Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Radio samochodowe jako odtwarzacz .

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Radio samochodowe jako odtwarzacz .

Hej Panowie. Tym razem również liczę na dobra radę, z kolumnami , wzmakiem i wkrętarka się wam udało

Zrobiłem ostatnio iampa100 niestety nie mam żadnego odtwarzacza CD, modułu BT , tylko słucham muzyki z telefonu.

Wpadłem na pomysł , że kupię radio samochodowe jakością odpowiadające Alpine CDA 9835r czyli dosyć przyzwoite, z tym że z BT, USB i ono by robiło za źródło dźwięku.

Czy ktoś stosował kiedyś takie rozwiązanie ?

Nic nie stoi na przeszkodzie.
    Miałem te radio. Bardzo fajne lecz chyba niepotrzebie rozbudowane do zastosowań domowych.
    Aktywny filtr oraz opóźnienia czasowe. Dodatkowo dość ostrzyło tony wysokie.

Nie przeszkadzają Ci gabaryty i dodatkowe zasilanie?
    Nie lepiej raspberry z nakładka hifiberry?
    Ja korzystam z tego rozwiązania i jest super. Steruję telefonem. Korzystam na nim ze Spotify i muzyki z USB. Napędu CD nie będziesz tu miał. Ale chyba lepiej jakiś transport cd lub przerabiać z CD na wav na pendrive (ja tak robię).
    Last edited by PanJarek; 06.05.2021, 10:40.

Skomentuj

A nie prościej jakiś DAC? Zależy też z czego ma iść muzyka - czy dalej z telefonu, płyty, czy komputera. Kiedyś z powodzeniem wykorzystywałem do kompa jako DAC uszkodzony odtwarzacz minidisc od sony.

Skomentuj

Ogólnie, te jestem zielony w tych technologiach nowszych,
        o DACu myślałem, ale te lepsze też sporo kosztuja .

​​​​​​Druga sprawa jest taka, że szukam takiego rozwiązania co jakościowo pasuje do moich kolumn.
        Wracajac do radia i BT, jaki to ma zasięg ? nigdy nie miałem styczności z takim radiem.

Poszperałem troszkę w internecie i znalazłem dac magic 100, jest coś tańszego na rynku o podobnych parametrach, wartego zakupu ?

​​​​​
        Last edited by Jaro85; 06.05.2021, 12:31.

Skomentuj

Zacznijmy od tego co chcesz odtwarzać.
          Płyty CD? Muzykę przez Bluetooth, czy jakiś streaming?
          Co do BT w radiu to teoretyczne 10 metrów, a w praktyce jest to kilka metrów.
          Używam radia samochodowego jako grajka w garażu i niestety przez swoją konstrukcję radio samochodowe nie ma za dużego zasięgu na bluetooth, co innego plastikowe przystawki czyli takie dedykowane rozwiązanie z nimi jest trochę lepiej. Weź jeszcze pod uwagę, że fale radiowe o tej częstotliwości nie przebiją się przez człowieka, więc pojawienie się człowieka na lini odbiornik - nadajnik może generować zakłócenia.
          Jednak też bym się skłaniał żeby np kupić mi box i masz tam spotify tidal i pewnie znajdzie się aplikacja do słuchania z urządzeń sieciowych.
          Last edited by scythe1123; 06.05.2021, 13:47.

Skomentuj

Chyba zdecyduje się na raspberry, myślę że to jest dosyć tanie, a przyzwoite rozwiązanie .

Skomentuj

Volumio odpalisz na pi zero nawet, ale polecam dokupić kartę sieciową LAN, bo po wifi trochę laguje (tu chodzi o sterowanie, a nie odtwarzanie)
              Ostatecznie sobie zakupiłem pi3 bo ma już kartę sieciową. Pi4 się grzeje więc odradzam.
              Osobiście bym tego hifi berry nie kupował - drogie to i nie iwem cyz jes tego warte.
              Mam coś takiego: https://allegro.pl/oferta/pcm5102-pc...ac-10107124650 (z aliexpress za 17zł) gra to OK nie robiłem żadnych porównań. Ale jeżeli chcesz na prawdę porządne źródło to lepiej zainteresować się zewnętrznym DACiem do tego raspberry.
              Last edited by scythe1123; 06.05.2021, 18:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                Osobiście bym tego hifi berry nie kupował - drogie to i nie iwem cyz jes tego warte.
                Ja uważam że warte. Przynajmniej mi odpowiada.
                Wersja z DAC Burr-Brown i sprzętowym sterownikiem dźwięku sprawdza się bardzo dobrze nawet przy moich tanich głośnikach.

Skomentuj

Załóżmy że kupuje to raspberry 3 i do tego hifiberry i gra mi nie odpowiada. Kupuje do tego daca magic 100, jak to podłączyć do tego raspberry, czy będę mógł słuchać utworów z pendrive, podłącze TV ?

Dla mnie to czarna magia jest....

Skomentuj

Sprzedajesz hifi berry i podłączasz DAC'a po USB

Skomentuj

Fiio E10k + raspberry 4 + obudowa Argon Neo.
                      W tej obudowie pi4 działa bardzo fajnie, mam i używam.
                      Fiio w swojej cenie naprawdę fajnie gra.

Skomentuj

Fiio z maliną łączysz przewodem USB a potem Fiio ze wzmacniaczem przez gniazdo słuchawkowe?

Skomentuj

Jeśli zamierzasz odtwarzać utwory z pena, to z raspberry średnio się do tego nadaje. Miałem zestaw raspberry 3 + hifiberry niestety odtwarzając pliki z USB jest słabo z dźwiękiem, staje się on strasznie płaski.

Nie sprawdzałem wersji z malinka plus zewnętrznym dackiem.
                          Last edited by lukasz.kos; 07.05.2021, 16:45.

Skomentuj

Tak Fiio łączysz do USB Pi.

Osobiście nie sprawdzałem, moje pi pracuje w szafce z domową automatyką.
                            Ale z tego co na szybko sprawdziłem E10K śmiga z maliną, jest też trochę postów z problemami i więc i w razie jakichś, będzie w czym szukać rozwiązania.

Skomentuj

Czaruję...
                            X