Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kabel w ścianie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kabel w ścianie

Witam
    Czeka mnie remont pokoju i zamierzam położyć w ścianach/podłodze przewody do systemu 5.1. W odpowiednich miejscach zastosowałbym gniazda - takie jakie stosuje sie w zestawach głośnikowych.
    Jaka powinna być średnica przewodu??
    Czy uważacie, że średnica 2x2.5 kwadrat w drucie wystarczy??
    Miedź beztlenową z uwagi na koszt raczej odrzucam - mogłaby ew. być na odcinkach gniazdo w ścianie - kolumna
    Długość przewodu do ułożenia - dla kolumn przednich około 4 m, dla kolumn tylnych - około 7 m

chcesz drut zamiast plecionki ?
    czemu ofc odpada ?

Skomentuj

ja wiem czy 1,8pln za metr to az tak duzo??

Skomentuj

tak sobie po prostu mysle, ze drut powoduje mniej strat w przesyłanym sygnale. Akustyk ze mnie żaden, wiec po prostu pytam speców, co mają różne doświadczenia.
        Jesli chodzi o miedź beztlenową - myślałem, że porządny kabel kosztuje krocie. Tak przynajmniej mowili mi znajomi, a sam (mea culpa) nie sprawdzałem cen.

Skomentuj

tylko poszukaj w hurtowni bo w sklepach za ten sam kabelek niezle sobie zycza. albo internet...

Skomentuj

Czyli, że beztlenowa miedź - linka jest lepsza niż drut ze zwykłej miedzi??
            Jeśli mogę jeszcze zdziebko pozawracać - gdzie mogę w sieci kupić takowy kabelek??

Skomentuj

www.allegro.pl
              ja kupuje już w detalu po 1.4zł za metr...
              2x2.5mm kw.

Skomentuj

Kabel sieciowy, linka, ekranowana (koszt okolo 1,5zl za m^2) i mozesz go puscic rownolegle z instalacja elektryczna.

Skomentuj

kable sie kupuje na metry kwadratowe?

Skomentuj

hehe no tez sie dziwie

Skomentuj

ups... tak to jest jak sie na szybko posty pisze :)

Skomentuj

Podstawowa zasada dla kabli jest to, ze powinny byc jednakowej dlugosci. W przypadku chowania kabla w sciane to jest powazny problem. Nie wiem jak to wyglada u Ciebie.

Skomentuj

Sprzęt AV bedzie stał na środku ściany - kable raczej będą miały równą długość - jeśli nie pojdą w ścianie to poprowadzę je w rurce w podłodze - to, że muszą być równe to wiem - raczej zależy mi na tym, czy zastosowac drut czy linkę.
                          Dzięki za pomoc, ale jesli ktoś chciałby jeszcze coś dodać to proszę - będę bardziej pewny co do zakupu odpowiedniego typu przewodu.

[ Dodano: 2006-05-29, 09:43 ]
                          Sprzęt AV bedzie stał na środku ściany - kable raczej będą miały równą długość - jeśli nie pojdą w ścianie to poprowadzę je w rurce w podłodze - to, że muszą być równe to wiem - raczej zależy mi na tym, czy zastosowac drut czy linkę.
                          Dzięki za pomoc, ale jesli ktoś chciałby jeszcze coś dodać to proszę - będę bardziej pewny co do zakupu odpowiedniego typu przewodu :)

Skomentuj

A nie myslales moze o umieszczeniu w scianie koryt montarzowych? zamiast na stale zatynkowywyac kabli moglbys je w kazdej chwili wymienic, tymbardziej jesli kiedykolwiek planujesz przemeblowac pokoj, albo wymienic sprzet np na 7,1.
                            pozdr

Skomentuj

Czaruję...
                            X