Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak wzmocnić tylną ścianę moich kolumn od wieży ? ? ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak wzmocnić tylną ścianę moich kolumn od wieży ? ? ?

Witam ! Otóż mam w domu kolumny od moje wieży Panasonic SA-AK200 ( coś podobnego do tego http://www.allegro.pl/item136359787_..._sa_ak210.html - tylko że to jest jeden model nowszy ). Nie powiem, kolumny grają ładnie. No ale doskwiera jedno - "huk" tylnej ściany przy wyższych głośnościach, czyli tylna ściana jest wogóle nie sztywna. Jak przytrzymam tylną ścianę to wszystko jest dobrze - nawet jest basik. Ale jak puszcze, to znowu tył wpada w rezonans i słychać ten głupi huk.

I tu pytanie - jak mam usztywnić tą tylną ścianę ? W grę wchodzą tylko i wyłącznie "działania" zewnętrzne. I najlepiej, jakbym nie musiał "dodawać" jeszcze jednej ściany na tył.

Jeżeli znacie odp. - napiszcie. Pozdrawiam !

moze mata bitumiczna??

Skomentuj

no wlasnie tez mi to przyszlo do glowy, mata APP

Skomentuj

ale to i tak jest kupa...

Skomentuj

No nie wiem co za problem idziesz do stolarza wycina ci wiórówke czy mdf o odpowiednim rozmiarze i dokręcasz do tylnej scianki nawet taniej pewnie wyjdzie niż mata bitumiczna. Ja bym tak właśnie zrobił

Skomentuj

A czy mógłbym zastosować poziome "rozpórki" z jakichś małych listewek ? Powiedzmy w odstępach co 5 cm. Pozdrawiam !

Skomentuj

pewnie ze moglbys:), ale juz chyba mniej roboty bedize jak dasz jakas plyte powiedzmy 8mm na calej sciance

Skomentuj

Dobrze. Dziękuję za radę.

TERAZ INNE PYTANIE - nie chcę zakładać kolejnego tematu.
                Otóż te kolumny nie mają wewnętrznej zwrotnicy, bo zwrotka była zawarta w wieży. I dlatego wieża ma 8 wyjść na głośniki (lewa kolumna : + i - niskiego i + i - wysokiego ; prawa kolumna : + i - niskiego i + i - wysokiego).

Co mam zrobić, żeby podłączyć do niej kolumny ze zrobioną już zwrotką ? ? ? ? Czyli kolumny z tylko 2 kablami z każdej z nich ( lewa kolumna : + i - od zwrotki ; prawa kolumna : + i - od zwrotki ). Mam jakoś polutować kable, czy coś innego ?

Pozdrawiam !

Skomentuj

bartekgib, własciwie to chyba tylko ominąc ta zwrotka , w wiezy..inaczej tego nei zrobisz

Skomentuj

Zamieszczone przez bartekgib
                    Co mam zrobić, żeby podłączyć do niej kolumny ze zrobioną już zwrotką ? ? ? ?
                    Nie da rady,u mnie stoi podobna,nabytek panieński żony.Aktywny podział,4 końcówki mocy.Co byś nie cudowal i tak wychodzi kupa z dołaczaniem klasycznych kolumn ze zwrotami.Poprostu olej,nie wdawaj sie w to.

Skomentuj

No właśnie też teraz próbowałem i niestety, ale podłączyłem te kable jak mówiłem ( z 4 wyjść skleciłem 2 ) i wieża pograła jakieś 5 sekund i zniknął dźwięk w obydwu kolumnach ! ! ! Lepiej nie kombinować, bo jeszcze ją rozp*******iedziele :wink: .... Pozdrawiam !

Skomentuj

:) czyli zwarcie zroobiles :P
                        ale juz dziala?
                        mi w amplitunerze tez tak sie zrobilo, tzn, od tylnych glosnikow + i - sie zwarly na podlodze jakos, ale nic nie gralo tylko zabezpieczenie jakis zadzialalo i sie spzet wylaczyl

Skomentuj

No już działa. Już więcej tak nie będe kombinował, bo jeszcze popale wszystko. Układ przeciwzwarciowy nie wyłączy sprzętu na czas i mi się wszystko popali :razz: ... Pozdrawiam !

Skomentuj

Czaruję...
                          X