Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosty wzmacniacz kit do samodzielnego montażu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prosty wzmacniacz kit do samodzielnego montażu

Cześć, zastanawiam się nad zbudowaniem prostego wzmacniacza opartego o gotowy kit do zlutowania. Biorę pod uwagę Advanced-Electronic mosfet i RS Simpleamp lub inny projekt bez miniaturowych elementów SMD. Jak wypadną one przy starym wzmacniaczu Pioneer A616? Czy będą brzmiały gorzej? Co możecie jeszcze polecić w tym temacie?
    Pozdrawiam

Jak nie masz doświadczenia, to RS simpleamp będzie spoko. Reduktor szumu robil filmiki jak poskładać, nie wiem czy nawet jakieś instrukcji nie dorzucają do kitu. Czy zagra lepiej od Pioneera, tego nikt ci nie powie - musiałbyś sam sprawdzić. Możesz też rozważyć coś z forum - nie wiem jak sie prezentuje taki RS simpleamp, ale I-Amp borysa jest genialny

Skomentuj

U kogo z forum można zamówić taki gotowy zestaw (I-AMP Borysa)?
      Widziałem też nowe projekty Gawron04 ale zdaje się że są tam elementy SMD.

Skomentuj

W BG1 nie ma SMD

Skomentuj

Z bardzo prostych wzmacniaczy masz Lm3886, bardzo chwalony przez niektórych, często są z zasilaczem na tej samej płytce, a nawet z zabezpieczeniami. Na scalakach bardzo prosto robi się wzmacniacze, w porównaniu do tranzystorów, ciężko coś zepsuć :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Nutka Zobacz posta
            U kogo z forum można zamówić taki gotowy zestaw (I-AMP Borysa)?
            Widziałem też nowe projekty Gawron04 ale zdaje się że są tam elementy SMD.
            Skontaktuj się z gavronem. On sprzedaje zarówno swoje plytki jak i borysowe plus zawsze coś doradzi

Skomentuj

Podłączę się do tematu, chcę zakupić wspomniany Rs SimpleAmp na próbę i moje pytanie jakim przedziałem napięć transformatora można go zasilić? Zalecane chyba 2x25v, będzie dało sie go wyregulować i wytrzyma trafo 2x30v?
              ​​​​​​
              Last edited by Flip90; 19.11.2022, 21:06.

Skomentuj

Mariusz założył grupę na FB Sinus noise, myśle, że tam dostaniesz naszybciej i najdokładniejsze odpowiedzi.
                DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Dzięki za pomoc, tam są niestety tylko fanatycy DreamAmpa.

Skomentuj

Tam są konstruktorzy tego wzmaka. Napisz do Mariusza bezpośrednio na pewno Ci odpowie.
                    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Ktoś na tej grupie zgłasza problemy z wzbudzaniem się tego Rs SimpleAmp i czytałem na innych forach wiele problemów z nim więc nie wiem czy dla początkującego ten wzmacniacz to dobry trop. Ciekaw jestem czym może być to spowodowane, że jednemu działa a drugiemu nie.

Problematyczne posty niestety szybko zostały usunięte.

Przyznam, że już zamówiłem z ciekawości zestaw do samodzielnego montażu ale nie wiem czy to ruszać w ogóle i nie zwrócić.
                      Last edited by Flip90; 21.11.2022, 19:04.

Skomentuj

Pytanie czy problem jest z samym projektem, czy z ogniwem pomiędzy PCB a lutownicą Reduktor szumu ma chyba spore zasięgi, a to jest projekt dedykowany dla początkujących w niskiej cenie. Także podejrzewam sporą sprzedaż i duży odsetek źle zmontowanych simple ampow. Jak już masz, to na twoim miejscu bym składał

Skomentuj

Jak poczytałeś któreś forum(już nie pamiętam, możliwe, że było to audiostereo) to ponoć nie jest to dobry wybór. Babole konstrukcyjne, liche komponenty w kitach i coś było jeszcze o problemach z dostępnością transformatorów głośnikowych. Odpaliłem ostatnio BG1, no i nawet przy lichym źródle dźwięku(spotify czy yt z telefonu przez najtańszy dac z toslink jaki dało się kupić - nie mój sprzęt) gra to naprawdę fajnie. Zdecydowanie nie ma co żałować wydanych złotówek.

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                            Ktoś na tej grupie zgłasza problemy z wzbudzaniem się tego Rs SimpleAmp i czytałem na innych forach wiele problemów z nim więc nie wiem czy dla początkującego ten wzmacniacz to dobry trop. Ciekaw jestem czym może być to spowodowane, że jednemu działa a drugiemu nie.

Problematyczne posty niestety szybko zostały usunięte.

Przyznam, że już zamówiłem z ciekawości zestaw do samodzielnego montażu ale nie wiem czy to ruszać w ogóle i nie zwrócić.
                            Składaj, będę obserwować Twoje postępy z RsSimpleAmp.

Skomentuj

Na początek chce właśnie coś tańszego. Zobaczę jak to będzie wychodzić.
                              Wiem, że i100, bg1 był by lepszy.
                              Założe osobny temat gdzie będe to składał. Jeśli zmontuje prawidłowo i będą problemy, będzie to przestroga dla innych.

Skomentuj

Czaruję...
                              X