Witam.Mam takie pytanie czy ktos z was zamawial cos z ebay z usa??Przegladajac tak ebay znalazlem np suba kicker solo baric s15 l7z przesylka za jakies 900zl.Strasznie tanio w porownaniu do ceny tego glosnika w polsce.Czy to nie sa jakies podrobki??Czy to moze rzeczywiscie jest tam tak tanio??z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Ebay-pytanie
Collapse
X
-
Po prostu VAT trzeba zapłacić, a żeby było śmieszniej to płacisz go dwa razy, raz w USA i drugi raz w Polsce. Przy zakupach za 250-300zł Urząd Celny nie nalicza vatu, przy większej wartości towaru trzeba się z tym pogodzić. Tak już jest, musi być i nie ma co się rozpisywać nt. podatków :)
Przesyłka o której myślisz ($99,99) jest trochę "powolna", obstawiam około 3 tygodnie czekania :) Droższa ($149,99) powinna dojść w tydzień, może półtora.
Nie znam tego głośnika i jego cen, ale jeśli kosztuje 2000zł to faktycznie się opłaca, do własnego użytku. Jeśli chciałbyś go sprzedać z zyskiem to mógłbyś mieć problem :)
BTW zły dział
Skomentuj
-
Jak nie poda wartości na świstku to w urzedzie celnym otworzą paczkę, wyślą Ci pismo z prośbą o przesłanie kopii faktury zakupu w celu ustalenia wartości. Za samą obsługę paczki liczą sobie blisko 100zł, do tego vat który zapłacisz od wartości na fakturze - fakturę po prostu drukujesz wg wzoru bo w usa to ani pieczatek nie maja ani sie nie podpisują.
Twoja koleżanka może podać na deklaracji celnej przy wysyłce wartość np $50, jednak przy zaginięciu/zniszczeniu przesyłki właśnie tyle dostaniesz z ubezpieczenia. Mi jeszcze nigdy się nic nie stało z żadną paczką :)
Wejdź sobie na www.usps.com i policz koszty przesyłki do Polski, polecam Global Mail Express (GEM), w tydzień spokojnie dochodzi. Sprzedawcy na ebayu lubią nabijać dodatkowe koszty przesyłką. Tak samo na większości aukcji przedmiot kosztuje np $50 + np $25 przesyłka. Gdy chcesz kupić 2 przedmioty płacisz 2x $50 + 2x $25 itd, co byłoby nie do przyjęcia w Polskich warunkach :)
Wylicz sobie ile kosztuje przesyłka do Polski, bo może się okazać, że taniej wyjdzie przesyłka do koleżanki + od koleżanki do Ciebie niż od sprzedawcy do Ciebie :)
Skomentuj
-
No wlasnie chce tak zrobic zeby najpierw wyslali to do mojej kolezanki a ona do mnie.jest tez mozliwosc puszczeniapaczki statkiem wtedy jest taniej tylko ze dluzej idzie:(
[ Dodano: 2007-05-09, 22:06 ]
Dzieki za informacje i pozdrawiam
[ Dodano: 2007-05-09, 22:43 ]
A sluchaj jeszcze tylko jedno pytanko.Czy ten wat jest naliczany tylko do polski czy to wszystkich krajow??
Skomentuj
-
tak samo jest jak chcesz sobie przywiezc telefon z zagrnicy :) nie wyjmiesz z pudelka, nie zglosisz do cla to zabiora (no chyba ze trafisz na jakiegos wyrozumialego celnika to kaze Ci wyrzucic pudelko a telefon sobie zostawic) a wystarczy telefon schowac do kieszeni, ladowarke w torbe a w pudelko wlozyc jakies szpargaly - bez problemu, kumpel przywiozl sobie tak dwa telefony na handel jak wracal z irlandi
Skomentuj
Skomentuj