Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szukam dobrej rady SPECJALISTOW

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szukam dobrej rady SPECJALISTOW

Witam wszysykich :)
    Posiadam wzmacniacz Unitra WS 442 i chcialbym sobie zrobic kolumny ale niewiem jakie obudowy itp.Dostalem w spadku 2 glosniki niskotonowe 25cm i 2 zwrotki troj drozne,reszte musze kupic.Zamierzam miec kolumny 2 drozne ale niewiem jak duze musza byc kolumny do tych glosnikow.Na programach do obliczania sie nie znam,a zrobienie dowolnej obudowy to nie problem ale potem efekt dzwieku moze byc tragiczny,czego chce uniknac.Nastepnym problemem jest to ze niewiem czy zrobic obudowe z bass refleksem(chyba tak to sie nazywa) czy nie.Prosilbym o podanie mi rozmiarow co do obudowy i wszelkie inne wskazowki.

z gory dziekuje :)

Po pierwsze:
    Co to za glosniki?
    Po drugie:
    Zwrotki bedziesz musial pewnie nowe zrobic:P
    Po trzecie:
    Ile masz na to kasy?
    Po czwarte:
    W jakim pomieszczeniu maja grac? Do czego beda uzywane?
    Po piate:
    Artykuly na stronie glownej sie klaniaja:) Dowiesz sie z nich czy zrobic br, czy closed:)

Skomentuj

No i oczywiscie dzial "Wlasne konstrukcje elektroakustyczne"

Skomentuj

Z samych głośników niskotonowych nie zrobisz konstrukcji 2-way.
        Potrzeba Ci głośnika srednio-niskotonowego i wysokotonowego.

Skomentuj

hmmmmmmmmm glosniki to jakies lipne sa ale bede je uzywal do czasu az zakupie sobie pozadne(ale obudowy juz beda :P ).Pisze na nich 200 W i 4 ohmy a moj wzmak ma 8 co juz jest problemem.Pokoj jest maly a zalezy mi,zeby kolumienki ciagly przyjemnym basikiem a wszystko bedzie podlaczone do kompa(muza Techno off kozz :p ).Zwrotki sa zadbane i wydaje mi sie ze beda chyba dobre,choc sie na tym nie znam.Zastanawialem sie nad monitorkami ale nie wiem czy beda mogly wydusic z siebie fajny basik,ale wtedy glosniczki musialy by byc mniejsze,i jak zwykle problem jak duza ma byc obudowa :(((((

Prosze pomozcie mi bo jak narazie to tylko sluchawki mi w domu ciekawie graja:(((

Z gory dziekuje :))

Skomentuj

i niech tak zostanie

Skomentuj

Po pierwsze:
              Co to za glosniki?
              Po drugie:
              Zwrotki bedziesz musial pewnie nowe zrobic:P
              Po trzecie:
              Ile masz na to kasy?
              Po czwarte:
              W jakim pomieszczeniu maja grac? Do czego beda uzywane?
              Po piate:
              Artykuly na stronie glownej sie klaniaja:) Dowiesz sie z nich czy zrobic br, czy closed:)

Nie odpowiedziales na pytania....

Skomentuj

Xplode, nie znasz się na tym kompletnie ...
                zacznij od artów na stronie głównej, potem "własne konstrukcje ...",
                a potem http://diyaudio.pl/forum/search.php ...
                Z tego co masz nie zrobisz pewnie niczego ciekawego, tylko w koszta
                popadniesz i tyle ...
                Te lipne głośniki i zwrotnice sprzedaj na allegro, może troche zarobisz na tym
                co sobie zrobisz coś 2way...
                O 3 drogach zapomnij...
                Możesz kupić tesle ARZ 8R i wsadzić do 30l closed :)
                Przynajmniej zwroty nie będziesz potrzebował ;]
                Ale głośno będzie
                Potem sobie suba sklepiesz ;]

Skomentuj

Mamonki powinno starczyc na wykonczenie kolumienek,a glosniki juz mowilem,wymieniam jak uzbieram kasy.Wiec chcialym zebyscie mi pomogli co do rozmiarow kolumn.Kolumny maja byc 2 drozne a nie 3 drozne(obudowa zamknieta).Glosniki marki AudiTech chyba samochodowki,wentylowane z tylu.Jezeli zrobie juz kolumny (z wasza pomoca :P ) to glosniki zawsze mozna wymienic :)))))).Pokoj 25 m3.

Czekam na opinie FACHOWCOW :)

Pozdr

Skomentuj

niekazda obudowa sie nadaje dla kazdego glosnika,tak samo z zwrotnica,wiec niewymienisz glosników bez ingerencji w zwrotke lub obudowe...

Skomentuj

Panie majster, zrób skrzynie 31,6*58,7*24,9 cm (musi być co do setnych części milimetra, obliczone w specjalnym profesjonalnym programie). Jako wysokotonowe zastosuj alphardy piezoelektryczne które cechują się superdynamiką i są bardzo muzyczne. Kolumny na tych wysokich są stosowane w hi-endowych zestawach, które są pozytywnie oceniane w róznego rodzaju czasopisamach audiofilskich. Słuchanie muzyki lub oglądanie filmu na takim zestawie to prawdziwa przyjemność.

Nie będziesz musiał stosować dodatkowego subbufera! Jak chcesz mieć atomowy bass to wsadź wysoko-szybkościowe nisko szumowe wyloty bass-reflexowe o jak największej średnicy. Przy cichym słuchaniu, cała chałupa będzie drżeć, rzeczy będą spadać z półek, a sąsiedzi będą dzwonić na policję. Po odkręceniu na max całe miasto usłyszy ten przeraźliwy niski BASS! Pasmo przenoszenia od 1 Hz aż do 1 GHz albo i więcej. Po prostu hardkorowy wymiatacz. A zwrotnicą się nie przejmuj bo i po co.

OMFG... gdyby kolega nie napisał "Czekam na opinie FACHOWCOW :)" i gdyby przeczytał chociaż jakiś artykuł dla poczatkujących, tej mojej odpowiedzi by w ogóle nie było. Reszta bez komentarza.

Skomentuj

Dzieki ZIOMUS :) .Wiedzialem ze trafilem na dobrych fachowcow.Wlasnie o to mi sie rozchodzilo i mam nadzieje ze mi sie uda zrobic taka konstrukcje(w sumie to moja 1 konstrukcja bedzie ).Dzieki ze poswieciles swoj czas zeby mi pomoc.Jeszcze raz WIELKIE DzIeKi:)))

Oczywiscie caly przebieg konstrukcji przedstawie w dziale to tego przeznaczonym,i opisze jak to hozi.A potem wymiana glosnikow basowych na konkretne i mozna grzac koncowki mocy do czerwnosci ^^

Pozdro :)

Skomentuj

Xplode, nie traktuj wypowiedzi zipa powaznie

Skomentuj

haha... zaraz sie posikam ze smiechu ;] zip, dobre, dobre ;]

Skomentuj

eh,zal misie go zrobilo.
                              Xplode-poogladaj konstrukcje,poczytaj artykuly,poczytaj ogólnie forum z 2 tygodnie zebys zrozumial co jest co i dlaczego tak nie inaczej,zadaj kilka KONKRETNYCH pytan jesli potrzebujesz,i dopiero wtedy przedstaw nam projekt tego co chcesz zrobic,my Ci powiemy,co jest nietak co jest ok,co zmienic co wywalic,bedziesz mogl spokojnie zlozyc sprzet bez obaw ze to jest gówno...

Skomentuj

Czaruję...
                              X