Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kto skalibruje mikrofon?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kto skalibruje mikrofon?

Mam Behringera ECM8000. Ewidentnie zawyża pomiar powyżej 2-3 kHz. Czy ktoś z Kolegów podjąłby się porównia go z pomiarami własnego "oswojonego" mikrofonu? Wpadnę z dobrą flaszką/wyślę/ zapłacę.
    Czy lepiej będzie kupić jakiś skalibrowany gotowiec?

Do ECM8000 jest plik zbiorczy i nic kompletnie nie daje jego stosowanie. Mam tego ecema z plikiem i wiem co piszę.
    Jedynym sposobem kalibracji mikr. pom. jest indywidualna kalibracja, czyli pliki przypisane do nr. seryjnego danego mikrofonu.
    Poradziłem sobie w mocno skomplikowany i długotrwały sposób, otóż mam DSP8024 z dedykowanym gniazdem do ECM8000, korzystam z wbudowanego EQ, posiłkując się plikiem fabrycznej kalibracji i mam z głowy.

Skomentuj

Wydaje mi sie, że sprawa kalibracji nie jest skomplikowana. Plik indywidualny TXT można stworzyć poprzez porównanie pomiarów ECMa z dobrze skalibrowanym mikrofonem a potem dopasowanie ( w vituixie?).
      Last edited by jjurek; 13.05.2024, 06:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez jjurek Zobacz posta
        Mam Behringera ECM8000. Ewidentnie zawyża pomiar powyżej 2-3 kHz. Czy ktoś z Kolegów podjąłby się porównia go z pomiarami własnego "oswojonego" mikrofonu? Wpadnę z dobrą flaszką/wyślę/ zapłacę.
        Czy lepiej będzie kupić jakiś skalibrowany gotowiec?
        https://www.thomann.de/pl/sonarworks...ment_micro.htm

Skomentuj

Tak. Ale to za proste i niezgodne z formułą DIY. To nie jest dla mnie kwiestia wydatków a raczej zabawa w samodzielne a przy okazji kształcące rozwiązania. Ot, stara szkoła Adama Słodowego.
          Jak nie uda się skalibrować- kupię.

Skomentuj

Samemu i bez doświadczenia, ciężko, o ile nie niemożliwe jest skalibrować dobrze mikrofon.
            Podstawą jest pomiarówka, generator 20Hz- 20kHz, dobry, liniowy wzmacniacz z liniowym zestawem głośników, dwa mierniki Vac/rms pokazujące dokładnie te same napięcia. Przynajmniej tak mi się zebrało.

Skomentuj

Wydaje mi się to prostsze- wystarczy porównać jednoczesne pomiary ECMa z jakimś referencyjnym mikrofonem, obliczyć różnice a następnie skorygować plik kalibracyjny.
              Last edited by jjurek; 13.05.2024, 20:10.

Skomentuj

Może będę niepoprawny w swojej opinii ale chyba wolałbym te 200 zł więcej wydać na Sonaworksa XREF20 z indywidualnym plikiem kalibracyjnym niż bawić się z Behringerem i kombinować z jego kalibracją.
                Sonaworks to mikrofon na wiele wiele lat i te 200 zł więcej w dzisiejszych czasach to po prostu ochłapy

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
                  Może będę niepoprawny w swojej opinii ale chyba wolałbym te 200 zł więcej wydać na Sonaworksa XREF20 z indywidualnym plikiem kalibracyjnym niż bawić się z Behringerem i kombinować z jego kalibracją.
                  Sonaworks to mikrofon na wiele wiele lat i te 200 zł więcej w dzisiejszych czasach to po prostu ochłapy
                  Jesteś jak najbardziej poprawny :)

Skomentuj

Zamieszczone przez jjurek Zobacz posta

Tak. Ale to za proste i niezgodne z formułą DIY. To nie jest dla mnie kwiestia wydatków a raczej zabawa w samodzielne a przy okazji kształcące rozwiązania. Ot, stara szkoła Adama Słodowego.
                    Jak nie uda się skalibrować- kupię.
                    Czyli troche tak chcesz komuś zawracać gitarę, aby zrobił kalibrację, bo mimo, że to nie kwestia pieniędzy, to nie kupisz mikrofonu lub nie wyślesz go na profesjonalną kalibrację, bo to nie po diyowsku? :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

Czyli troche tak chcesz komuś zawracać gitarę, aby zrobił kalibrację, bo mimo, że to nie kwestia pieniędzy, to nie kupisz mikrofonu lub nie wyślesz go na profesjonalną kalibrację, bo to nie po diyowsku? :p
                      A tam zaraz ... Komunikujemy się tu na forum jako hobbyści- no chyba że się mylę...
                      P.S. Robi ktoś w Polsce "profesjonalnie"?
                      Last edited by jjurek; 14.05.2024, 13:34.

Skomentuj

https://www.youtube.com/watch?v=JmIoBXaMoyE
                        Jurku w powyższym są mierzone różne mikrofony pomiarowe, reszta w filmie.

Skomentuj

Zamieszczone przez YasiekCorp Zobacz posta
                          https://www.youtube.com/watch?v=JmIoBXaMoyE
                          Jurku w powyższym są mierzone różne mikrofony pomiarowe, reszta w filmie.
                          Dzięki za link- oglądałem kiedyś. Pewnie kupię XREF20 ale ten Behringer nie jest całkiem do bani. Wyniki pomiarów są w miarę dokładne do ok. 3kHz a mierząc nim kilka tweeterów i porównując z kartami katalogowymi dało się z grubsza oszacować w jakim stopiniu fałszuje pomiary powyżej tej częstotliwości.
                          Last edited by jjurek; 14.05.2024, 14:07.

Skomentuj

https://youtu.be/N0SIv6cpp3E?si=wHx5nG-5SRKrE-sb
                            Kalibrowalem ta metoda mikrofon na WM61a bazujac na UMIK-1 co dawalo bardzo zblizone wyniki, wystarczacaje do moich domowych pomiarow. Moze komus pomoze taka "diyowska" metoda.

Skomentuj

Czarny- Xref niekalibrowany, różowy- Xref kalibrowany, brązowy- ECM niekalibrowany (dla czytelności troszkę obniżyłem sygnał). Myślałem, że ECM bardziej oszukuje...Zostaje obliczenie poprawek.

Skomentuj

Wygląda, że ten ECM bez kalibracji lepszy niż Xref po kalibracji .
                                Ale tym się nie przejmuj, bo profesjonalna kalibracja i tak jest robiona tylko z częstotliwością 1kHz.

Skomentuj

Mój mikrofon jest skalibrowany w paśmie 10hz-48khz względem referencyjnego mikrofonu B&K.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Ale to stanowczo za mało by sprawdzać słuch audiophiluf. Oni słyszą 3,14159783465HZ tętnienia Ziemi do 203045673,457Hz z impulsowych zasilaczy w swoich SACD.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X