Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Plaskit DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Plaskit DIY

Witam.
    Poszukuje informacji na temat wykonywania elementow plastikowych itp. we wlasnym zakresie. Znalazlem co nieco na temat odlewania zywicy na stronach modelarskich, ale co to za zywica i skad ja wziac to sie juz nie dowiedzialem. Najlepiej gdyby dalo sie dosc tanio wykonac. z gory dzieki za info.

zywica + maty z wlokna (szklanego chyba)= dowolny ksztalt...
    wszytsko to mozna dostac w sklepie z lakierami samochodymi bo sluzy to rowniez to naprawy zdezakow itp... ogolnie dobre sklepy motoryzacyjne z lakierami szpachlami itp
    jednak chyba najtaniej powinno byc w sklepie z artykulami zeglarskimi ale rowniez napewno w modelarskich tez sa te akcesoria
    ciezko wykonac to w domu bo zywica z utwardzaczem ma nieprzyjemny zapach..
    najlepiej garaz z otwartymi drzwiami ale teraz to nie mozliwe z powodu pogody

Skomentuj

Tyle ze mnie zalezy na wykonaniu odlewu.

Skomentuj

a masz juz forme ?? bo jezeli nie to musisz zrobic forme pozniej na forme stosuje sie jakis specjalny żel nie znam firmy ani nazwy i uklada sie na to maty i zalewa/smaruje zywica

Skomentuj

Forme sie zrobi - chodzi o to zebym majac juz forme mogl to w miare szybko i tanio wykonac w pewnej ilosci. Co za tym idzie interesuje mnie plastik bo zywica + mata jest wspanialym materialem ale na pojedyncza rzecz dyi a ja potrzebuje miec tu powtarzalnosc i niskie koszty.

Skomentuj

Formę najprościej jest zrobić z silikonu.
            Sam dość często odlewam modelarsko
            Jednak są też lepsze środki do tego typu pracy.
            Jak sobie przypomne jak to się nazywa to powiem. :)
            Powiedz mi jeszcze co chcesz odlewać ?
            Jakie wielkości, jakie kształty ?
            BTW używanie maty szklanej nie jest konieczne,a
            czasami naewt przeszkadza gdyż nie pozwala na prawidłowe odprowadzenie
            bąbelków powietrza z formy.

Skomentuj

Chodzi mi generalnie o cos na ksztalt krazka o srednicy - powiedzmy 7-8cm, wysokosci 2-3cm i pustego w srodku - taka jakby doniczka. Ma to byc w miare tanie i szybkie w wykonaniu. Czego sie uzywa do odlewania modelarskiego i ile to kosztuje?

Skomentuj

możesz zrobić to żywicą lub distalem np.
                w środek wkładasz np kawałek płyty wiórowej lub mdf.

Skomentuj

Czaruję...
                X