no wlasnie, zaczyna sie rok akademicki, w ogrodzie masa malin, wpadlem na pomysl zrobienia nalewki;]
zna ktos jakies dobre i sprawdzone przepisy? bardzo prosze o pomoc;]
Do naczynia wsypujemy owece, nastepnie zalewamy syropem z wody i cukru.Dolewamy spirytus i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 2 tygodnie w spokoju nie potrząsamy, nie przestawiamy- zostawiamy w spokoju!!!- po tym czasie maliny powinny osiaść na dnie a u góry powinna byc klarowna nalewka - należy nie przestawiając delikatnie zlać trunek nie filtrować!! przez filtracje nalewka może starcić smak
pozostawic na ok 2 tyg w butelce w chlodnym ciemnym miejscu
łączny czas oczekiwania min. 1 mies.
Smacznego
najpierw maliny trzeba zalac syropem 9cukier z malą iloscia wody) i czekac az maliny zaczna "puszczac" sok, po tym dodajemy spirytus + (najlepiej wódke) i masz nalewke.
najlepiej jest zrobić bimber na malinach
choć to of koz niezgodne z prawem w naszym kraju aby na własny użytek produkować sobie alkohole...
a to Polska właśnie...
Skomentuj