Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kilka pytań o JIGa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kilka pytań o JIGa

Witam

Oto kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi:
    1. Mam laptopa Acer Aspire 3690 ze zintegrowana karta dźwiekową. Sprawdzałem w SW i jest full duplex, ale czytajac gdzies na forum ktos napisal, ze mial problem ze zintegrowana karta dzwiekowa w swym kompie stacjonarnym. Niby tez byla full duplex, ale byly jakies problemy.
    Dopiero po kupnie SB Live sytuacja sie polepszyla.

Moje pytanie w tym punkcie polega na tym czy ktos cos wie o karcie umieszczonej w tym laptopie ? Czy ktos robil juz na tym sprzecie pomiary przy uzyciu SW?

Dodam jeszcze, że oznaczenie karty zintegrowanej to: Realtek HD Audio.

2. W opisie umieszczonym na stronie audiomania.info odnosnie budowy JIGa pisze, że jest potrzebny wzmacniacz mikrofonowy, mikrofon i wzmacniacz mocy do pomiarow:

a) wzmacniacz mikrofonowy, gdzie moge znaleźć jakies proste, dobre i niedrogie w budowie układy ? Czy układ z Nord Elektronika NE099 kosztujacy ok 25zł moze sie do tego nadać?
    Zamieszcze tutaj link do opisu tego kitu:
    http://www.nordelektronikplus.pl/ofe...&los=0,5957969

b) nastepna sprawa to "mikrofon pomiarowy" - czy zwykły elektrytowy moze byc ?
    W opisie NE099 pisze ze podlacza sie ten przedwzmacniacz pod mikrofon dynamiczny. jak jest z dostepnoscia tych dynamicznych mikrofonow i w jakiej sa cenie ?

c) ostatnia sprawa to "wzmacniacz pomiarowy", który podlacza sie pod glosnik.
    Jakiej mocy powinien byc ten wzmacniacz ? Czy TDA7294 bedzie dobry ? czy moze cos slabszego o mocy ok 20WRMS przy np. 4Ohm ?

To by bylo na tyle z pytaniami.
    Prosze o konkretne wypowiedzi.

Pozdrawiam

Wzmacniacz ma miec niskie znieksztalcenia,liniowe pasmo przenoszenia i moc 1 W wystarczy (oczywiscie zapasu troszke,ale do pomiarów 1W lub mnie jsie uzywa przewaznie)

Mikrofon wm61a- sprawdzony i liniowa charka,sa pliki kalibracyjne takze.

Przedwzmacniacz mikrofonowy zrobił ktos i jest on w artykulach na audiomani.

Skomentuj

Ok, Tasior masz piwo u mnie :) .

Pozdr

Skomentuj

niema problemu :)

Jakbys robil preampa to daj znac,bo ja takze potrzebuje wiec moze bym kupil

Skomentuj

oj kurcze, ale jak sie przeliczy koszty to wyjdzie mi ok 200zł ten JIG a i nie mam jeszcze pewnosci, ze moja kata zintegowana w laptopie poradzi sobie z tym...

Musze sie mocno zastanowic nad sensownoscia budowy tego JIGa...

Skomentuj

200 zł?

mikrofon + kabel i rurka <40 zł
            preamp-20 zł
            jig-30 zł

Skomentuj

sam rezystor 8Ohm kosztuje w fasie 18zl, a gdzie tam jesszcze inne elementy, obudowa i wysylka rezystorka 8Ohm ?
              mikrofon ten co podales kosztuje w akkusie 75zl
              ---------------------------------------------------------------------------------------------
              No i jak wyglada sprawa z ta karta dzwiekową ?

Skomentuj

patrz allegro.

Pozatym ten rezystor 20 W niejest az tak potrzebny, malo osób tak naprawde ma go w swoim jigu,ja tez niemam.

Skomentuj

co na tym allegro mam patrzec jakie czesci ?
                  bo mikrofonow nie widze ani jigow.

A ta karta ?
                  nawet jak reszta bedzie ok to prawdopodobnie moja karta w laptopie jest ciulata. I klops pomierozne tylko kasa wydana niemal w bloto.

Skomentuj

ja bym nie ryzykowal z laptopowa karta - pare razy sie moglem przekonac jak one fatalnie brzmia. sb live na poczatek raczej wystarczy na kxach - 30zl na allegro. jesli chodzi o karte do laptopa to z tym bedzie trudniej (przede wszystkim drozej).

Skomentuj

sb live + kx = nie pomierzysz nic...

Skomentuj

a jaka lepiej? z tego co czytalem wielu ludzi ma ta karte do pomiarow...

Skomentuj

sterowniki... na KX podobno nieda sie mierzyc,i cos w tym jest bo dzwiek z kx sie rozni od tego z sterów creative'a.

Skomentuj

moze to zalezy od karty ale na SB0100 i kx'ach wychodziły bzdurne pomiary

Skomentuj

hmm... co prawda nie mierzylem glosnikow, ale zgrywalem wejsciem liniowym z radia czy kaseciaka i jakosc byla zdecydowanie lepsza na kx niz na sterownikach creative'a. Mozemy sobie swietnie ustawic przedwzmocnienie w kxach, w bardzo szerokim zakresie, czego w sterownikach creative'a nie ma (w tak szerokim zakresie). niestety nie mierzylem glosnikow, wiec nie wiem jak faktycznie jest, ale skoro masz z tym doswiadczenie SW to moze faktycznie - mniejsza o to, karta jest tania i jako tako chyba sie spisuje :P

Skomentuj

u mnie póki co nie jest źle - jeśli chodzi o mierzenie TS jest ok, czasami są różne cyrki z mierzeniem charek... Ogólnie nieraz bardzo mało wiarygodne są :)
                                choć to nie do końca może wina karty...

Skomentuj

Czaruję...
                                X