Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wspólny wygląd GDN 20/80/2 ARP 150/00/8 GDWK 10/80/T

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wspólny wygląd GDN 20/80/2 ARP 150/00/8 GDWK 10/80/T

Tak wyglądają GDN 20/80/2 ARP 150/00/8 GDWK 10/80/T w moich kolumnach :). Trochę się lampa odbiła w średniaku ale zdjęcie robiłem wieczorem na szybko. Te kolumienki tak sobie czekają od kilku sporych miesięcy na kończenie. Może wkońcu się doczekały? :))).
    Przez jakiś czas grały na tymczasowej zwrotnicy trójdrożnej ale teraz jest tylko kond na GDWK żeby się nie schajczył a średniak jest nie podłączony. Wszystko przyjdzie z czasem, mam nadzieję. Chciałem się pochwalić wyglądem :)

Trochę informacji o konstrukcji. Oddzielna komora na wysokie i średnie tony gdzie będzie umieszczona docelowa zwrotnica. Komora Niskotonowca ma około 38 litrów (wiem, to sporo), nie pamiętam na ile zestroiłem obudowę bo cały dorobek miałem na innym dysku twardym a temten zaginął :( (na imprezie), ale strojenie było 38Hz i f3 przy 36Hz. Całość zbudowana z płyty wiórowej 18mm plus 3 wzmocnienia w komorze niskotonowca i przegroda, która również pełni rolę wzmocnienia. Konstrukcja bardzo sztywna, może trochę za lekka (około 22-23kg). Na przedniej ściance panel ze sklejki mający za zadanie imitować drewno (w sumie sklejka to drewno :P). Panel ten jest tak "wpuszczony" w konstrukcję, że wystaje tylko jedna warstwa drewna sklejki. Do równości będzie położona szpachla natryskowa. Przedni panel ma być pokryty lakierem bezbarwnym żeby było widać drewno. Cała reszta pokryta lakierem samochodowym w kolorze czarnym lub ciemnym bordo.

Pod głośniki i BR będą robione frezy co dotychczas okazało się największym problemem :(.

Starsi użytkownicy mogą pamiętać tę konstrukcję.

Jeśli zrobię to dodam inne zdjęcia.

nie rozumiem, jakie pytanie, chcesz sie pochwalić kolumnami, to nie ten dział, mam jedno zastrzeżenie

Oddzielna komora na wysokie i średnie tony gdzie będzie umieszczona docelowa zwrotnica
    Eeee, lepiej zrobić zwrotki od razu przy terminalu, żeby był łatwiejszy dostęp do nich.

może trochę za lekka (około 22-23kg).
    dlaczego za lekka? normalna waga wg. mnie

pe o zet de er o

Skomentuj

To nie jest post z pytaniem. Piszę tutaj bo nie chcę zaśmiecać działu konstrukcji moją niedokończoną. Jak skończę to pojawi się w konstrukcjach.

Co do oddzielnej komory to zupełnie nie masz racji. Otwór na terminal jest małych rozmiarów co utrudnia dostęp do zwrotki a ja nie mam ochoty za każdym razem odkręcać GDN'a, który i tak jest wysoko w stosunku do ewentualnego umieszczenia terminala (w większości kolumn terminal jest umieszczony nisko przy podłodze, u mnie natomiast jest wysoko, na wysokości średniaka). W komorze średniaka i kopólki mam dużo miejsca i mogę wsadzić tam ogromną cewkę i nie matrtwić się, że mi się strojenie zmieni przez zmniejszenie objętości komory. Poza tym w tej komorze mam 3 otwory: na terminal, na średniaka i na kopółkę umieszczone blisko siebie co daje mi ogromne możliwości manipulacji wszystkim co jest w tej komorze.

Co do wagi to nie ma kolumn za ciężkich są tylko za lekkie. Właściwie to wagą się nie przejmuję ale to duże kolumny i powinny być ciężkie. Dojdzie jeszcze trochę kilo więc waga będzie w sam raz jak skończę.

Ta konstrukcja to efekt wielu przemyśleń i bezkompromisowości. Nikt nigdy nie powiedział, że terminal ma być w dolnej części kolumny. Poza tym nie lubię latających kabli w komorze niskotonowca.

Pozdro

Skomentuj

Czaruję...
      X