Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyfrakcje tweetera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dyfrakcje tweetera

Tweetera już nie mogę przesunąć. Jak mechanicznie próbować sobie radzić z dyfrakcją na 3kHz? Winowajca- kanciasta obudowa i złe umiejscowienie wysokotonówki. Przy doklejaniu skrzydeł do obudowy problem znika ale wygląda to obrzydliwie.
    Last edited by jjurek; 06.07.2024, 14:42.

A do czego służą głębsze frezowanie i odpowiednio dobrana gęstością i kształtem gąbka, naklejana na około wysoko-tonówki? O ile dobrze pamiętam to właśnie do likwidacji (ograniczeniu) tego zjawiska.
    Choć mogę się mylić, dawno nic z projektowaniem i konstruowaniem nie miałem do czynienia.

Skomentuj

W zasadzie nic z tym nie zrobisz. Tzn. możesz okleić front grubym filcem i będzie poprawa, ale wizualnie będzie dramat. Ewentualnie jeśli woofer pozwoli, to przesunąć podział zwrotnicy najwyżej jak się da.

Skomentuj

Mozesz się modlić, że nie będzie słychać, bo czasem nie słychać,

Skomentuj

Przy odgięciu ok. 10 stopni pasmo wyrównuje się, wiec nie jest to duży problem. Sprawa interesuje mnie bardziej z teoretycznego punktu. Zastanawiam się, czy specjalnie uformowany front gwizdka ( mała tubka, frezy jak w niektórych Morelach) przyniosłyby jakąś poprawę.

Skomentuj

Jeśli możesz zmienić tweeter, na taki z tubka, który wejdzie w miejsce starego, to różnica będzie, ale pod warunkiem, jaką będziesz miał częstotliwość podziału. Pisząc w skrócie, to szerokość frontu determinuje częstotliwość z jakaś będziesz miał problem. Ponieważ tak mała tubka ma ograniczone możliwości kierowania dźwięku, to nie należy się spodziewać, że osłabi ona wpływ na dyrekcję obudowy.

Skomentuj

Wsadziłem tubkowego Seasa DXT i z grubsza zaadaptowałem zwrotkę. Dziura na 3kHz nie zniknęła a pojawiłą sie nowa na 10kHz- z powodu grubszego panelu tweeter nie zlicował się z frontem. Zwrotki nie da się podnieść wyżej niż 2-2,2kHz, tubka nie pomogła czyli porażka :)
              Last edited by jjurek; 07.07.2024, 12:44.

Skomentuj

Dziura na 3kHz zalepiona. Obniżyłem lekko całość SPL a natępnie w miejscu spadku przy 3khz podbiłem lekko filtem RLC. Nie wiem czytakie łatanie dziur po dyfrakcjach jest poporawne. Zmian w dzwieku- nie zauważyłem.

Skomentuj

Dążenie do równej jak stół charakterystyki jest może dobre do monitorów studyjnych. W głośnikach do słuchania muzyki może nie być już takie super. Każdy dodatkowy filtr w zwrotnicy wprowadza swoje zniekształcenia. Gdyby tu była górka, to pewnie kuło by to w uszy, bo to częstotliwości (2-3kHz), które ucho człowieka odbiera głośniej. Mały dołek nie będzie słyszalny. Ważne by w miejscu podziału (najlepiej w jak najszerszym przedziale częstotliwości) zgadzała się faza obu głośników.

Skomentuj

Ta dziura w 3kHz po niewielkiej zmianie kąta odsłuchu zniknie. Za to w innym miejscu może pojawić się pik. Dlatego nie ma sensu dążyć do idealnie płaskiej charakterystyki na osi. Trzeba na to spojrzeć całościowo.
                    Tzn. jest sens, ale akustycznie, a nie zwrotnicą, bo to tylko tuszowanie niedoróbek.

Skomentuj

Zamieszczone przez jjurek Zobacz posta
                      Dziura na 3kHz zalepiona. Obniżyłem lekko całość SPL a natępnie w miejscu spadku przy 3khz podbiłem lekko filtem RLC. Nie wiem czytakie łatanie dziur po dyfrakcjach jest poporawne. Zmian w dzwieku- nie zauważyłem.
                      Takie poprawianie pasma nie bardzo ma sens, jeśli nie masz zmierzonych charakterystyk poza osia zestawu. Wyjątek może być w przypadku, gdzie kolumny będą pracować w bliskim polu, co w dużej części eliminuje wpływ odbić dźwięku od ścian pomieszczenia.

W skrócie -- im większa odległość odsłuchu, tym większe znaczenie promieniowania poza osia zestawu.

Skomentuj

Rzeczywiście- robi się bałagan przy 3kHz

Skomentuj

Czaruję...
                        X