Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

automatyczny włącznik komputera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

automatyczny włącznik komputera

Witam! Co zrobić w takiej sytuacji: mam srever i ciągle elektrycy prąd wyłączają a ja mam w sieci 4 kompy, do tego połowe dnia mnie w domu nie ma i dlatego prosił bym elektroników z tego forum o jakiś układzik który by mi włączał server automatycznie po przerwaniu zasilania, taki który by można było zamontowaś zamiast włącznika zasilania kompa.Za wszelkie wskazówki dziękuję.

Najprosciej bedzie chyba zrobic cos takiego: miedzy piny wtyku zasilacza 5VSB i GND zamontowac szeregowo polaczone rezystor 10k i kondensator 10u/25V, z tym ze rezystor do pinu %VSB a kondzior minusem do GND. Wmiejscu gdzie lacza sie kondzior i rezystor - albo inaczej: do plusa kondziora dopiac pin od przycisku "power" ale na plycie glownej. Powinno zadzialac, aczkolwiek nigdy nie probowalem czegos takiego - mam taka opcje w bios'ie ktora pozwala kompowi startowac samemu automatycznie po zaniku zasilania...

Skomentuj

u mnie w biosie takiej funkcji nie ma bo to ubogi bios compaqa :(

Skomentuj

z tym rezystorkiem to dobry pomysł. Trzeba połączyć na stałe zielony przewód z masą (w tych kablach co idą do płyty głównej)czyli z czarnym ale tak, żeby za duży prąd nie płynął. Nie wiem na ile takie coś może być awaryjne, więc jeszcze bym się zastanowił.

Skomentuj

Kupić UPS'a.

Skomentuj

Zygmunt:
            tam nie tylko rezystorek jest, zreszta sam by nic nie dal rady zdialac, tam jest do pomocy jeszcze kondzior - w sumie klasyczny uklad wykorzystywany do reseta w ukladach cyfrowych...

Skomentuj

nie wiem jak tam jest, ale jak kiedyś naprawiałem zasilacz to do startu wystarczyło zewrzeć zielony z czarnym :P
              to że trzeba kupiś UPS to ja też mogłem napisać, al echciałem poradzić coś niskobudżetowego i DIY :P

Skomentuj

nie lepiej zwierać po prostu czarny z zielonym na przekaźniku z 220? i ewentualnie jakiś mały kodznior,dioda i wszystko... jak sie zewrze je na stałe to sie włączy chyba tylko raz..

Skomentuj

Panowie, ale kombinujecie z tak prostym problemem
                  PS-ON do masy i tyle, proponuje ten przewód wyjąc z wtyczki ATX by nie wprowadzała ryzyka w przypadku gdy komp ma byc rzeczywiscie wyłączony (przynajmniej płyta głowna wymusza taki stan)

Skomentuj

no właśnie o to mi chodziło wcześniej. Można to spróbować podłączyć pod zwykły włącznik on/off (taki pstryczek) na obudowie.

Skomentuj

Ja mam np.taką funkcje w biosie.Czasowe włączanie,automatyczne włączanie.

Skomentuj

Czaruję...
                      X