Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kabel głosnikowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Langusta
    Zamieszczone przez kiki991
    PS2 czy tak zwane bielenie cyną końcówek kabli przed wkręcenim ich w terminal ma teoretycznie pływać na polepszenie dźwięku czy jest to zabieg czysto kosmetyczny?
    IMHO czysto kosmetyczny i praktyczny.
    Z tym, że to praktyczne to nie do końca się zgodzę. Zauważ, jak bardzo zmniejsza się powierzchnia styku takiego pocynowanego przewodu z terminalem. W przypadku gołego kabla, po prostu go zgniatasz i powierzchnia styku jest maksymalna. Oczywiście taki kabel śniedzieje po czasie. Najlepsze wyjście to bananki albo podkówki :)

Skomentuj

imho najlepsze są banany, ale dobre banany, te tanie to kupa....

Skomentuj

niemam pojecia jak to sie ma do jakosci polaczenia ale z bananami jest zdecydowanie wygodniej i szybciej

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez takero
          imho najlepsze są banany, ale dobre banany, te tanie to kupa....
          To nie jest zwykły banan, to jest chiquita :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez esh0
            Zauważ, jak bardzo zmniejsza się powierzchnia styku takiego pocynowanego przewodu z terminalem.
            No też niekoniecznie, zależy jeszcze jak się zaleje cyną.

Skomentuj

Langusta, jakbyś nie zalał, powierznia będzie mniejsza, bo nie będzie możliwe aż takie dociśnięcie. Jedyne wyjście, to chyba bielić osobno np. kilka warkoczyków, i one wtedy się rozłożą na styku, podczas przykręcania.

Skomentuj

albo pocynować tak jak się cynuje pcb.

Skomentuj

A czy jeżeli zmienię kable od samych głośników do wyjśc w wieży na grubsze, lepiej podłączone to dźwięk zmieni się na lepsze ? Mam wieże Panasonic'a SC-AK200 i kable są no cóż - już naderwane i wręcz "chude". Mam dostęp do samych głośników w kolumnach i mogę całe okablowanie wymienić .... Warto ? ? ? ? http://www.allegro.pl/item190309585_...ene_free_.html - będzie dobry ( chodzi o grubość ) ... ? ? ? ? Pozdrawiam !

Skomentuj

no bez przesady. do wiezy wystarczy 1mm^2 ale roznica az takiej wielkiej nie bedzie

Skomentuj

znając życie i to na czym ta wieża jest oparta - różnicy nie będzie w ogóle...

Skomentuj

Ojj mam wrażenie, że róznica będzie. Skręcenie kolumn od nowa dało to, że tylna "sklejka" już nie lata, ale i tak dam do tyłu grubszą płytę. Kable mogę zmienić - a co mi zależy - nie jest to duży koszt, a jestem pewien, że da to coś. Wieża ta nie jest w "kasze dmuchana" - swoją moc ma, wzmacniacz ma w sobie i zawsze to coś daje. Pozdrawiam !

Skomentuj

Skoro to po co się pytasz ?

Skomentuj

Z czystej ciekawości chciałem się upewnić ... No cóż - w końcu kto jak nie Wy znacie się na sprzęcie audio :wink: Niedługo wymienię te kable na powiedzmy 2x1.5. Zawsze lepiej troszkę grubszy. Doklejkę jeszcze z tyłu lub we wnętrzu płyty i mam nadzieje, że głośniki będą grały troszkę lepiej no i cóż - zniknie "trzepanie sklejki" mieszcącej się z tyłu. Pozdrawiam !

Skomentuj

Czaruję...
                            X