Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowa oferta TVM,edycja limitowana

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowa oferta TVM,edycja limitowana

coś więcej?

Skomentuj

Fajne firanki...

Skomentuj

A co tu więcej,kombnuje i tyle.Leżały u mnie kopółki z zestawu dsk no to sie pobawiłem.Wiem,sa marne ale...
        Juz kupiłem helixy za 5 dych ale myslę o dorobieniu do nich tubek z drewna.Jak dojdą to sie zobaczy co mozna z nich wyłuskac.
        Ale ogólnie sie poprawiło mimo zwrotki robionej na kolanie w ciągu 5 min. ale to tylko wstęp do dalszej walki.

Skomentuj

umberto, duża różnica w stosunku do zwykłego ustawienia wysokiego ?

Skomentuj

Ej,nie jarze,jakiego zwykłego?

Skomentuj

umberto, może jakieś wykresiki, pomiary, częstotliwość podziału, jaka zwrotka do tego wysokiego, może coś w zwrotce Tesli modyfikowałeś? No chyba, że to też projekt strzeżony i nie jest freeware...

Skomentuj

umberto, bo tu masz coaxialnie...

Skomentuj

esh0, nie bądź obcesowy,za bardzo Cie lubie..Ale wszystko ma swe granice,zrozum.
                  Ale na odpowiedź na Twe pytania jest za wczesnie,to jest zapiete jak na razie "na piechote".
                  To takie "uda sie czy się nie uda".Ale myślę że sie uda.A jak sie uda to poinformuje załoge diy ;]

Skomentuj

Popracuj nad stroną wizulaną :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez esh0
                      Fajne firanki...
                      mam podobne :P

Skomentuj

Langusta, przeoczyłes coś.
                        To tylko wstęp.

Skomentuj

umberto, wybacz moją ironię, ale sam rozumiesz... mały zgrzyt był (ale to nie miejsce na rozmowę o tym). Ja (może kiedyś też się pokuszę o tą śmieszną, jak dla mnie, konstrukcję) naprawdę chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej. Choćbyś robił to "na pałę" to i tak mogą się komuś przydać bardziej konkretne informacje, a że nie ukrywając w tej Tesli jesteś chyba "wyjadaczem" to każde (konkretne) info od Ciebie przyda się innym, nie uważasz?

Skomentuj

esh0, uważam.
                            Ale wolę polegac na bezstronnych opiniach.
                            Viper wiele mi dopomógł podczas ostatniego spotkania.Bo tak wogóle to z tych tubek obecnie wiele hi-endu nie ma.Trza doszlifować.
                            Choć ja je i tak pokochałem takie jakie są :)

Skomentuj

Modyfikacja moze i pomysłowa ale imho bez sensu. ARZ ma na środku mała tubke która ma za zadanie przetwarzać wysokie tony, wiele szerokopasmowców je ma. A ty ja skutecznie zasłoniłeś jakimś badziewnym głośniczkiem z samochodu :/ .

esh0, u umberto, zawsze jest lepiej, pomimo ze głośniczek jest marnej jakości i zrotnica na pałe.

Umbi pamietasz swoją zwrotnice "na szybkiego" do audaxów które ci sprzedałem ... widze od tamtej pory nie wyciagnąłeś wniosków.

Skomentuj

Yoshi_80, lecz jeśli gra lepiej?
                                Badziewny głośnik?
                                Kosztuje 2x tyle, co ARZ. - podejrzewam, ze gra lepiej.

Skomentuj

Yoshi_80, docelowo ta trąbka pójdzie sie je... ,wytne ją.Wiem,wiem,już sie na mnie bedziesz darł
                                  To gówno co tam widac to hertz,sa takie sobie ale ciągna duzo wyżej od trąbki arz.I o to chodzi.Obecnie nic nie cuduje,czekam na helixy.Dopiero jak dojdą i je obmierze będe myślał co dalej.
                                  A czy bezsensu?Zależy jak na to patrzeć.Nie wiem czemu sie tak sparłeś na te trąbki,15kilo i na łeb spada.I to próbuje podciagnąć.
                                  W zamiarze mam rozebrać kopółki z plastiku aby móc je umieścić jak najblizej membrany arz,oczywiście wcześniej usune trąbke.
                                  Idea punktowego źródła pozostanie,problemów z faza być nie powinno.
                                  Jeśli wiesz coś czego ja nie wiem to śmiało pisz,kazda uwaga jest cenna.

P.S.
                                  Audaxy żyją i maja się dobrze.Może już niedługo znajda swe miejsce na stałe.Bo jak na razie to...jak zwykle,na szafie :|

Skomentuj

Ja zasadnczo jestem zdania, że przy stosowaniu szerokopasmowca powinno się trzymac koncepcji iż to własnie ten jeden głośnik przetwarza całe pasmo średnio-wysoko tonowe. Chodzi o jakas spojnośc brzmienia, brak jakichkolwiek podziałow , problemów z fazą powodują te charakterystyczne brzmienie.

