Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka bejca do forniru?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka bejca do forniru?

Witam

Właśnie skończyłem fornirować kolumny, użyłem forniru dębowego 1 mm i kleju Moment. Jak narazie wszystko poszło sprawnie i przyjemnie:). Mam jednak dylemat z bejcą:( Niektórzy pisali że do forniru nie może być ani wodna ani spirytusowa, najlepsza podobno nitro. Tylko że bejcy nitro nie mogę nigdzie dostać.
    Czy komuś zdażyło się aby fornir popękał po bejcy wodnej albo działy się z nim jakieś dziwne rzeczy? Czy mogę zastosować ją bez obaw że zepsuje całą robote?

jak wykonczalem swoj subwoofer to pomalowalem go lakierem z bejca nie na bazie wody i efekt jest super :). Niestety nie pamietam nazwy, wiem tylko ze byl dosc tani.

Jezeli boisz sie o swoja prace to moze sprobuj wyciac kawalek forniur, przykleic do deski i wtedy maznac go tym co masz. Sam tak robie jak testuje lakier :)

Skomentuj

ja używałem zwykłej rustykalnej i było ok, oczywiście po bejcowaniu mogą sie pojawić pęcherze jeśli klej gdzieś nie złapał

Skomentuj

Lakierobrjce niby OK ale ten ich lakieru to bardzo mięciutki:) Dlatego wole bejce która dodatkowo barwi nie tylko po wierzchu ale wnika głębiej i na to porządny lakier.

Próbe moge zrobić na jakimś odpadzie ale to nie gwarantuje że gdzieś na tych właściwych 2 m2 jakiś bombel się nie zrobi:)

Skomentuj

ja uzywam bejcy do drewna Syntilor
          http://www.blanchon.pl/pl/bejca_aqua.html
          Jest wodna ale, po wyschnięciu ewentualne pęcherze znikają.

Skomentuj

A kto powiedział, że nie można bejcą wodną? Ja mam wodną bejcowane i ani pęcherzyków nie było ani innych problemów...

Skomentuj

Moze byc wodna bejca, jesli dobrze pokryles klejem powierzchnie klejone nie zrobia sie pecherze, nie ma sie o co martwic.Ja czesto kozystam z bejcy rustykalnej firmy dragon (ta sama co robi np wikol) i jestem zadowolony.

Jesli chodzi o lakiero bejce. Kladziesz dwie warstwy lakierobejcy a nastepnie jedna,dwie,trzy czy jak ktos lubi zwyklego lakieru. Ja preferuje dulux do parkietow za jakosc-cene. I jest naprawde twardziutki.
              Zreszta... jak ktos ma zamiars gwozdziami jezdzic po skrzynkach to zaden lakier nie wytrzyma..

Skomentuj

ja mam do odsprzedania w zasadzie najlepszą bejce do forniru dębowego,są to bejce niezawodne,mozesz nakładać duzo warstw a nie robią się rzadne plamy.Technika nakładania jest bardzo ciekawa i prosta. Jak co to pisz na maila

Skomentuj

Czaruję...
                X