Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat cyfrowy - jaki wybrac

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
    Po tym co przeczytałem też skłaniałem się do EX1. Wg Ciebie jest lepszy od Nikona P310?
    Jasniejsze szkło w szczególnosci na dłuższym koncu. Wieksza matryca -> lepsze osiągi. Jak chcesz mały aparat to sie nie zastanawiaj. Co do gwarancji to jakas paranoja panowie po co wam jakies przedłuzenie w sprzecie za 1kzł? Aparat padnie za 3-5-7 lat to kupisz nastepny, duzo lepszy. benek161 Samsung jest ok, a optyka zastosowana w nim jest bardzo dobra(firma zresztą też). DeKeR pojechałes... stare olki z matrycami 4/3 sa o kant dupy rozbić. Najtanszym lustrem jakie zawsze polecam jest Nikon D3100, aparat za 1600-1700zł(nowy) z kitem a potrafi naprawde zaskoczyć. Uzyteczne ISO do 3200... kitowy obiektyw przyzwoity i stabilizowany.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
      DeKeR pojechałes... stare olki z matrycami 4/3 sa o kant dupy rozbić.
      Nie noo, normalne nóż w serce mi wbijasz staremu robakowi co to nie jedno już przegryzł. Stare olympusy 4/3 w dobrych rękach moga niejednego zadziwić. Mam tu lepić zdjęcia czy na słowo uwierzysz? Do dzisiaj nie czuję jakieś wielkiej potrzeby zakupu innego sprzęta.
      (i proszę :) bez cytatów marketingowych jakie to szumy czy inne takie. Bo ze słobości 4/3 doskonale zdaję sobie sprawę )

Skomentuj

Robak ostatnio popełniłem kilka bardzo udanych zdjec telefonem? Czy to oznacza ze telefonem moge robic zawodowo zdjęcia? TAK jak tylko ich jakość i przede wszystkim temat bedzie dobry. Tylko.... czy nie łatwiej używać sprzętu który mniej przeszkadza? Stare olki 4/3 sa w dzisiejszych czasach lekko o kant... co nie zmienia faktu ze robić zdjęcia sie nimi da Kwestia tego by nie polecać sprzętu przestarzałego technologicznie bo nawet bardzo dobry kompakt daje lepsze możliwości. Na codzień w pracy używam Canona G1X który jest kompaktem i wiem jakie on daje możliwości a jakie daja stare olki

A apropo tego co stare sprzety mogą :) Hobbystycznie fotografuję Pentaxem 67, rolka za 15-20zl, 10 zdjec później trzeba wywołać a jakość per pixel przy skanach i tak gorsza niz z cyfry... a jednak obrazek ma coś w sobie.

Skomentuj

No właśnie: daje możliwości. Teraz pytanie należałoby zadać jakich możliwości my potrzebujemy? Może się przy okazji okazać że wcale 56000 ISO nie potrzebujemy a np. bardziej przyda nam się szkło takie jak 14-54 Zuiko :)
          Co do mozliwości jakie daje stary sprzęt to trochę ogarniam. Pierwszy aparat o nazwie Zorka 4 dostałem na komunię w.... hmmm.. 1973? czy jakoś tak . Pentaxa 67 nie posiadam. Mam za to Mamiyę RB ale za leniwy jestem na targanie przedpotopowego, prawie takiego starego jak ja klamota i wolę zabierać taką śmieszną Minoltę 600 clasic :) Kilka innych sprzętów też się znajdzie

Skomentuj

mialem olka e510, teraz kupilem nikona d7000 i aparaty to inna epoka, ale ergonomii i wygody olympusa nic nie przebije!

Skomentuj

Właściwie to troche namotane z Olympusami. Padło najpierw o o C-720 , 740 a potem wzmianka o starych olympusach 4/3. Oczywiście system 4/3 powstały później nie ma nic wspólnego z serią olympusów C (Camedii) .

Zibi . Nie skanuj.
              Albo kopiować na prawdziwej karetce filmowej, pytanie tylko gdzie? Albo jeszcze bardziej zabawić się w historię i jakiś powiększalnik sobie zafundować.
              Ew. Zrobić przystawkę do reprodukcji i zatrudnić wypasionego cyfraka w miejsce skanera co da zdecydowanie lepszy efekt. Prznajmniej z moich doświadczeń wynika że to najlepsza metoda. Nie ma tego groszkowania :) przynajmniej, które jest w każdym skanerze i za dowolne pieniądze.

Skomentuj

Canona G1X
                Przy Merrillu Sigmy to dalej epoka kamienia lupanego w dziedzinie jakosci obrazu. Niestety, mydlo bez mikrokontrastu.