Wiele jest konstrukcji, gdzie szerokopasmowiec podpierany jest sekcja basową, ale mało jest takich konstrukcji, gdzie dodawany jest tweeter. Bo to jakby przeczyło sensowi stosowania szerokopasmowca. Zasadnoczo możnaby dodać super tweeter, podział pasma bardzo wysoko, żeby nie było żadnych podziałow w najbardziej slyszalnym paśmie ale jednak ... to juz nie będzie w pewnym sensie to .

Kolumny WLM'a które słuchałem na AS były tak zrobione, że głosniki stricte szerokopasmowe z tweeterem bodajze elektrostatem. Ale te głosniki były dośc duze, na oko 25 cm wiec to juz nie był typowy full range, więc taka koncepcja w pewnym sensie się usprawiedliwiała. Duzy glosnik o niesamowitej efektywnosci, lepszy bas a zarazem dobre średnie bo głosnik jest niemal szeokopasmowy. Od góry super tweeter i komplet gotowy.
                                    Tu niestety nie moge się dopatrzeć takiej koncepcji.

Tweeterki samochodowe, raczej są mało "super tweeterowe" a prędzej bym powiedział ze mocno ustępują klasycznym kopułką. Są po prostu kompromisowe, maja możliwie najlepiej grać w jak najmniejszym rozmiarze. Na pewno są super dobre samochodowe wysokotonówki ale to raczej nie ten pułap cenowy i nie do arzeta. Zresztą taka konstukcja traciłaby ekonomiczny sens bo po co kupować samochodówke jak za te same pieniadze mozna miec bardzo dobre kopułki.

Chyba już to kiedyś pisałem. Moim zdaniem geniusz tej konstrukcji twki w jej prostocie i taniości. Jeden głośnik , prosty filtr , kawałek sklejki i gotowa konstrukcja ktora dobrze gra a kosztuje 2 skrzynki piwa. Osobiście bym w niej nic nie zmieniał.

Skomentuj

No,niby masz rację ale ja to traktuje jako eksperyment,zabawe.Troszke mnie do tego posunęło przeglądanie produktów KEF-a z kopółką umieszczoną właśnie zamiast nakładki a raczej na jej miejscu.Pomyślałem więc czemu by nie spróbować,kosztem nawet zepsucia dwóch arz-etek.
                                      Ale gdyby się to udało,a myślę że sie uda,to problem góry mielibyśmy rozwiązany.

Co do podpór basowych,nie wiem Yoshi czy miałeś okazję posłuchać takich bądź podobnych tubek w dość dużym pomieszczeniu.Ja robiłem próby w różnych do jakich mam dostęp.I im wiecej metrów tym sub staje się co raz mniej potrzebny.
                                      Zresztą,koledzy Viper i Takero mieli okazję posłuchać ich w małym pokoju jak i 1 szt. na dworzu.Według moich gumowych uszu różnica jest potężna choć pewnie mało realna do wyobrażenia.Nie powiem,występują podbicia,może z uroku tuby,może z nie dokońca prawidłowego projektu.Jednak zejście do okolicy 40Hz jest jak najbardziej realne,ba,nawet odczuwalne.
                                      Podobnie sie zreszta ma sprawa z odwrotką,dopiero w odpowiedniej przestrzeni pokazuje klase.Potwierdza to ogólnie znaną opinie że tuba się w małych pomieszczeniach dusi a ocenianie jej pod katem basowym w takich warunkach jest co najmniej pomyłką.

Konstrukcji tej nie ma co tak podciagać pod jakieś tam koncepcje.Ona sama z siebie jest dziwolągiem razem z głosnikiem na czele.To w sumie wyszło jak protest przeciwko pewnym opinia jak i zasadą.Miało być do dupy i bezsensu jak lepper w sejmie a wyszło całkiem przyzwoicie.Na tyle przyzwoicie że z dość dużą przyjemnościa da się na tym słuchac muzyki nie wspominając o natężeniach jakie potrafi ten głośnik w tej aplikacji stworzyć.
                                      Co do szerokopasmówek,taki juz ich urok.Po co byś nie siegnął,czy to Lowther czy Manger czy Beyma,wszystkie maja ten sam urok,brak dołu i brak góry.
                                      I o ile dół mozna podciągnąć tubą to góry się z nich w żaden sposób nie wyciśnie.
                                      Pozostaje tylko siegnięcie po wysokotonówke.
                                      Choć mozna pozostawić to tak jak jest.W sumie tez da sie słuchać,nie jest tragicznie.
                                      Ale równie dobrze mozna pokombinować,co właśnie mam zamiar zrobić...

Skomentuj

Czaruję...
                                      X