Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino diy do filmów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino diy do filmów

Witam. Proszę o pomoc. Jako że lubię coś podłubać sam (jestem bardzo zadowolony z projektu STX T.10.200.8.ALX lub PCX + STX W.18.200.8.MCX lub FGX 2 drożny - projekt by Branża).
    Proszę o podpowiedź z jakich projektów korzystać żeby złożyć sobie samemu kino domowe do filmów takie z subem. Czy warto czy lepiej kupić gotowe. Chciałem to składać na raty (budowa domu pochłania znaczącą część budżetu) i np. na razie zrobiłbym, centralny + fronty, a reszta później czy to ma sens?
    Last edited by tomcio.13; 24.11.2021, 20:15.

Zamieszczone przez tomcio.13 Zobacz posta
    Witam.
    kino domowe do filmów takie z sumem.
    Czy warto czy lepiej kupić gotowe.
    Cześć.
    kino z sumem ??
    Jak masz narzędzia , zdolności manualne i dużo samozaparcia to podciągaj rękawki i działaj.

A teraz podaj konkrety :
    - budżet
    - jakie duże pomieszczenie
    - czym chcesz to napędzać

Skomentuj

[QUOTE=toopcool;n645845]

Cześć.
      kino z sumem ??
      Jak masz narzędzia , zdolności manualne i dużo samozaparcia to podciągaj rękawki i działaj.

Cześć dzięki za zwrócenie uwagi (już poprawione). z subem miało być.

1. Budżet - same głośniki byłoby super zmieścić w 2000 (czym taniej tym lepiej) - obudów nie liczę bo to na warsztacie sobie ogarnę.
      2. Pomieszczenie ok 25mkw.
      3. YAMAHA MUSICCAST RX-V485 lubAmplituner Harman Kardon AVR 151

Dwa projekty już sobie ogarnąłem (tak jak pisałem jeden z forumi jestem z tego ardzo zadowolony).
      Myślałem żeby połączyć jakieś projekty z forum i stworzyć sobie takie kino Tylko nie mam pojęcia jak to do siebie dobrać.
      Last edited by tomcio.13; 24.11.2021, 20:25.

Skomentuj

1. Budżet - same głośniki byłoby super zmieścić w 2000
        Te 2000 PLN ma być na pakiet głośników do 5 kolumn i subwoofera ?

2. Pomieszczenie ok 25mkw.
        Dobrze żeby były na front 3 drogi z 8 calowym wooferkiem lub 2.5 drogi z 6,5/7 calowymi midwooferkami.

3. YAMAHA MUSICCAST RX-V485 lubAmplituner Harman Kardon AVR 151
        A jak patrzeć na to czym chcesz to zasilać to raczej:

Czy warto czy lepiej kupić gotowe.

Skomentuj

W cenie do 2000 PLN za głośniki to tylko chyba STX i projekty projekt by Pawel S. lub projekt by Branża
          Do tego subik na 10 lub 12 calowym STX.
          Będzie to budżetowy zestaw bez kompleksów.
          Jednak, tak czy siak, aby go w pełni wykorzystać, to musiał byś zainwestować w amplituner co najmniej średniej klasy .

Skomentuj

Jak najbardziej może być na stx. Na pewno lepiej to zagra niż voice kraft który widziałem w markecie. Na jaki amplituner zamienić to co mam. Zestaw planuję budować przez dłuższy czas rok do 2. Tak żebym mógł w nowym domu zdążył zrobić pokój do filmów.

Skomentuj

Amplituner ?
              Zależy co jest dla Ciebie ważne.
              Czy potrzebujesz tylko 5.1 + przyzwoite stereo czy do tego chcesz WiFi , BT , DLNA , Spotify, USB ?
              Przyzwoite amplitunery z funkcjami sieciowymi to sprzęty około 8 - 10 letnie lub nowsze.
              Popatrz na takie jak:
              - Denon AVR-X3000 / AVR-X3100W
              - Denon AVR-X4000 / AVR-X4100W
              - Onkyo TX-NR717
              - Onkyo TX-NR818
              - Marantz SR5009
              - Marantz SR6009
              - YAMAHA RX-V1067
              - YAMAHA RX-A810/RX-A820

Wszystkie one mają wystarczającą moc , poradzą sobie z 4 ohm obciążeniem .
              Dodatkowo gdybyś uznał że masz mało mocy możesz dokupić końcówkę mocy bo wymienione amplitunery mają wyjścia PRE Out.
              Dodatkowa końcówka mocy poprawi również jakość dźwięku bo nie ma się co oszukiwać że końcówki mocy w wielokanałowych amplitunerach są jakoś specjalnie dopieszczone.
              W mojej opinii nie ma sensu pchać się w amplitunery " najwyższych lotów - cen" bo lepszy efekt uzyskamy dokupując końcówkę mocy do amplitunerów nie tak kosztownych.

Skomentuj

W tym wypadku zależy mi tylk na 5.1 ewentualnie wifi. Do muzyki mam zestaw stereon. NIe jestem wymagającym słuchaczem. Ale fajnie byłoby poczuć sięjak w namiastce kina.
                Zastanawiam sięczy nie zrobić tak jak kolega w tym temacie Kolumna centralna 2 x W.15.140.8.MCX x T.10.200.8.PCX Zap projekt

Last edited by tomcio.13; 29.11.2021, 19:22.

Skomentuj

i jak udało ci się rozwiązać ten problem, jak sobie to rozplanowałeś?
                  Last edited by DonCebulo; 02.03.2022, 11:25.

Skomentuj

Czaruję...
                  X