A apropo tego co stare sprzety mogą Hobbystycznie fotografuję Pentaxem 67, rolka za 15-20zl, 10 zdjec później trzeba wywołać a jakość per pixel przy skanach i tak gorsza niz z cyfry... a jednak obrazek ma coś w sobie.
                Teraz juz mniej, ale kiedys sporo lazilem z analogiem. Jeszcze cos tam zostalo w szafce, niedokonczone slajdy...

Skomentuj

Na stronie Olympus Polska z kodem olysamaprzezswiat jest -25%.
                  Ja już kupiłem E‑M10 Mark II
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Jest i on!

marcinsywala.pl
                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                      Jest i on!
                      Wygląda bajerancko.
                      Unboxing zrobiłeś teraz na dwór i pisz jak działa. Przymierzam się do zmiany systemu z Minolty (tfu, Sony - chyba się nie przyzwyczaję), bo zajeździłem już 2 body i 2 szkła i czas kupić nowy komplet. Sony już mnie wkurza.

Skomentuj

Jest i on!
                        Teraz juz nie ma wymowki, bo sprzet jest kosa :)

Skomentuj

Tak oglądam co w tym Olympusie.. Z optyką to nie poszaleli, jakieś fajniejsze szkła się od 4kzł zaczynają :(
                          A takie ładne body.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                            Tak oglądam co w tym Olympusie.. Z optyką to nie poszaleli, jakieś fajniejsze szkła się od 4kzł zaczynają :(
                            A takie ładne body.
                            Wcześniej do EPL-5 dokupiłem (za namową PM) M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40 mm f/2.8 PRO.
                            Teraz siadło samo body i bajera.

Nauczyć się sprzętu i jazda
                            marcinsywala.pl

Skomentuj

ED 12-40 mm f/2.8 PRO
                              No właśnie na niego spojrzałem. Do soniacza kupiłem tamrona 18-70 2.8. Teraz ok 1500 kosztuje. Załatwiał robotę (ale już się trochę rozpadł więc muszę wymienić - ponad 10 lat użytkowania ma) a w Olimpusie podobna optyka za 4500zł :(
                              Chcę zmienić system bo w Sony wkurzają mnie algorytmy pomiaru światła. Wiecznie coś niedoświetlone i to grubo ponad 1EV. Temat nie kontrolowalny, bo jeden obrazek jest OK, a dwa po nim już niedoświetlone, więc nawet kompensować tego nie ma jak. Trochę lepiej to kontroluję przy punktowym pomiarze, ale ile można się tak bawić? Z lampą jest jeszcze gorzej. I to już drugie body, więc nie uroda konkretnego modelu, tylko oni tak mają.
                              No i te olimpuski mi się podobają :)
                              Last edited by Micwoj; 24.07.2019, 07:55.

Skomentuj

Hermes, napisz koledze ile dałeś za Zuiko :)

Ja mam A7 i jesli chodzi o pomiar swiatla, to dziala znakomicie.

Skomentuj

2700zł - na allegro trafiła się nówka
                                  marcinsywala.pl

Skomentuj

Temat trochę umarł, ale ostatnio chodzi mi po głowie upgrade, mam od kilku lat 450D, ale to jako taki obraz wypluwa tylko przy dobrym świetle max ISO400, czy jego zastąpienie 760D da jakiś skok jakości?

Miałem też przebłyski pokroju 5DII, ale to już jest trochę stare i obawiam się o trwałość (większość używek pewnie miało w swojej historii klepanie wesel itp).

Skomentuj

Jak masz do tego dobre szkla, wez cos nowszego z apsc. Jak masz byle jakie szkla, to idz w bezlustro, a jak lubisz lustra, to tez dobrze, bo ich ceny leca na pysk, szczegolnie uzywanych.

Skomentuj

T17-50/2.8 i EF85/1.8, szkła jako tako mi się sprawdzały (nie licząc przeraźliwego dźwięku tego Tamrona), więc raczej zostawił bym ten system, tylko kwestia z takich nowszych używek co będzie dobre, ten 760D mnie o tyle zaciekawił, że to tania seria, a ma górny LCD, czego mi trochę brakowało w aktualnym...
                                        Matryca 18MPx w Canonach ponoć nie była specjalnie udana, a tamten ma już 24, więc może coś poprawili?...

Skomentuj

Teraz ponoć bezlusterkowe najlepiej wypadają... Obiektyw jaki pasuje taki zapinasz, jak kupisz dobry model to funkcji nie braknie... Wolałbym chyba coś takiego niż starą lustrzankę z niekoniecznie pewnego źródła.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X