Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Morel ECW638- jak ciąć?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Morel ECW638- jak ciąć?

Jakieś ciekawe pomysły na cięcie tak gładkiego woofera?
    Pomiary: 1cm oraz 1 m w obudowie- bez bramkowania
    Last edited by jjurek; 22.09.2024, 14:32.

Takich pytan po juz dosc doswiadczonym uzytkowniku to bym sie nie spodziewal :)

Nie wiadomo z jakim tweeterem ma to dzialac i w jakiej obudowie. Nie wiadomo jakie sa znieksztalcenia glosnika, promieniowanie poza osia, pomiar wodospadu etc. Oczywiscie nadal pozostaje koniecznosc realnego odsluchu, bo przyjete zalozenia moga byc jedynie pewnym punktem startowym do dalszej pracy.

Skomentuj

Syn popatrzył i mówi, żeby ciąć 50db/okt przy 3kHz. Ach, ta radykalna młodzież ... :)
      Jednak na początek konserwatywnie pomysł zerżnąłem z wysokiego modelu dynaudio . Szary- Morel z moją zwrotką, zielony- woofer Dynaudio z oryginalną zwrotnicą:

Last edited by jjurek; 23.09.2024, 10:39.

Skomentuj

Szybki, niestaranny pomiar:
        Last edited by jjurek; 23.09.2024, 11:49.

Skomentuj

Z takiego dużego głośnika 3kHz będzie brzmiało kiepsko. Podział trzeba zrobić maksymalnie w granicach 1,5kHz. A najlepiej użyć głośnika średnio-tonowego do wypełnienia zakresu między 400 a 2500 Hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
            Z takiego dużego głośnika 3kHz będzie brzmiało kiepsko. Podział trzeba zrobić maksymalnie w granicach 1,5kHz. A najlepiej użyć głośnika średnio-tonowego do wypełnienia zakresu między 400 a 2500 Hz.
            Bez przesady, przeciez to 6 calowy woofer :)

Skomentuj

No właśnie :)
              Ale z 3" cewką i na pomiarach widać jak powyżej 3kHz zmienia się krzywa i rosną zniekształcenia. Filtr nie odcina od razu, tylko jest jakiś zakres przejściowy dlatego rzeczywisty punkt podziału powinien być odpowiednio niżej.

Skomentuj

Duża cewka to niemal znak rozpoznawczy Moreli, podobnie jak Dynaudio.

Znieksztalcenia to dosc skomplikowany temat, zalezny nie tylko od stromosci filtra, ale i sposobu wycinania rezonansow. Dlatego napisalem na samym poczatku, ze decyzja o optymalnym punkcie podzialu to dosc szeroki temat, ktory wymaga glebszego rozeznania.

Skomentuj

No oczywiście, że wymaga. Zawsze można ciąć niżej, wyżej lepiej nie :)
                  To mocny głośnik, który może przyjąć 150W i wtedy na pewno osiągnie xmax. Nie trudno sobie wyobrazić jak wtedy zostanie zniekształcony górny skraj pasma tego woofera gdy podział będzie zbyt wysoki.

Skomentuj

Zamieszczone przez jjurek Zobacz posta
                    Jakieś ciekawe pomysły na cięcie tak gładkiego woofera?
                    Pomiary: 1cm oraz 1 m w obudowie- bez bramkowania
                    Przerabiałem kilka modeli 5-6 cali od Titanium po classic. Tańsze serie mają w mojej ocenie matowe wybrzmienia bez większego wyrazu te wyższe to petarda.
                    Ogólne doświadczenia jakie pamiętam z tymi wielkocewkowymi maluchami to że świetnie spełniają sie w roli sredniaków, w roli basowych są małowydajne i dają efekty jak z "mniejszego głośnika" nie lubią być nisko strojone.
                    Są szybkie i precyzyjne, ale trudne do zgrania. Raczej lubią proste ale strome filtracje.
                    W paśmie użytecznym mocno rozpraszają.
                    W pewien sposób wymuszają punkty podziału przez dużą "reaktywność" ( nie wiem jak to nazwać w tej chwili ) pasma na skraju aby uciąć je niżej trzeba już mocno rozbudowaną filtracje.

Skomentuj

Prosta zwrotka 2-go rzędu. Tweeter- aluminiowy Seas. Granie- nie z mojej bajki...

Skomentuj

Masz trochę za bardzo wypchnięty środek, o jakieś 2dB. A co się stało z dołem, że tak go ucięło?

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                          Masz trochę za bardzo wypchnięty środek, o jakieś 2dB. A co się stało z dołem, że tak go ucięło?
                          Przy pomiarach uruchamiałem REW od 100Hz. Poniżej mam paskudne mody pomieszczenia. Taki ersatz bramkowania. Gdzie środek i dlaczego tu za głosno? Nie robiłem jeszcze pomiarów kierunkowych. Na razie straciłem zapał bo granie kolumn nie trafiło w mój gust. Lubię dzwięk Dynaudio a tu wyszły inne klimaty...
                          1. Niewygrzane
                          2. Nietrafiony gwizdek
                          3. Nietrafiona zwrotka

Skomentuj

@Zap Projekt

Jestem fanem Twoich jesionowych budek :)

Skomentuj

Coś takiego jak na czerwonej linii gdybyś zrobił to brzmiałoby o wiele przyjemniej.
                              Oczywiście z nowym, bardziej trafionym tweeterem :)

Skomentuj

Dziękuję za podpowiedź. Spróbuję. Tweetery w szufladzie jakieś są...
                                Last edited by jjurek; 24.09.2024, 13:08.

Skomentuj

Czaruję...
                                X