Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co sadzicie o tym głośniku??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co sadzicie o tym głośniku??

ALPHARD PS15 600WATT

http://allegro.pl/show_item.php?item=72439558

Jak myślicie nada się do kolumn???

po 1 - za tą kase kup stx 38...
    ten alfred jest pewnie do dupy ...
    parametry które podali to pewnie zupełny kosmos... :/

po 2 - chyba do kolumn estradowych ?
    bo jeśli chodzi Ci o HA to można tylko nie wiem po co :/

Skomentuj

Jeżeli to co napisali to prawda, to nawet się nie oglądaj za jakimś badziewnym stx-em 38...
      Jak na razie STX może tylko pomarzyć o cewkach 75 mm i spl 97 dB.
      Do kolumn owszem nada się. Ale nie do domu. Do domu też się produkuje takie duże głośniki, ale nie u alpharda.

Skomentuj

spl 97 dB
        - wierzysz w to ?:)

Skomentuj

Jakoś mało ufam tej firmie, ale ktoś jak chce może zaryzykować i sprawdzić, tylko niech potem nie płaczej, że zmarnował kase Pozdr

Skomentuj

juz po prostym podstawieniu parametrów do win isd SPL "cudownie spadł" do 94dB..... czyli juz parametry na poziomie 38-300

Skomentuj

Dziwi mnie to, że WinISD potrafi tak ładnie wyliczyć SPL, mając podanych kilka parametrów i wymiarów. Dlaczego niektóre głośniki (nie mówmy na razie o Alphardzie) mają w praktyce większą efektywność niż liczy to WinISD?

Skomentuj

a mają ?:)
                które ?

Skomentuj

mi czesciej wychodzilo z parametrow w winisd wieksze spl niz mniejsze ale i to chyba sie zdarzalo

Skomentuj

alpiardy maja tragiczna efektywnosc

Skomentuj

SPL wyliczany jest w win isd na podstawie trzech parametrów
                      B-L MMs i SD - i to wystarcza. poza wszystkim innym jest do norma unijna do określania SPL głośników niesko i niskośredniotonowych.

dlaczego?? bo przy pomiarach mikrofonej baaardzo trudno właściwie zmierzyć SPL i z zasady nieda się go prawidłowo określić - bo niby na jakiej podstawie - ma to być minimum maximum wartość średnia czy przy danej częstotliwości?? a moze w obudowie a moze w odgrodzie a moze free air?? zbyt wiele niewiadomych

"Dlaczego niektóre głośniki (nie mówmy na razie o Alphardzie) mają w praktyce większą efektywność niż liczy to WinISD?" - a na jakiej podstawie tak twierdzisz ??

generalnie w polsce niema firmy która by miała wykalibrowany system pomiarowy (przynajmniej tak było jeszcze rok temu - zadna firma nie dostała certyfikatu od uzendu miar i wag - przekonałem się o tym dość boleśnie na kolokwium z metrologii.....)

Skomentuj

Czaruję...
                      X