Zakłądam ten topic głównie dla "Żłobka" i początkujących, niestety ja w avatarze mam 'Początkujący" [dodano:(już nie)]ale to jest miara ilości postów co niezawsze idze w parze z doświadczeniem choć często, nie żebym się jakoś wywyższał...
Do rzeczy, w ciągu kilku lat przeczytałem już tysiące postów na temat 7294 i często można się spodkać z pytaniem/stwierdzeniem "Jaką ma moc TDA7294" . Dla uściślenia dodam że Pytanie dotyczy standardowej aplikacji monobloku zasilanego +-33V DC trafo dla tego modelu nieskończeniew dużo VA (żeby nie było że transformator nie da rady) właściwie można by je pominąć, głośnik 4ohm
Moc czyli W oddawane na wyjściu nie licząc pobory, strat poprostu "ile dostanie głośnik"
Na różnych forach spodkałem się z następującymi stwierdzeniami( niektóre cytaty z pamięci niektóre dokładne):
"na tek kostce nie wyćągniesz więcej jak 50W"
"Dla standardowego zasilania i 4ohm przyjmuje się 70W z THD <1%"
"wspaniała kostka o mocy 100W"(EdW)
"przecierz to ledwo 60W da..."
"itd...
Mimo że w ostatnim czasie nikt może nei pisał z takim zapytaniem na tym forum ale często można się spodkać z tym problemem w różnych tematach.
Ja osobiście mam włąsne zdanie na temat tego układu......
Do rzeczy, w ciągu kilku lat przeczytałem już tysiące postów na temat 7294 i często można się spodkać z pytaniem/stwierdzeniem "Jaką ma moc TDA7294" . Dla uściślenia dodam że Pytanie dotyczy standardowej aplikacji monobloku zasilanego +-33V DC trafo dla tego modelu nieskończeniew dużo VA (żeby nie było że transformator nie da rady) właściwie można by je pominąć, głośnik 4ohm
Moc czyli W oddawane na wyjściu nie licząc pobory, strat poprostu "ile dostanie głośnik"
Na różnych forach spodkałem się z następującymi stwierdzeniami( niektóre cytaty z pamięci niektóre dokładne):
"na tek kostce nie wyćągniesz więcej jak 50W"
"Dla standardowego zasilania i 4ohm przyjmuje się 70W z THD <1%"
"wspaniała kostka o mocy 100W"(EdW)
"przecierz to ledwo 60W da..."
"itd...
Mimo że w ostatnim czasie nikt może nei pisał z takim zapytaniem na tym forum ale często można się spodkać z tym problemem w różnych tematach.
Ja osobiście mam włąsne zdanie na temat tego układu......
Skomentuj