Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeróbka zestawu SmS-5100, co dalej ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez bartekgib
    ( ta słabsza wersja uciągnęłaby też 27 - jestem pewien ).
    mylisz się strasznie... jeden tda nigdy nie pociągnie 27... będzie buczenie i walenie cewką o nabiegunnik...
    conajmniej mostek tda (dla wersji 8R)
    Aaaa ..... Jeszcze zadałem ostatnio takie pytanko - (...) czy zainstalowanie filtru niskotonowego zewnętrznego da jakiś lepszy efekt ? Po prostu filtr, który jest na płytce wzmacniacz nadal by pracował, a zamontowałbym oddzielny filtr niskotonowy i innych napięciach na obudowie wooferk'a. Czy to jest możlwie, i czy to coś pomoże i da mi czysty sygnał z niskimi tonami, a nie jakieś dziwne częstotliwości .... - Może ktoś na to też odpowiedzieć ... ?
    mozna tak zrobić.
    Bardzo prosze o konkretne odpowedzi, co do monitorków-satelitek.
    a brakuje im wysokich ? jeśli tak to daj jakiegośwysokiego, tylko nie wiem czy jest warto...
    Bo skoro masz nowe budy im robić i dawać jeszcze jakieś wysokotonowce choćby z kondem w roli zwroty to nie wiem czy nie lepiej nieco dołożyc i zrobić monitorki które zagrają lepiej niż to coś co nazywasz stereo z tym czymś co nazywasz subem :)
    jeśli coś robić to zbić im budy z wiórówy 10 czy 12mm i zrobić żeby to jakoś wyglądało i współgrało wizualnie z subem, a potem najlepiej sprzedać ;]

Skomentuj

Ja narazie nie będe ich sprzedawał ..... Sub będzie dzisiaj zrobiony prawie całkowicie. Ale z tymi satelitkami to nie wiem, co mam zrobić. Myślałem, że może zrobić monitorki na tcyh głośniczkach 70 mm z satelitek i do tego dać wysokotonówkę i zwrotkę. Ale nie wiem, czy to wypali .... Po prostu takie jest moje pytanie co do tego i jestem w kropce. Czy zrobienie monitorków na głośniczkach od satelitek + wysokotonówki i zwrotki w jednej obudowie miało by sens ??? Pozdrawiam !

Skomentuj

to policz sobie :
        - robisz dwie zwrotmice
        - kupujesz/ robisz/ pozyczasz sprzet do pomiarow, bo gotowej zwrotki nie znajdziesz
        - kupujesz dwie wysokotonowki
        - robisz obudowy
        nie lepiej zamias pomiarow dolozyc 30zl i zrobic jakas sprawdzona konstrukcje ? (arn 150 +sc 10)
        bo taki robienie na szybko to nic dobrego, sam zrobilem suba taniego za 100zl (lw800) i odrazu poszedl na allegro za polowe ceny, zrobilem nastepnego suba za 100zl (stx 14,50,8ss x2 w bp takiego jak takero robil) i tez lipa i pewnie pojdzie na allegro za polowe ceny, czyli 100zl w plecy moglem wydac raz a dobrze i juz bym nic nie zmienial. nie powtarzaj cudzych bledow. znajdz jakas robote na chwile, skos trawe sasiadom albo cos zawsze to jakas kasa a nie zrobisz badziewia...

Skomentuj

Powiem tak - dzisiaj skończyłem mój woofer - wyszło bdb ( pod względem dźwięku ) ale troszkę gorzej wizualnie ( głupia okleina ). I stwierdzam tak - SATELITKI ZOSTAWIAM, BO TEN ZESTAW WOOFER + SATELITKI UZUPEŁNIA SIĘ IDEALNIE POD WZGLĘDEM DŹWIĘKU !!! Tzn. chodzi o to, że zostawiam same głośniczki, a zrobię do nich nowe obudowy zamknięte, tak, aby to pasowało wizualnie .... Z wooferka jestem POTWORNIE zadowolony, bo nie wiedziałem, że ten niby dyrchlawy 12 cm niskotonowiec + mostek TDA 7375 po odpowiedneij budowie może aż tyle pokazać !!! Uwierzcie mi ..... Gra wręcz idealnie przy słuchaniu "Radiostacji" przez net w jakości ponad 192 kbps. Nie będe narazie nic zmieniał, a jak uzbieram pieniądze, to za jakiś rok kupię jakiś wzmak i wtedy zrobię zestaw 2.1 ale na nowych komponentach. Tzn. np. woofer na STX GDN-22-120-4-SS + monitorki na SC10N ( lub jakies Tonsilki ) i STX GDN-14-50-4-SS. I wtedy będe już kompletnie zadowolony ... Zaraz umieszczę ten projekt na własnych konstrukcjach, aby pokazać, że z plastikowych SMS-5100, które to trzeszczą i dają same powietrze, da się zrobić coś dobrego, porządnego i grającego w końcu tak, jak musi. Pozdrawiam !

Skomentuj

Zamieszczone przez pan_pawel
            stx 14,50,8ss x2 w bp takiego jak takero robil)
            bo wersja 8R jest zrąbana...
            SATELITKI ZOSTAWIAM, BO TEN ZESTAW WOOFER + SATELITKI UZUPEŁNIA SIĘ IDEALNIE POD WZGLĘDEM DŹWIĘKU !!!
            to świetna i bardzo trafna pointa :)

Skomentuj

Ale coś mi się wydaje, że niestety ale na fornir mnie nie stać .... Dlatego satelitki muszę też obkleić okleiną, tyle że teraz usiąde nad tym kilka dni. I zrobię to porządnie. Myslałem też nad tym, aby ten głośnik, który wbudowałem w kolumnę zastąpić tym głośnikiem - http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb . Tylko boję się, że litraż tej obudowy nie przypasuje temu głośnikowi. B-r i strojenie jego to żaden kłopot. Czy mółbym zrobić taką operację .... ? Pozdrawiam !

Skomentuj

Czytam,czytam i czytam...konstrukcje też widziałem...
                Może dział ośla łączka?Co?
                Bo to co do tej pory wyczytałem/zobaczyłem raczej się ni jak ma do zasad budowy zestawów głosnikowych.
                Nie to żebym sie czepiał ale... :shock:

Skomentuj

No dobrze - powiem tak - Narazie tego wzmaka nie będe modyfikował, bo narazie jestem pewien swojej decyzji, że ten sprzęt ma co swoje pograć, póżniej go odstawię ( nie bede go sprzedawał, bo ja lubię mieć każdy st :grin: ) i wtedy zabiorę się za budowę lepszzego sprzętu. Pozdrawiam !

Skomentuj

fornir- wystarczy Ci jeden 1mkw ,6 zł.
                    klej- henkel moment 16 zł za 0.8l,zuzyjesz duzo mniej (ja zuzylem 0.8l na jedna kolumne 100x20x25 ale dlatego ze lałem duzo zaduzo...)
                    lakier-mala puszeczka 4 zł (200ml bodajze)

duzo drozej?jesli tak to klej inny,np butapren.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                      henkel moment 16 zł za 0.8l,zuzyjesz duzo mniej
                      mozna kupic w tubkach chyba po 200ml:P

[ Dodano: 2006-09-17, 23:32 ]
                      btw. temet porazka i offtop sie tylko robi;/

Skomentuj

wychodząc na przeciw potrzebom Bartka jak i zasadom forum temat został przesunięty w odpowiednie miejsce i przy okazji zmienilem tytuł na stosowniejszy :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X