300? bo jak bym skladal suba to moze bym sie pokusil na ten glosniczek:)

Skomentuj

mogliby jednak dac tą dłuższą cewkę i dodac troche masy. fs by spadło(25 by było git), xmax sie zwiekszył i qts zrobił taki, hmm, bardziej uniwersalny(około 0,4).

Skomentuj

jak juz przystalo moje powiedzenie sie i tutaj sprawdza: z gowna bata nie ukrecisz ;]

Skomentuj

Ciekawe jak jest z tym xmax w praktyce może się okazać że głośnik będzie bezproblemowo pracował przy wychyłach +-10mm .

Zamieszczone przez Grze
                        mogliby jednak dac tą dłuższą cewkę i dodac troche masy. fs by spadło(25 by było git), xmax sie zwiekszył i qts zrobił taki, hmm, bardziej uniwersalny(około 0,4).
                        Nie wiem o co ci chodzi z tym uniwersalny? Głośnik z niskim Qts też się nadaje do zamkniętej generalnie im niższa dobroć całkowita tym lepiej .

Skomentuj

Zamieszczone przez SCIERA
                          Sound Wave czy ta 30 bedzie lepsza od 27/300? bo jak bym skladal suba to moze bym sie pokusil na ten glosniczek:)
                          wiesz róznica w cenie jest znaczna 27-300 kosztuje nie całe 100 zł a ta 30 prawie 140 pytanie czy warto dopłacac te 40 zł

Skomentuj

z xmax 3 mm to ciezko go nazwac glosnikiiem do suba

Skomentuj

może powstrzymajmy się od komentarzy do póki ktoś go nie przetestuje...
                              ale popoieram opinie że te 3mm to tak hmmm.... raczej nie wiele.... :)

Skomentuj

he he coś się STX'owi pokręciło :P pokombinuje jak by zmodyfikować ten głosnik :) myśle że mozna mu dać cewke 25mm (jeszcze B-R) ba nawet 50mm (na bank closed) tylko pytanie co z SPL i Qts..... się policzy się zobaczy (naszczęście zmiana części elektrycznej głośnika bardzo ładnie poddaje się prawom matematyki 90% zbierzności z praktyką :) )

Skomentuj

membrane ma podobna z wygladu do alpharda :)

Skomentuj

->coolombo

z głosnika ktory ma bardzo niskie qts nie osiagniesz duzo w closed. wtedy tylko BR. a przy qts rzedu 0,4 mozna juz pokombinowac.

Skomentuj

czekam zniecierpliwiony :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Grze
                                        ->coolombo

z głosnika ktory ma bardzo niskie qts nie osiagniesz duzo w closed. wtedy tylko BR. a przy qts rzedu 0,4 mozna juz pokombinowac.
                                        Wiem o co ci chodzi, ale jak sam wiesz głośnik z niskim qts i dużym BL w closed fakt ze nie zejdzie tak nisko i SPL od samego dołu nie powala ale za to jest jak pocisk do spokojnego słuchania muzyki jak znalazł

Skomentuj

Czaruję...
                                        X