Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Radiator + panel

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Radiator + panel

Witam,
    tworze panel do nowego subwoofera.
    Radiator bedzie na metalowej płycie o grubości 3mm.
    Wzmacniacz to Janek na 3 parach, zasilany 2x39V (około 250W/4ohm).
    I teraz pytanie, czy w metalowej plycie musze robić dziure, tak zeby tranzystory byly przykrecone przposrednio do radiatora, czy moge je przykrecic do tej plyty, pod radiatorem?
    Radiator bym przykrecił w 5ciu punktach do plyty i dal pod niego paste termoprzewodzaca.
    Ma on wymiary 10cm na 19cm, wysokosc całkowita to 5cm, podstawa ma grubosc 5mm, finy od 3mm do 2mm.
    Czy w ten sposob, chlodzenie bedzie odpowiednie??

Pierwszy sposob ktory opisales bedzie odpowiedni. W plycie wytnij dziure, ale nie za dużą ,tak żeby akurat zmiesciły się tam tranzystory i przykręć je bezpośrednio do radiatora. Warto tez dac miedzy radiator a trany paste termoprzewodzaca a jesli jest to wymagane to koniecznie podkladke mikową lub silikonową.

Przykrecenie radiatorow do panela spowoduje wlasciwie brak chlodzenia, caly panel by sie grzal a radiator raczej nie spelnial swojej funkcji.

Po przykreceniu radiatora warto od strony wewnetrznej do okola uszczelnic dziure silikonem czy klejem z glue pistoletu.

Skomentuj

Zgadzam się, z tym jednak że :
      -napewno daj pastę termoprzewodzącą
      -napewno daj podkładki ;]
      -napewno mikowe;]

Skomentuj

no ja dałem podkłądke i paste pod scalaka i mi poszedł jak zamątowałem czincz na panelu;/

Skomentuj

Zamieszczone przez zguba
          no ja dałem podkłądke i paste pod scalaka i mi poszedł jak zamątowałem czincz na panelu;/
          A sprawdziles czy aby dokladnie wyszlo? czasem srubka dotyka scalaka w otworze i wtedy lipa. Najlepiej miernik , buzer wlaczasz i sprawdzasz zwarcie.

Skomentuj

Czaruję...
          X