Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[car-audio] Niebanalne ksztalty zabudów jak?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[car-audio] Niebanalne ksztalty zabudów jak?

Witam

Od jakiegos czasu zainteresowalem sie zabudowami audio do bagaznikow i nie tylko. Łatwo jest wykonać jakas zabudowe o prostych ksztaltach wykorzystujacych tylko otwarte przestrzenia, ktrore mozna zabudowac plytami wiorowymi badz mdf. Chodzac po necie widac jak niektore montaze polegaja na tym, ze sa tam wykorzystane chyba jakies zywice czy cos do ksztaltowania np, boczkow bagaznika. pod tym linkiem jest przyklad o co mi chodzi: http://web.njit.edu/~cas1383/proj/focus_trunk/index.htm . Na tej storni gosc czyms ksztaltuje takie boczki w bagaznikach i nie tylko.

Moje pytanie brzmi gdzie moge sie cos o tym dowiedzieć ile takie cos kosztuje jesli bym to chcial wykonacsamem tzn jakis koszt materiałow do budowy czegos takiego? jakie to musza byc substancje oraz i gdize cos takiego mozna nabyc?

sklep zeglarski. jako źrudło wiedzy polecam książki o szkutnictwie. to zywica poliestrowa albo epoksydowa - wypełniaczem jest mata szklana. cena - niewiele więcej niz MDF. wady mnustrwo roboty

Skomentuj

Mnóstwo szlifowania i szpachlowania, czasem lepiej wykonać coś prostszego z płyt wiórowych lub MDF. Co prawda z drewna nie zrobisz takich powywijanych na wszystkie strony ścianek. Ale można wykonać o wiele bardziej skomplikowane kształty niż kanciasty prostopadłościan.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=4819
        temat poruszany juz ;] masz tam troche poradników itd..

pozdro

Skomentuj

A dlaczego niby tak dużo szpachlowania. Matę szklaną daje się tam gdzie nie jesteśmy w stanie wyprofilować MDF a chodzi o to, by wykożystać zbędną i tak pojemność z jakichś wnęk itd. A przód robisz z MDFu także ja tam wcale nie widzę aż tak dużo szpachlowania.

Gorzej z wyliczeniem pojemności :) i kosztem żywicy. W niektórych przypadkach można zamiast włókna szklanego wykożystać jakiś elastyczny materiał ze sklepu pasmanteryjnego - nie próbowałem, chociaż powiadają, że zdaje to egzamin. Zapytaj TatyTurbo jak się trzymają jego rajstopy nasączane żywicą

Skomentuj

zamontuj audio w samochodzie i rozbij go:p bedziesz mial niebanalny ksztalt :P

Skomentuj

tylko pytanie jak oni licza objetosci ?? chyba na oko :P

Skomentuj

michone, 100% na oko a raczej wsio jest kwestią przypadku.Widać to na fotach.Profesjonalna(prawie) technika wykonania ale podejście do tematu audio poniżej krytyki.

Skomentuj

objętość jest pi razy oko, dlatego zawsze robią zamknięte zabudowy z włókna.

Skomentuj

hop :)
                    KLIK TU

objetosc mozna obliczyc w bardzo prosty spsob czyli nalac wody :P
                    ja juz kiedys tak zrobilem :)

Skomentuj

troche nie zabardzo woda Cie poratuje... powiedzmy masz miec obudowe 30 litrow i jak bys to zrobil ?? jak masz obudowe to woda mozesz policzyc jaka ma objetosc ale majac 30 litrow wody nie uformujesz obudowy :) chyba ze bylo by to 30 l plasteliny

Skomentuj

post edytowany w celu wyjasnienia
                        pomysl ...robisz obudowe srednio wg obliczen ...ciut wieksza
                        wlewasz obliczana ilosc wody
                        jezeli jest wiecej niz obliczyles to wystarczy dolozyc kilka kostek styropianu zeby zmniejszyc objetosc... bo powiekszyc bedzie ciezko
                        wszystko da sie policzyc i obliczyc kwestia dobrych checi i tyle
                        wystarczy policzyc orientacyjna obietosc po prostej ...szsciany itp
                        wiekszym zmartwieniem jest to ze mdf nie lubi wilgoci a on jest podastawa kazdej konstrukcji

Skomentuj

sklepy to nie zadne tam zeglarskie tylko "connector" hurtownia..

powiem tylkko tak:
                          5,9kg żywicy poliestrowej, 4m kw maty, 6 utwardzaczy butanox m50, 2 puszki szpachli novol'u z włóknem lub bez (dla mnie tylko różnica w cenie) to wydatek kolo 150 zł.. a do zabudowy niedużego bagażnika to akurat.. właśnie skończyłem swojego p206.. :) nówka sztuka nie śmigany.. :)

jak kupicie w 'praktikerze' to wydacie z 400zł.. nie ma sensu kupowac zywic novolu bo są jak dla mnie zbyt "klejące" po wyschnięciu.. a connector chętnie wam pomoże w wyborze i doradzi jak robić..

:) pozdro.

Skomentuj

dawaj foty !!! :) tej p206 !!! :)

Skomentuj

jak tu sie do h** wkleja fotę? czy tylko zewnętrzny serwer?

Skomentuj

a co ty chciales, marnowac tak cenny trasfer, przez który czasami to forum jest niedostepne?

Imageshack.us - zapraszam :P

a potem:

Skomentuj

magik, dawaj!Ino szybko!Bo czekam ;]

Skomentuj

moment

[ Dodano: 2005-10-02, 21:12 ]
                                    kurna zryte to imageshack..albo ja za tempy jestem

[ Dodano: 2005-10-02, 21:14 ]
                                    bedzie prosciej jak sie umóimy ze jak załaduje jotpega na serwer to założe do zabudowy bagażnika P206 nowy wątek..

pozdrawiam.

Skomentuj

Wodę najlepiej wlać do takiego dużego worka na śmieci, bo żywica wytrzyma, ale MDF lubi pęcznieć jak łylnie wody.

Skomentuj

magik, to wejdz na http://photobucket.com

Skomentuj

Czaruję...
                                        X