Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Upadek kolumny i jej naprawa?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Upadek kolumny i jej naprawa?

Cześć wszystkim, dawno tutaj nie zaglądałem ale zwracam się z prośbą o rade. Jakiś czas temu kupiłem sobie kolumny podstawkowe mission m72 z drugiej ręki. Zrobiłem do nich podstawki i byłem bardzo zadowolony z dźwięku jak i z wyglądu tych maleństw aż do czasu. Jedna kolumna spadła z podstawki 2 razy i obdarły się wszystkie krawędzie z czego przednie dwa kanty ucierpiały najbardziej gdyż przód zrobiony jest z płyty mdf i oddzielony małą szczeliną od reszty obudowy no i uderzenie o ścianę, a potem o panele zrobiło swoje. Zastanawiam się nad zaszpachlowaniem wszystkich obić, szczeliny(tak jest w oryginale) i obkleić budę okleiną samoprzylepną. Tylko jest jeden problem. Druga kolumna jest dobra tylko, że dobranie okleiny do tej po upadku graniczy z cudem (grafit). Co w takim przypadku zrobić? Za wszelkie rady z góry dziękuję :wink:

No i jeszcze zdjęcie kolumny tej dobrej:

szpachla, fornir naturalny orzech poszukaj są takiego koloru troche lakieru i będzie good ;d

http://www.allegro.pl/item163491902_...istki_22m.html

Choć musiałbyś się pobawić troche w dobór kolorów

ewentualnie mógłbyś przerobić kolumne ;d położyć nowy fornir w 2 obudowach do tego wywiercić z dołu 2 lub 3 otwóry powbijać w podstawkę kołki drewniane i obudowe włożyć w te kołki miałbyś pewność że z niej nie spadną ;d

Skomentuj

Zamieszczone przez Hitachi
      szpachla, fornir naturalny orzech poszukaj są takiego koloru troche lakieru i będzie good ;d
      Tak tylko, że obudowy oryginalnie są oklejone okleiną, a ja nigdy nie fornirowałem i musiałbym poćwiczyć trochę na czymś lub zasięgnąć pomocy bo nie chciałbym schrzanić kolumn za 650zł.

Skomentuj

nie jest to takie trudne jak sie wydaje. poczytaj troche na forum ,sa rozne porady i artykuły.

Skomentuj

nie jest to takie trudne jak sie wydaje. poczytaj troche na forum ,sa rozne porady i artykuły.
          Tylko jak sobie poradzić z frezami z przodu. Ten plastik jest wpuszczony w mdf-a i na dodatek przednia ścianka jest zaokrąglona.

Co do podstawek to muszę je dociążyć i chyba zaleje te rury betonem w środku bo teraz ważą może z 2kg, a to za mało jak na 7,25kg monitorki.

Skomentuj

heh kolumny za 650 zł i lepiej żeby wyglądały tak jak nowe ;] dlatego musisz dobrze to zaszpachlować zależy jak masz mocno rogi połamane bo jeśli mocno to ja wolałbym wyciać kawałem mdfu i wstawić tam specjalnie doszlifowany kawałek dębu albo innego drewna które by tak szybko po upadku by nie pekło ;p i na to naturalny fornir ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez Hitachi
              heh kolumny za 650 zł i lepiej żeby wyglądały tak jak nowe

Kolumna była już szpachlowana po pierwszym upadku i zostały naklejone kawałki okleiny. Po drugim upadku uszkodzenia są mniej drastyczne ale jest ich więcej. Chyba użyje szpachli jeszcze raz i zastanowię się nad wyborem koloru forniru do tych maleństw :wink:

Skomentuj

Czaruję...
              X