Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Temat od tak sobie dla niektórych 7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Temat od tak sobie dla niektórych 7294

Zakłądam ten topic głównie dla "Żłobka" i początkujących, niestety ja w avatarze mam 'Początkujący" [dodano:(już nie)]ale to jest miara ilości postów co niezawsze idze w parze z doświadczeniem choć często, nie żebym się jakoś wywyższał...

Do rzeczy, w ciągu kilku lat przeczytałem już tysiące postów na temat 7294 i często można się spodkać z pytaniem/stwierdzeniem "Jaką ma moc TDA7294" . Dla uściślenia dodam że Pytanie dotyczy standardowej aplikacji monobloku zasilanego +-33V DC trafo dla tego modelu nieskończeniew dużo VA (żeby nie było że transformator nie da rady) właściwie można by je pominąć, głośnik 4ohm

Moc czyli W oddawane na wyjściu nie licząc pobory, strat poprostu "ile dostanie głośnik"

Na różnych forach spodkałem się z następującymi stwierdzeniami( niektóre cytaty z pamięci niektóre dokładne):

"na tek kostce nie wyćągniesz więcej jak 50W"
    "Dla standardowego zasilania i 4ohm przyjmuje się 70W z THD <1%"
    "wspaniała kostka o mocy 100W"(EdW)
    "przecierz to ledwo 60W da..."
    "itd...

Mimo że w ostatnim czasie nikt może nei pisał z takim zapytaniem na tym forum ale często można się spodkać z tym problemem w różnych tematach.

Ja osobiście mam włąsne zdanie na temat tego układu......
    0
    50W-60W
    0%
    0
    &lt;50W
    0%
    0
    70W-100W
    0%
    0
    60W-70W
    0%
    0

flodins, To w sumie o co Tobie chodzi. Nie widze pytania, ani nic... jeśli chodzi o moc TDA to chyba wystarczy looknąc w note tej kości i tam wszystko piknie jak na dłoni przedstawia wykres. Pozdrawiam

Skomentuj

przy std trafie o napięciu 2 x 24vac masz moc :
      4 R - ok 70w
      8 R - mniej niż 50w
      ...
      a co do mocy traf do tego to są skrajne opinie,
      niektórzy dają trafa 2x moc wzmacniacza,
      inni (Irek) polecają trafa o mocy równej ew niewiele przekraczającej moc
      wzmacniacza...
      Ja jestem gdzieś po środku i do stereo przy 8R używam trafa 150VA,
      a jako wzmacniacz do suba przy 4R 100VA,
      ale do 5 kanałów do kina (przy 4R) wystarczy wg mnie 350VA ...

Skomentuj

Wystarczy, że zakupisz sobie rezystory dużej mocy (tak aby po połączeniu ich składowa było około 100W np.20x5W) i już sam sobie zmierzysz i w praktyce stwierdzisz jaką moc można wycisnąć w danych warunkach z tej kostki.

Skomentuj

Zalezy czy dasz podkladki mikowe czy nie i czy posmarujesz pasta silikonowa blaszke radiacyjna, inny maxymalny prad wyjdzie a zatem i moc . W praktyce wychodzi roznie.Jak trafisz na dobrej jakosci kostki (nie koniecznie Thomsona) to mozesz takze zasilic spokojnie wiekszym napieciem i wyjdzie inna moc.
          itd itd, wiele zalezy od rozwagi i pomiarow zeby osiagnac kompromis mocy i znieksztalcen

Skomentuj

no wlasnie zalezy jak sie trafi na jaka kosc... ostatnio bralem 4 tda i 3 walniete - wszystkie od sgs

olalem scalaki i przerzucilem sie na trazystory

Skomentuj

A co za różnica czy 50 czy 70W praktycznie tego nie słychać, ja proponuje nie wgłębiać się w takie pierdoły jaką moc ma ta kostka

Skomentuj

Czaruję...
              X